Filmový Halloween – ty nejlepší strašidelné příběhy pro děti od nejmenších až po odrostlé

Filmový Halloween – ty nejlepší strašidelné příběhy pro děti od nejmenších až po odrostlé
Casper | Universal Pictures
Tradici učiníte zadost a zároveň nebude hrozit to, že se budete vy nebo vaše děti bát jít v noci na toaletu. Pro přehlednost jsme je roztřídili i podle věkové hranice, pro kterou jsou filmy vhodné, což ovšem neznamená, že se tím musíte řídit.
Toy Story: Strašidelný příběh hraček (věk: 6+)
Toy Story: Strašidelný příběh hraček
Toy Story: Strašidelný příběh hraček
Strašidelný příběh hraček je určený pro nejmenší diváky, ale nezklame ani starší publikum, včetně dospělých. Napínavý příběh s oblíbenými postavami ze snímků Toy Story je plný humoru i té správné napínavé atmosféry.
Veselý výlet party hraček s Bonnie a její maminkou se změní v noční můru, když jsou nuceny přenocovat v poloprázdném motelu. Poté, co se jedna z hraček ztratí, dojde ke sledu dalších záhadných událostí. Woody, Buzz a ostatní je budou muset vyřešit dřív, než hračky potká děsuplný osud.
Addamsova rodina (věk: 7+)
Addamsova rodina
Addamsova rodina | Universal Pictures
U klasiky v podobě Addamsovy rodiny nelze šlápnout vedle, ať jde o původní hrané snímky z 90. let Addamsova rodina a Addamsova rodina 2, nebo o současné, stejnojmenné animované snímky Addamsova rodina a Addamsova rodina 2. Posledně jmenovaný zamířil do kin o letošním Halloweenu (od 28. října 2021). Hrané bych doporučila přeci jen trošku staršímu publiku zhruba od deseti let, animované mohou sledovat i mladší děti.
Hotel Transylvánie (věk: 7+)
Hotel Transylvánie
Hotel Transylvánie | Disney
Minimálně první díl animované filmové série Hotel Transylvánie stojí za zhlédnutí. Obsahuje oblíbené příšerky známé po celém světě (Frankenstein, Drákula, mumie, vlkodlaci, čarodějnice...) a jedná se o velmi zábavnou podívanou pro celou rodinu. Drákula v roli majitele velmi netradičního hotelu pro monstra je barevný, vtipný, originální a jeho dobrodružství s přáteli uteče jako voda.
Casper (věk: 8+)
filmovy-halloween-ty-nejlepsi-strasidelne-pribehy-pro-deti-od-nejmensich-az-po-odrostle-1
Casper | Universal Pictures
Casper je poměrně starším snímkem (z roku 1995), ale kombinace animovaného a hraného filmu je povedená, a pokud něco patří k oslavě Halloweenu, jsou to určitě duchové. Casper je velmi roztomilý a pěkný duch, kterého by si děti mohly zamilovat. Navíc není ve snímku sám, spolu s ním v něm úřadují i tři starší zlomyslní duchové Smraďoch, Pérák a Tlusťoch. Všechna strašidla obývají starý rozlehlý dům, jehož majitel před nedávnem zemřel a jeho dědic chce sídlo prodat. Dům plný duchů ale nikdo koupit nechce, proto do něj přichází psychiatr James se svou dcerou Kat, aby duchy vypudili. Jenže nikdo nepočítal s tím, že by se Kat mohla s Casperem skamarádit...
Gremlins (věk 8+)
Gremlins
Gremlins
Gremlins z roku 1984 jsou prvními z několika klasických strašidelných příběhů, které se v článku objeví. Svým vzhledem Gremlini navíc dětem připomenou před několika lety oblíbenou hračku Furby. Gremlin je roztomilý a můžete ho mít doma. Ale dbejte následujících varování: Nesmíte ho namočit! Chraňte ho před přímým světlem! A co je nejdůležitější a na co nesmíte nikdy zapomenout: i kdyby plakal sebevíc, i kdyby žadonil, v žádném případě ho nekrmte po půlnoci. S těmito třemi instrukcemi převzal Billy Peltzer svého nového přítulného mazlíčka. Dostal však mnohem víc, než koupil.
Harry Potter a Kámen mudrců (věk: 8+)
Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter a Kámen mudrců | 2001 Warner Bros
První díl původní populární knižní série od J. K. Rowlingové. Celý příběh Kamene mudrců se točí kolem sirotka Harryho Pottera. Tomu krátce po narození zahynou za neobvyklých událostí oba rodiče, a Harry proto musí vyrůstat v rodině strýce Vernona a tety Petunie, kteří mu neustále dávají najevo, že místo, kde bydlí, není domov. O to větší překvapení ho čeká, když mu v den jeho jedenáctých narozenin přijde dopis, který je předzvěstí změny. Od nynějška není obyčejným chlapcem, i když na to stále vypadá, ale stává se studentem Školy čar a kouzel v Bradavicích. Ani tento nový život však nebude procházka růžovou zahradou, obzvlášť když se začne probouzet Harryho záhadná minulost a její temný hrdina Lord Voldemort...
Hokus Pokus (věk: 9+)
Hokus pokus
Hokus pokus | Buena Vista International
Hokus Pokus je klasickým halloweenským snímkem i proto, že se v období oslav Halloweenu odehrává. Třem ztřeštěným (již zemřelým) čarodějnicím – sestrám Mary, Winifred a Sarah – byl kdysi slíben jednodenní návrat mezi živé, který se právě naplnil. Zmatené čarodějnice se tak dostávají ze sedmnáctého století, v němž žily, do současného Salemu ve státě Massachusetts, kde se zrovna slaví svátek všech strašidel – Halloween. Po úvodním překvapení z nové doby se jim tu však začíná líbit...
Husí kůže (věk: 9+)
Odeya Rush, Dylan Minnette, Ryan Lee, Jack Black
Husí kůže
Komediální příběh pro celou rodinu, u kterého se párkrát slušně leknete, hodně zasmějete a užijete si přehlídku nejrůznějších monster. Hlavním hrdinou je teenager Zach Cooper, který je znechucený tím, že se z velkého města musel přestěhovat do malého městečka. Zjišťuje ale, že vše má i své světlé stránky – jeho novou sousedkou je krásná Hannah, dcera R. L. Stinea, autora série bestsellerů s názvem Goosebumps. Stine je velký podivín a má k tomu dobré důvody. Příšery, kterými se jeho knihy proslavily, jsou skutečné, a Stine své čtenáře chrání tím, že tato monstra drží uvězněná ve svých knihách. Když Zach neúmyslně příšery z rukopisů vypustí a ty začnou terorizovat celé městečko, je na Stineovi, Zachovi a Hannah, aby je znovu vrátili do knih, kam patří.
Koralína a svět za tajnými dveřmi (věk: 10+)
Koralína a svět za tajnými dveřmi
Koralína a svět za tajnými dveřmi | Universal Pictures
Temný snímek studia Laika je pro otrlejší diváky, kteří mají rádi nejen strašidelnou, ale i velmi netradiční zábavu a animaci. Jedenáctiletá Koralína Jones je zvědavé a neposedné děvče se začínající pubertou. O to bolestněji na ni doléhá, že se z města tepajícího životem odstěhovala do barabizny kdesi v „pustoprázdnu“, kde na ni rodiče permanentně nemají čas a jediným vrstevníkem je kluk jménem Wybie, z něhož se vyklubal velmi otravný protiva. Asi by se brzy ukousala nudou, kdyby v jedné z místností neobjevila tajné dveře. Za nimi čeká překvapení. Alternativní svět, který je na první pohled velmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplně jiný – lepší. Její alternativní rodiče se jí věnují a alternativní Wybie není ani trošku otravný. Koralínu dokonce napadne, jestli by jí v téhle dokonalejší verzi existence nebylo lépe. Nebylo, což se jí neustále snaží naznačovat mluvící kocour. Když ho konečně poslechne, je už pozdě. Útěk z „dokonalého světa“ do neutěšené reality nebude pro jedenáctiletou holku vůbec jednoduchý.
Krotitelé duchů (věk: 11+)
Krotitelé duchů
Krotitelé duchů | Columbia TriStar
Druhá filmová klasika – Krotitelé duchů. Hejna malých zelených duchů, strašidla a paranormální jevy se začínají objevovat v New Yorku. Kdo může ochránit lidi před těmito nadpřirozenými bytostmi? Pouze tři nezaměstnaní parapsychologové. Dávají se dohromady a vytvářejí tým lovců duchů. Vybaveni ektoplazmovými kanóny, pastmi na duchy a speciálním vozidlem bojují proti přesile slizkých oblud.
Beetlejuice(věk: 12+)
filmovy-halloween-ty-nejlepsi-strasidelne-pribehy-pro-deti-od-nejmensich-az-po-odrostle
Beetlejuice | Warner Bros.
Poslední klasika v režii mistra strašidelného žánru Tima Burtona. Strašidelná komedie o manželském páru Adamovi a Barbaře, kteří jako duchové straší v milovaném domě, baví diváky již od roku 1988. Adam a Barbara se snaží zbavit nových majitelů domu, ti jsou ale odolnější, než by si mysleli, a tak se rozhodnout pro zoufalý krok – využít služeb jistého Beetlejuice, který se dušuje, že s jeho pomocí majitelé z domu jistě odejdou. V hlavních rolích vystupují Geena Davis, Alec Baldwin, Michael Keaton a Winona Ryder.