První reakce: Hvězdně obsazená novinka Ridleyho Scotta je atmosférickou peckou ve stylu nejlepší gangsterky historie

První reakce: Hvězdně obsazená novinka Ridleyho Scotta je atmosférickou peckou ve stylu nejlepší gangsterky historie
Klan Gucci | Forum Film
Novinka od Ridleyho Scotta, režiséra Vetřelce, Blade Runnera a Gladiátora, nese název Klan Gucci a zavede nás do proslulé návrhářské rodiny. Vychází z knihy Sary Gay Forden The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed, vydané roku 2001, a pokryje hned tři dekády plné komplikovaných vztahů, dekadence a nakonec i vraždy, která se odehrála roku 1995 a jejíž obětí byla hlava klanu Maurizio Gucci. Scott už letos v září do kin vyslal své historické drama Poslední souboj, které sice finančně propadlo, ale kritici i publikum na něj pějí ódy a prozatím je nejlépe hodnoceným filmem roku na CSFD.
Klan Gucci
Klan Gucci bude mít pro Scotta typické hvězdné obsazení, v jehož čele se skví Lady Gaga v roli Patrizie Reggianiz, která se vdala do mocné rodiny a poznávala její stinné stránky. Vedle ní se objeví velká jména jako Adam Driver (Maurizio Gucci), Al Pacino (Aldo Gucci), Salma Hayek (Pina Auriemma), Jared Leto (Paolo Gucci) a Jeremy Irons (Rodolfo Gucci).
Snímek má za sebou premiérové projekce pro kritiky a první ohlasy převážně oplývají nadšením. Do nebes se pochopitelně vynáší herecké výkony, stojící v mnoha případech na metodických transformacích. Lady Gaga a Jared Leto by podle všeho mohli pokukovat po oscarových nominacích. Samotný příběh je podle některých místy přestřelený a upravený k uspokojení davů, což ovšem nesnižuje Scottův smysl pro detail a vytváření napětí v shakespearovsky vyostřeném dramatu. A co víc, často padá přirovnání k samotnému Kmotrovi od Francise Forda Coppoly, jehož prý Klan Gucci připomíná zasazením děje do bohaté rodiny, v níž si nikdo nemůže být ničím jistý.
Některé negativní názory filmu vyčítají množství dějových linií, jež se kupí na sebe. Ve většině případů ale drtivě vítězí obdiv k výsledku, spojujícím seriózní vyprávění o chamtivosti s tragikomickými a ironickými motivy. Klan Gucci zatím slibuje excentričtější zážitek než Kmotr a můžeme počítat s tím, že většina herců podstoupila metodické převtělení, jaké ve slavné gangsterce aplikoval jen Marlon Brando. Mělo by jít o snímek dostatečně zábavný, aby přitáhl diváky do kin nejen v Americe, kde si snad pořád váží jeho režiséra a přítomných herců, a v Itálii, kde se celý jeho děj odehrává. Ridley Scott by si po nezaslouženém fiasku Posledního souboje větší hit zasloužil, a byť k němu biografický příběh o návrhářské rodině úplně nesměřuje, první spokojené reakce říkají něco jiného.
Klan Gucci
Klan Gucci | Forum Film
Klan Gucci startuje v českých kinech už 25. listopadu.