Film o odhalení největšího sexuálního predátora století už zná představitelky hlavních rolí

Film o odhalení největšího sexuálního predátora století už zná představitelky hlavních rolí
Carey Mulligan – Nadějná mladá žena | Focus Features
Ve filmové adaptaci knihy She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement (Řekla: Prolomení příběhu o sexuálním obtěžování, který pomohl zažehnout hnutí), sepsané reportérkami New York Times Megan Twohey a Jodi Kantor, si podle čerstvých informací zahrají oceňované herečky Carey Mulligan (Velký Gatsby) a Zoe Kazan (Pěkně blbě).
Carey Mulligan
Carey Mulligan ve snímku Nadějná mladá žena | Focus Features
Ty ztvární zmiňované novinářky, jejichž vyšetřování vedlo až k třiadvacetiletému trestu odnětí svobody pro mocného producenta Harveyho Weinsteina, obviněného ze sexuálního zneužití nespočtu žen. Tato aféra stála u zrodu emancipačního hnutí MeToo, které v posledních letech nabývá na významu i ve filmové tvorbě a zahrnuje například na Oscary nominované drama Nadějná mladá žena, v němž si zahrála právě Mulligan a které až letos v červnu vstupuje do tuzemských kin. Plánovaná adaptace knihy She Said, oceněné Pulitzerem, by mohla být dosavadním vyvrcholením tohoto hnutí - duch příběhu byl kritiky přirovnáván k odkrývání aféry Watergate, přítomné ve slavném filmu Všichni prezidentovi muži, popřípadě k oscarovému snímku Spotlight, který sledoval vyšetřování sexuálních skandálů v katolické církvi.
Zoe Kazan
Zoe Kazan - Pěkně blbě
Film o štvanici na Weinsteina, která měla mohutný společenský i kulturní dopad, zaštítí studio Universal Pictures a natočí jej Maria Schrader, která zaujala chválenou minisérií pro Netflix s názvem Neortodoxní. Scénář pak obstará renomovaná divadelní autorka Rebecca Lenkiewicz, která už napsala třeba oscarovou Idu nebo citlivé drama Neposlušnost. Sledovaný projekt je tedy v dobrých rukách a jeho námět slibuje zásadní příspěvek do stále rozsáhlejší hollywoodské diskuze.