Martin Svoboda

Martin Svoboda

Autor
Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, přispívá do Cinepuru, Filmu a doby, Dok.Revue a A2. Jako externista prošel Aktuálně.cz a Deníkem N.

Články autora

  1. Harry Potter osiřel, zemřel skotský herec Robbie Coltrane. Hrál jeho ochránce a přítele Hagrida
    Téma14. 10. 2022
    Harry Potter osiřel, zemřel skotský herec Robbie Coltrane. Hrál jeho ochránce a přítele Hagrida

    Skotský herec Robbie Coltrane, proslavený především rolí Hagrida ve filmové sérii Harry Potter, v pátek odpoledne zemřel ve věku 72 let.

  2. Cirkus Maximum je ukázkou nevídané neschopnosti. Budí hlavně lítost
    Recenze14. 10. 2022
    Cirkus Maximum je ukázkou nevídané neschopnosti. Budí hlavně lítost

    „Rodinný film Cirkus Maximum je založený na příběhu rozporu dvou bratrů a jejich otce. Podobné motivy, ‚biblické‘ (Kain a Ábel, Jákob a Ezau), se objevují v literatuře poměrně často, z nejznámějších stačí jmenovat například Hrozny hněvu a Kmotra.“ Předchozí věty jsou doslova převzaté z propagačních materiálů a v kontrastu s výsledným produktem tvoří lepší vtip než cokoli, co máme možnost během útrpných 97 minut sledovat.

  3. Aerovod končí, otěže přebírá KVIFF.TV. Česká streamovací platforma nabízí festivalové hity i národní klasiku
    Festivaly a ceny10. 10. 2022
    Aerovod končí, otěže přebírá KVIFF.TV. Česká streamovací platforma nabízí festivalové hity i národní klasiku

    Fúze amerických filmových studií ovládají mediální průmysl už pár let. Karlovarský festival nyní spolknul produkční a distribuční společnost Aerofilms, jež provozuje také několik klubových kin jako Oko, Aero a Světozor v Praze. Akvizice právě přinesla první viditelnou změnu. Zavedená streamovací platforma Aerovod se ruší, její obsah přešel od začátku října pod hlavičku zatím mnohem méně zajeté KVIFF.TV.

  4. Hry o trůny se už nikdy nezbavíme. Podívejte se na přehled všech chystaných seriálů
    Seriály9. 10. 2022
    Hry o trůny se už nikdy nezbavíme. Podívejte se na přehled všech chystaných seriálů

    Hra o trůny skončila mnohem dřív, než si HBO přála. Navíc způsobem, který poněkud zchladil divácké nadšení. Nejslavnější americká kabelovka se ocitla v panickém módu, který se dokonce stal předmětem memů. Není lepší to bez draků rovnou zabalit? Záhy se ukázalo, že přes roztrpčení nad finále se producenti nevzdávají a do Západozemí se vrátí. Kdyby se Rod draka nesetkal s příznivou reakcí, velké plány by nejspíš skončily u ledu. Ale protože publikum málem s novými epizodami ze světa G. R. R. Martina tvůrcům utrhlo ruce, musíme se přichystat na tolik Hry o trůny, kolik se do nás vejde. Následující seznam se v záplavě chystaných projektů pokusí udělat pořádek.

  5. Největší americký televizní fenomén loňského roku se vrací. Bílý lotos opět navštíví Stiflerova máma, pak už je ale všechno jinak!
    Seriály8. 10. 2022
    Největší americký televizní fenomén loňského roku se vrací. Bílý lotos opět navštíví Stiflerova máma, pak už je ale všechno jinak!

    Bílý lotos nedávno urval deset cen Emmy, nejvíc ze všech televizních projektů minulého roku. A po právu – málokteré televizní dílo zvládne s takovou lehkostí spojit nápaditost s diváckou vstřícností. Šlo o seriál vtipný, chytrý, bolestivý i podivně melancholický. A brzy po skončení bylo jasné, že se do jeho světa podíváme znovu. Formou antologie navštívíme jiný luxusní resort hotelové franšízy a seznámíme se s novými postavami a příběhy. Necelý měsíc před premiérou na HBO máme k dispozici první velký trailer.

  6. Před 95 lety film poprvé promluvil. Největší mistři oboru z toho byli zděšení
    Recenze6. 10. 2022
    Před 95 lety film poprvé promluvil. Největší mistři oboru z toho byli zděšení

    U oboru tak závislého na nových technologiích, jako je kinematografie, by se očekávalo, že se bude časem výrazně proměňovat. Při bližším zkoumání se ale zdá, že v principu se způsob vyprávění filmových příběhů v posledních sto letech vlastně moc nezměnil. Možmá máme kvalitnější kamery, filmový materiál se naučil zaznamenávat barvy a digitalizace umožnila novou úroveň speciálních efektů, nicméně jádro zůstává stejné. Tedy s jednou zásadní výjimkou. Uplynulo 95 let od premiéry Jazzového zpěváka, který přinesl poslední velký otřes v celém oboru: synchronizovaný zvuk.

  7. James Bond na plátna vstoupil poprvé před 60 lety. Autor knižní předlohy považoval obsazení Conneryho za osobní urážku
    Recenze5. 10. 2022
    James Bond na plátna vstoupil poprvé před 60 lety. Autor knižní předlohy považoval obsazení Conneryho za osobní urážku

    Jde o pátou komerčně nejúspěšnější filmovou sérii všech dob – 27 snímků přineslo do kas takřka osm miliard dolarů (se započtením inflace mnohem víc). Agent s povolením zabíjet není jen fenomén, je to kulturní artefakt, který v dobrém i zlém reflektuje svou dobu už 60 let. Odkaz první bondovky Dr. No žije dodnes.

  8. Interview s upírem se vrací, tentokrát jako otevřeně gay gotická romance. Publikum je po prvním díle nadšené
    Seriály2. 10. 2022
    Interview s upírem se vrací, tentokrát jako otevřeně gay gotická romance. Publikum je po prvním díle nadšené

    Kultovní Interview s upírem bylo žhavým kandidátem na novou adaptaci už velmi dlouho. Hollywoodští producenti dobře věděli, že dnešní doba je energii románové předlohy ze sedmdesátých let nakloněná nejvíc za celou dobu její existence. Kdo se tedy látky zvládne chopit pořádně, má v rukách zlatý důl. Pečlivě se chystali, plánovali, najímali a vyhazovali kandidáty na nové zpracování tak dlouho, až jim propadla práva. Po období přetahování se a přeplácení je seriál konečně k vidění na americké stanici AMC a její streamovací službě. Zatím má za sebou první ze sedmi epizod první série a publikum je nadšené.

  9. Ostrov svobody s Mádlem má šanci na studentského Oscara. Malé drama odehrávající se nad Atlantikem ukazuje výhody krátkých filmů
    Recenze1. 10. 2022
    Ostrov svobody s Mádlem má šanci na studentského Oscara. Malé drama odehrávající se nad Atlantikem ukazuje výhody krátkých filmů

    Krátkometrážní filmy to nemají snadné – prakticky pro ně na širším trhu neexistuje funkční distribuční model. Publikum není naučené chodit do kin na pásma a streamovací služby v tomto ohledu nenaplnily zdánlivý potenciál, protože i kdyby na nich byl snímek přístupný, bez pořádné propagace ho nikdo nemůže najít. To je velká škoda, protože v krátkometrážních projektech se často skrývá nejvíc talentu a nápaditosti. Důkazem je o Ostrov svobody s Jiřím Mádlem a Judit Bárdos mladého režiséra a scenáristy Petra Januschky, který právě obráží světové festivaly.

  10. Příběh sériového vraha a kanibala se povedl jen částečně. Seriál Dahmer těžko potlačuje sympatie k viníkovi
    Seriály29. 9. 2022
    Příběh sériového vraha a kanibala se povedl jen částečně. Seriál Dahmer těžko potlačuje sympatie k viníkovi

    True crime zažívá v éře streamovacích služeb žně. Subžánr mapující skutečné zločiny se většinu své historie „těší“ pověsti nevkusného braku spoléhajícího se na nejlacinější a nejnižší divácké pudy. Poslední roky se ale producentům několikrát podařilo přesvědčit svět, že se i v tomto formátu dají vyprávět hodnotné příběhy s velkým přesahem. A není nic lepšího, než když můžeme uspokojit touhu po krvi, a přitom se cítit na výši! Desetidílné Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera uvedené na Netflixu je v dobrém i zlém vyvrcholením true crime renesance.

  11. Úsměv je místy směšně špatný horor. Ale ne dost, aby aspoň na chvíli přestal nudit
    Recenze28. 9. 2022
    Úsměv je místy směšně špatný horor. Ale ne dost, aby aspoň na chvíli přestal nudit

    Blíží se říjen, což je měsíc patřící americkým hororům. Do Česka se jich vždy dostane jen menšina, hororový žánr u nás nemá stejnou tradici a postavení na trhu. Proto bychom předpokládali, že když už nám distributoři nějaký titul dopřejí, bude patřit k těm lepším. Jenže novinka Úsměv uvedená do kinodistribuce mnoho radosti nevyvolá.

  12. Marvel si hraje s ohněm. Dlouho vyhlížený Blade přišel o režiséra
    Filmy28. 9. 2022
    Marvel si hraje s ohněm. Dlouho vyhlížený Blade přišel o režiséra

    O Bladeovi v Česku většinou neuvažujeme jako o součásti Marvel univerza, protože si ho spojujeme hlavně s filmy s Wesley Snipesem. Ty vznikly ještě v době, kdy se filmoví producenti pokoušeli vší silou přetnout napojení adaptace na širší komiksový kánon. Ve skutečnosti je ale Blade součástí stejného světa jako Iron Man či Spider-Man a Marvel se nyní chystá přijít s novou adaptací, která ho do úspěšného celku včlení.

  13. „S drogově závislým Láďou nemám nic společného, ale viděl jsem okolo sebe dost, abych se mohl inspirovat,“ říká objev roku Marsell Bendig z pecky BANGER.
    Rozhovory26. 9. 2022
    „S drogově závislým Láďou nemám nic společného, ale viděl jsem okolo sebe dost, abych se mohl inspirovat,“ říká objev roku Marsell Bendig z pecky BANGER.

    Před premiérou BANGER. se většina očí obracela na Adama Mišíka. Aby ne, jde o velkou mainstreamovou hvězdu s portfoliem složeným předně z komerčních vystoupení. Sledovat jeho pokus o vážnou roli je vzrušující – buď to dopadne skvěle a máme tu povzbudivý příběh o tom, že nikdy není pozdě na změnu, anebo se aspoň bude komu škodolibě smát. Už od premiéry v Karlových Varech je pak jasné, že ostudu si Mišík rozhodně neutrhl. Jenže jeho „jméno a ksicht“ není jediné, co festivalovému publiku utkvělo v paměti. Za jeden z největších kladů filmu byl okamžitě označený výkon Marsella Bendiga, bratra zatím slavnějšího Jana.

  14. Seriálový Cyberpunk je stejně nedodělaný jako jeho počítačový předchůdce. I v něm je ale pořád kus práce a dobré zábavy
    Seriály24. 9. 2022
    Seriálový Cyberpunk je stejně nedodělaný jako jeho počítačový předchůdce. I v něm je ale pořád kus práce a dobré zábavy

    Filmové a seriálové adaptace slavných počítačových her to nemají snadné – je diskutabilní, jestli vůbec kdy nějaká uspěla. Japonský animovaný seriál Edgerunners se přesto v prvních dnech po uvedení na Netflixu dočkal poměrně vřelého přijetí. Rozšiřuje svého času dlouho očekávaný, nakonec ale značně kontroverzní Cyberpunk 2077.

  15. „Infuzi umím podat doopravdy, to ve filmu nehraju,“ říká Adam Mišík o své zlomové roli ve skvělém BANGER.
    Rozhovory22. 9. 2022
    „Infuzi umím podat doopravdy, to ve filmu nehraju,“ říká Adam Mišík o své zlomové roli ve skvělém BANGER.

    BANGER. provází pověst jednoho z nejlepších filmů roku už od karlovarské premiéry. K jeho očekávanému uvedení do široké distribuce tedy Kinobox připravil sérii rozhovorů s některými z nejdůležitějších osobností celého projektu. Tou první je herec a představitel hlavní role Adam Mišík.