Saljut-7

75%
Saljut-7
Studená válka je v plném proudu. Američané a Sověti soupeří v dobývání vesmíru. Sovětská orbitální stanice Saljut-7 ztrácí v nejnevhodnější moment kontakt se střediskem a hrozí její nekontrolovatelný pád. Tomu je třeba zabránit. Jediný muž schopný na rotující stanici přistát má ale všechny lety do vesmíru zakázány kvůli negativnímu psychiatrickému posudku. Budou sovětští vědci ochotni překročit některé z předpisů a zabránit katastrofě, nebo se naopak nebudou rozpakovat nad možnými lidskými obětmi? Pokud se vám líbil snímek Gravitace (2013), je Saljut-7 sledující skutečné události spojené osudem stanice Saljut-7 filmem přesně pro vás. (Future Gate)



Brenan88
Brenan88
47 160 bodů
8
Během sledování se nejde neubránit porovnání s Gravitací,protože buďme upřímní Salyut-7 je takovou Ruskou odpovědí na téma kosmonautiky. Zatímco Gravitace byla audiovizuální pecka,tak příběhově mne příliš nebavila. Jenže Salyut-7 je jednak výborný po technické stránce (záběry z vesmíru jsou dokonalé),tak velmi kvalitní po stránce námětu,který vychází ze zkutečných událostí. Je zcela jasné,že se spousta událostí zveličila a více zdramatizovala ve prospěch napětí a získání sympatií k hlavním hrdinům. Snímek jsem si užil a musím uznat,že Rusko urazilo pořádný kus filmařské cesty.
Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
Ruské Apollo 13, skřížené s Gravitací. Jen se na ty Rusáky kouká o něco hůře než na Američany.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 532 bodů
10
Ruská kinematografie už nejednou překvapila a trvá to i nadále. Jejich snímek ´Saljut-7´ se může s přehledem svojí kvalitou zařadit mezi ty hollywoodské. Svým zaměřením, atmosférou a dramatizací vlastně velice silně konkuruje právě hollywoodskému snímku ´Gravitace´. Je tu jen jeden jediný rozdíl. Děj ´Gravitace´ je smyšlený, Rusové sáhli po skutečné události. No, alespoň to tvrdí. Hollywoodem se však inspirovali velice striktně a tak zlí jazykové mohou mluvit dokonce i o vykrádání. Vesmírné scény na začátku dějství skutečně po technické stránce a atmosférou připomínají zmiňovaný snímek ´Gravitace´. Máme tu třeba i citovou scénu z řídícího vesmírného centra loučení manželky s astronautem. No jasně, ´Armageddon´ a loučení dcery s otcem. A když jsme v tom řídícím centru a události v něm, co snímek ´Apollo 13´? A takto by se dalo pokračovat dál. Příběh se odehrává za studené války a tak se podle toho odvíjí dramatizace. O to více překvapí konec, který se právě na tu dobu stává nepochopitelným. Týká se to samozřejmě americké posádky v raketoplánu a vzájemné reakce obou stran. Nebo je vtom myšlenka, že jsme jen lidi a v těžké situaci by jsme si měli všichni pomáhat? Tak či onak, po delší době tu máme ruský vesmírný snímek velice povedený, který rozhodně stojící za úvahu.

Dodatečné informace

Původní název:
Салют-7 (více)
  • Rusko Saljut-7
  • Rusko Салют-7
  • Rusko Saliut-7
  • Rusko Salut 7
  • Rusko Saľut-7
  • Rusko Salyut-7
  • Rusko Salyut-7. Héroes en el espacio
  • Rusko Salyut 7 - La storia di un'impresa
  • Rusko Salyut-7: Tödlicher Wettlauf im All
Premiéra v ČR:
29. 1. 2024
Distributor:
Prima+
Země původu:
Rusko
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
13,77 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné