TOP kina ČR: "Královna" vládne dál, novinky jsou slabé a loutkoví nešikové úspěšnější než odhodlaný boxer

TOP kina ČR: "Královna" vládne dál, novinky jsou slabé a loutkoví nešikové úspěšnější než odhodlaný boxer
Smrtelné stroje (detail plakátu) | CinemArt
5. GRINCH (země vzniku: USA)
Grinch
Oproti předchozímu víkendu se jako jedinému titulu mezi pěticí nejnavštěvovanějších zvedla čísla animovanému Grinchovi. Vánoční kazisvět se promítal v 87 kinech, přišlo na něj 31.019 diváků a tržby činily 3 miliony 115 tisíc korun. Celkově má tahle zelená potvůrka za pět víkendů od premiéry na kontě téměř 230 platících a 31,6 milionů korun. Na to, že je Grinch v našich končinách de facto neznámou figurkou, jedná se o velmi solidní výsledek.

4. FANTASTICKÁ ZVÍŘATA: GRINDELWALDOVY ZLOČINY (VB, USA)
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Čtvrtý víkend v českých kinech a "bramborová" pozice pro druhý film s Fantastickými zvířaty. Dle recenzentů už tvůrcům poněkud dochází fantazie, ale divácky to stále stojí za pozornost, i díky statistikám. Aktuální čísla: v rámci 63 kin přišlo na Johnnyho Deppa a spol. 32.655 diváků, kteří v pokladnách nechali 3 miliony 674 tisíc korun. Celkově to dělá přes 410 tisíc platících a 65,4 milionů korun. Třetí nejlepší výsledek v rámci dlouhodobých číslech na žebříčku aktuálního Top20.

3. SMRTELNÉ STROJE (USA, Nový Zéland)
Smrtelné stroje producenta Petera Jacksona (série Pán prstenů, Hobit) se daly do pohybu a zdaleka to nevypadá na impozantní dílo, na které se budou pět chvály. Teenagerská dystopie s Londýnem na kolech se promítala ve 131 kinech, přišlo na ni 31.495 diváků (méně než na Fantastická zvířata 2) a tržby činily 3 miliony 878 tisíc korun. Tuzemské recenze jsou prozatím lehce pod průměrem (RottenTomatoes uvádí pouze 37 procent kladných recenzí), do severoamerických kin se "Stroje" rozjedou tento pátek, takže si na komerční dopad novinky budeme muset ještě týden počkat. Žádná sláva na obzoru...

2. ČERTÍ BRKO (Česká republika, Slovensko)
Čertí brko
Čerti jsou i tentokrát v kurzu, tedy na druhé příčce, a tentokrát s návštěvností 57.093 diváků a tržbami 6 milionů 231 tisíc korun. Netradiční komediální pohádka se špetkou politiky má za necelé dva týdny na kontě přes 138 tisíc diváků a 17 milionů korun. Marek Najbrt si vyzkoušel žánr rodinné podívané a je otázkou, zda se k němu někdy vrátí. Komerční dopad se totiž čekal o poznání vyšší.

1. BOHEMIAN RHAPSODY (Velká Británie, USA)
Šestý víkend v tuzemských kinech a z toho jediné klopýtnutí. Hudební Bohemian Rhapsody drží i tentokrát prvenství. Aktuálně za 76.423 diváků a tržby 9 milionů 680 tisíc korun. Snímek o Queenech a Freddiem Mercurym kraluje i dlouhodobým statistikám; ze všech filmů aktuálního Top20 je nejnavštěvovanějším a komerčně nejúspěšnějším, když má na kontě 769.322 diváků a tržby 120,7 milionů korun. Téměř jistě bude "Queenům" patřit i titul komerčně nejúspěšnějšího snímku v rámci českých kin za rok 2018.
Doktor Martin: Záhada v Beskydech
Doktor Martin: Záhada v Beskydech | BontonFilm
Jak si v kinech vedly další čtvrteční premiéry? Kromě Smrtelných strojů (3. místo) se nejvýše umístil nepovedený horor Ve spárech ďábla (6. místo, 16.761 diváků, 2 miliony korun). Doktor Martin: Záhada v Beskydech (2018) se v kinech ocitla tak trochu omylem a skončila na desáté příčce (3.468 diváků, 420 tisíc korun). Animované pásmo československých pohádek Mimi & Líza: Záhada vánočního světla (2018) se umístilo na sedmnáctém místě (1.749 diváků, 148 tisíc korun) a mysteriózní detektivka z Los Angeles (Záhada Silver Lake) žebříček Top20 uzavírá za návštěvnost 657 diváků a tržby 77 tisíc korun.
Pat a Mat: Zimní radovánky
Pat a Mat: Zimní radovánky | Bioscop
A na závěr jedna drobná zajímavost. Loutkoví nešikové Pat a Mat se v rámci návštěvnosti a tržeb dostali před druhého Creeda, když za necelé tři týdny od premiéry ukořistili 9,6 milionů korun na tržbách a návštěvnost přes 75 tisíc diváků. Creed II má za stejnou dobu na kontě 5,7 milionů korun a 39.186 platících...

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.