Budoucnost patří ženám a sexu s roboty. Festival sci-fi filmů provokuje

Budoucnost patří ženám a sexu s roboty. Festival sci-fi filmů provokuje
Jak balit holky na mejdanech
Letošním tématem Future Gate jsou ženy ve sci-fi. Festival chce vzdát hold jak fiktivním, tak skutečným ženám fantastiky a vědy. Science fiction nikdy nebylo čistě záležitostí mužů, kteří dobývají vesmír a vládnou světům. I ženy hrají ve sci-fi velice významnou roli a stvořily ikony filmového plátna, mezi nimi Ellen Ripley, Sarah Conner, princezna Leia nebo Leeloo.
jake-to-bude-s-robotem-v-posteli-future-gate-provokuje-a-pripomina-kultovni-zeny
Terminátor 2 - Linda Hamilton
Téma festivalu rezonuje ve výběru legendárních filmů. Terminátor 2 (1991) se Sarah Conner (Linda Hamilton) , Pátý element (1997) s Leeloo (Milla Jovovich) mají silné ženské postavy, které si diváci po celém světě zamilovali. Legendární polská Sexmise (1984) je naopak komediální nadsázka
Jak balit holky na mejdanech
Jak balit holky na mejdanech
V sekci nových filmů pořadatelé uvedou hned tři velké snímky. První z nich ocení fanoušci Neila Gaimana, autora světově známého Sandmana a Amerických bohů (2017), jehož Jak balit holky na mejdanech (2017) slavnostně zahájí letošní ročník.
Diváci budou cestovat časem ve filmu Muž s magickou krabičkou (2017) od polského režiséra Bodo Koxe, který osobně film v Praze uvede. Snímek je směsicí romance a dystopie z blízké budoucnosti připomínající legendárního Blade Runnera (1982).
Muž s magickou krabičkou
Muž s magickou krabičkou | Future Gate
Třetí novinka bude pojednávat o nebezpečné vesmírné misi dvou kosmonautů, kteří musí opravit stanici Saljut–7. To, zda se jim to podaří či lidstvo stihne katastrofa, se dozvíme ve stejnojmenném snímku. Pokud se vám líbil snímek Gravitace (2013), je Saljut-7 sledující skutečné události spojené s osudem stanice filmem přesně pro vás.
Tradičně na diváky čeká i sekce krátkých filmů ve spolupráci s iShorts v čele s první českou adaptací Stephena Kinga Jsem brána (2017). Vesmírný horor v Praze uvede režisér Robin Kašpařík.
Jsem brána
Jsem brána
Nově se na Future Gate objeví i sekce dokumentů. O tom, jak možná bude vypadat jídelníček budoucnosti, pojednává dokument Brouci (2016). Amatéři ve vesmíru (2016) vám přiblíží nezdolnou vůli dvou vynálezců, kteří se přes veškeré překážky a s minimálním rozpočtem rozhodnou postavit raketu, která by měla vzlétnout až do vesmíru.
S robotem v posteli
Doprovodný program Future Gate je pestrý a hlavní roli v něm hrají ženy. Future Gate přináší možnost osobního setkání se čtyřmi významnými autorkami sci-fi: Františkou Vrbenskou, Vilmou Kadlečkovou, Julií Novákovou a Lucií Lukačovičovou. Beseda redaktorky Silvie Lauder týdeníku Respekt „S robotem v posteli“ prozkoumá rodící se dítko erotického půmyslu a robotiky - Sexboty a pokusí se zodpovědět otázky s tématem spojené.
Pražská festivalová část bude zakončena v neděli 18. února symfonickým koncertem Pražského filmového orchestru s živým VJingem dua Cycles, kde diváci uslyší kultovní skladby z filmů 2001: Vesmírná Odysea (1968), série Hvězdné války, Temný rytíř (2008), Návrat do budoucnosti (1985) a mnohých dalších.
Veškerý doprovodný program festivalu je návštěvníkům přístupný zdarma.
sci-fi-zeny-future-gate-festival
FUTURE GATE SCI-FI FILM FESTIVAL
Praha 15. – 18. únor 2018, Kino a Galerie Lucerna
Brno 21. – 24. únor 2018, sál Břetislava Bakaly, Hvězdárna a planetárium
Ostrava 2. – 3. března 2018, Minikino
Plzeň 23. – 24. března 2018, Kino Beseda