Světoznámá česká vila bude mít vlastní film. Skleněný pokoj obsadí herečky z Kingsmana a Hry o trůny

Světoznámá česká vila bude mít vlastní film. Skleněný pokoj obsadí herečky z Kingsmana a Hry o trůny
Hra o trůny / Carice van Houten
Příběh brněnské vily Tugendhat a jejích židovských majitelů odráží nejen tragický příběh jedné rodiny, ale též osud celé naší země od 30. let minulého století do pádu komunismu. Navíc zde roku 1992 došlo v zahradách k důležitým jednáním o rozdělení Československa mezi premiéry Václavem Klausem a Vladimírem Mečiarem.
svetoznama-ceska-vila-bude-mit-vlastni-film-natoci-ho-reziser-rekordmana-masaryka-1
www.tugendhat.eu
Režisér Ševčík (Masaryk, Normal) se pro natáčení snímku Skleněný pokoj inspiroval ve stejnojmenné populární knize Simona Mawera.
V hojně navštěvované brněnské vile Tugendhat, která patří moravské metropoli, bude Julius Ševčík natáčet letos v březnu, červnu a červenci; ve světoznámé funkcionalistické památce od architekta Ludwiga Miese van der Roheho hodlá se štábem filmovat přes 40 dnů.
Carice van Houten, Tom Cruise
Valkýra | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
V hlavních rolích by se měl představit Karel Roden (Masaryk) a mezinárodní herecké hvězdy Carice van Houten (Hra o trůny, Valkýra) nebo Hanna Alström (série Kingsman).
Krajské listy informovaly, že na snímek producent Rudolf Biermann (Masaryk, Účastníci zájezdu) sehnal 80 milionů korun. Koproducentem je Česká televize, společnost Investito Igora Rattaje a slovenská televize TV JOJ. Snímek vzniká za finanční podpory města Brna. Do kin by se měl Skleněný pokoj dostat v roce 2019.
svetoznama-ceska-vila-bude-mit-vlastni-film-natoci-ho-reziser-rekordmana-masaryka
Anotace ke knize: Vysoko na kopci nad Brnem ční zázračný dům. Postaven na míru židovsko-křesťanskému novomanželskému páru vyzařuje bohatství, sebevědomí, krásu a majestátnost. Avšak jen do chvíle, než do země vstoupí nacistické vojsko a manželé musí vilu i zemi opustit. Život vily se s odchodem jejích majitelů ale nezastaví. Přechází z jedněch rukou do druhých, z českých do nacistických, pak do sovětských až se opět vrátí do majetku československého státu. Krystalická dokonalost skleněného pokoje přitom zasahuje nesmírnou gravitací každého, kdo se dostane do jeho blízkosti.
Jenom málo knih prvních roků 21. století dokázalo očima cizince (podobně jako Gottland Poláka Maria Szczygiela) postřehnout československou realitu druhé poloviny 20. století tak brilantně jako Skleněný pokoj Simona Mawera. Román je o to cennější, že byl v létě 2009 nominován na nejprestižnější knižní cenu anglicky mluvícího světa The Man Booker Prize.