Martin Svoboda

Martin Svoboda

Autor
Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, přispívá do Cinepuru, Filmu a doby, Dok.Revue a A2. Jako externista prošel Aktuálně.cz a Deníkem N.

Články autora

  1. FAMU potřetí v kině. Krátké animované, hrané a dokumentární filmy dávají ochutnat studentskou tvorbu, ale letos to není úplně ono
    Recenze27. 8. 2022
    FAMU potřetí v kině. Krátké animované, hrané a dokumentární filmy dávají ochutnat studentskou tvorbu, ale letos to není úplně ono

    FAMU dělá poslední dobou slušnou práci, aby se tvorba jejích studentů zpřístupnila světu. Krom dlouho očekávaného internetového archivu spuštěného dříve tento rok do kin vstupuje třetí pásmo FAMU v kině. To nabízí pětici filmů, které mají reprezentovat to nejlepší ze studentské tvorby minulého roku.

  2. Ozvěny porušují základní pravidla pátera Knoxe a je radost tu blbinu sledovat
    Recenze26. 8. 2022
    Ozvěny porušují základní pravidla pátera Knoxe a je radost tu blbinu sledovat

    Většinou, když si pouštíme první díl thrillerové série, asi doufáme, že bude co nejlepší. Že režie bude zručná, herecké výkony strhující a děj nás bude příjemně držet v nejistotě. Že vše bude víceméně dávat smysl. Sedmidílná novinka Netflixu Ozvěny je jiná sorta zábavy. Je tak přitažená za vlasy, že překračuje hranice královské zábavy a nám nezbývá nic jiného než chtít víc. Víc nesmyslů, víc absurdit. Jak daleko se dá dostat? VÍC, PROBOHA!

  3. Ještě před prosincovou premiérou dekády nás v kinech čeká návrat prvního Avatara
    Filmy25. 8. 2022
    Ještě před prosincovou premiérou dekády nás v kinech čeká návrat prvního Avatara

    Když Avatar před pár dny zmizel z nabídky Disney+, netrvalo dlouho, lidé si toho všimli a začali se podivovat. Náhlá absence má ale dobrý důvod – komerčně nejúspěšnější film všech dob se totiž chystá v září vrátit do kin, aby připravil půdu pro dlouho očekávaný prosincový příchod Avatara 2.

  4. Poslal desítky lidí na smrt. Kdo byl tajemný mág Arvéd, odhaluje nový český film
    Recenze25. 8. 2022
    Poslal desítky lidí na smrt. Kdo byl tajemný mág Arvéd, odhaluje nový český film

    Arvéd, který má tento týden svou premiéru v kinech, patří mezi nejvyhlíženější české artové filmy sezóny. Částečně proto, že je už docela dlouho hotový a čekal na zvolnění postpandemického frmolu v kinech. Vynikající trailer zvědavost ještě navýšil. Nepřijmutí karlovarským festivalem by se snad mohlo jevit jako špatné znamení, na druhou stranu minulý rok Vary odmítly zařadit Okupaci, která pak posbírala hned několik filmových cen – vkusu festivalu co do výběru lokálního artu tedy není radno důvěřovat. Šance se chopila Letní filmová škola, kterou Arvéd slavnostně zakončil. A vzbudil přesně tak rozporuplné reakce, jak se dá u ambivalentního a nápaditého filmu čekat.

  5. Sedmnáctiletý kluk zabil svého tátu. Ale kdo byl obětí a kdo pachatelem? Nový dokument nenabízí snadné odpovědi
    Recenze24. 8. 2022
    Sedmnáctiletý kluk zabil svého tátu. Ale kdo byl obětí a kdo pachatelem? Nový dokument nenabízí snadné odpovědi

    Právě jsem zabil tátu je další z Netflix true crime dokusérií. Sledujeme v ní stále ještě velmi čerstvý příběh sedmnáctiletého Anthonyho Templeta, který v roce 2019 jednoho dne zavolal na policii a oznámil, že právě zastřelil svého otce. Tvrdil, že se bál o svůj život, ale na jeho těle ani v pečlivě uklizené ubikaci nebyla ani stopa po čemkoli, co by naznačovalo fyzickou potyčku. Vzhledem k Anthonymu podivně klidnému vystupování se zdálo, že máme co do činění s chladnokrevnou vraždou. Jenže to byl jen začátek.

  6. Jeden z největších japonských kultů současnosti má novou hranou verzi. A vypadá překvapivě dobře!
    Recenze22. 8. 2022
    Jeden z největších japonských kultů současnosti má novou hranou verzi. A vypadá překvapivě dobře!

    Manga Fullmetal Alchemist slaví 20 let existence, během níž si vydobyla velmi luxusní pozici. Jediný konkurent, který by mohl v této éře soupeřit s její celosvětovou popularitou, je Death Note, jehož chvála se ale vztahuje častěji k prvním sešitům, zatímco názory na ty pozdější se rozchází. Fullmetal Alchemist si udržel konzistentní úroveň po celých deset let, kdy vycházel. Nyní se na Netflixu objevila jeho hraná verze Fullmetal Alchemist – pomsta Scara.

  7. Od Travolty po starou Rose z Titaniku. 10 největších hereckých comebacků všech dob
    Téma21. 8. 2022
    Od Travolty po starou Rose z Titaniku. 10 největších hereckých comebacků všech dob

    Sláva je vrtkavá. I z největších hvězd může být po pár letech vzdálený stín vzpomínky. Někdy si za to mohou sami, jindy jsme ztratili zájem přes veškerou jejich snahu. A někdy měly prostě lepší věci na práci. Nikdy ale není tak špatně, aby nad nimi nevisela naděje comebacku – velké role, která je opět vrátí do středu dění. Podívejme se na deset takových velkých zlomů. Ať už vedly k novému nastartování kariéry, nebo zůstalo u události roku.

  8. První epizoda Rodu draka opatrně oživuje svět Hry o trůny. Bude to stačit na obnovení ztracené důvěry?
    Seriály20. 8. 2022
    První epizoda Rodu draka opatrně oživuje svět Hry o trůny. Bude to stačit na obnovení ztracené důvěry?

    Rod draka má za sebou jednu ze svých předpremiér v Praze, je už tedy možné začít si dělat pevnější představu o tom, čeho se dočkáme na staronové vlajkové lodi stanice HBO. V pondělí si první z deseti chystaných epizod odbude premiéru i na obrazovkách a monitorech. Vítězí zatím optimismus nad novým štábem a silnější účastí G. R. R. Martina, nebo pesimismus spojený s tím, jak to dopadlo minule?

  9. Král současného amerického hororu se v Nene zvládl vyblbnout s ufony a zároveň tnout do živého
    Recenze18. 8. 2022
    Král současného amerického hororu se v Nene zvládl vyblbnout s ufony a zároveň tnout do živého

    Jordan Peele začal jako komik, ale nyní se o něm mluví jako o Hitchcockovi nového milénia. Coby režisér má za sebou teprve třetí film, který je ve zkratce označovaný jako horor. Zároveň třetí komerční hit, třetí kritiky milované dílo a třetí filmovou událost, určující trendy celého žánru. A nejen jeho. Další lakonický název Nope, česky Nene, naznačuje, že Peele nemění, co není rozbité, a svůj styl dovádí takřka k dokonalosti.

  10. Podezřelá je korejskou odpovědí na Základní instinkt. Místo vzrušení nás ale čeká existenciální nejistota
    Recenze16. 8. 2022
    Podezřelá je korejskou odpovědí na Základní instinkt. Místo vzrušení nás ale čeká existenciální nejistota

    Park Chan-wook proslul krvavými filmy o pomstě, z nichž ten nejslavnější – Old Boy – patří mezi popkulturně nejvlivnější kusy jihokorejské filmařiny vůbec. K stáru nám ale trochu zjemněl, jeho Podezřelá už je dílo, které nepřekypuje agresí, ale snahou o empatii a porozumění. Hodně však záleží na tom, jestli s ním jeho hru budete chtít hrát.

  11. Nešťastných 13 legendárních filmů, které nespatřily světlo světa. Gladiátor 2, kde chce Maximus zabít Ježíše, Nicolas Cage jako Superman a nejděsivější Hitchcock
    Téma14. 8. 2022
    Nešťastných 13 legendárních filmů, které nespatřily světlo světa. Gladiátor 2, kde chce Maximus zabít Ježíše, Nicolas Cage jako Superman a nejděsivější Hitchcock

    Co si budeme nalhávat, ne vždy nám naše plány vyjdou. My naštěstí většinou jen nestihneme autobus nebo přesolíme polévku, někdy se ale může stát, že roky tvrdé práce a snů přijdou vniveč. Následuje seznam filmů, které mohly být skvělé nebo alespoň výrazné, ale nikdy se to nedozvíme. Ať už do toho vstoupil osud nebo příliš šetřivý producent.

  12. Bonnie a Clyde před 55 lety navždy změnili americký film. Charismatické násilí a otevřeně sexuální romance šokovaly a strhly lavinu změn
    Recenze13. 8. 2022
    Bonnie a Clyde před 55 lety navždy změnili americký film. Charismatické násilí a otevřeně sexuální romance šokovaly a strhly lavinu změn

    Snímek inspirovaný životem nechvalně proslulých psanců Bonnie Parker a Clydea Barrowa šokoval v roce 1967 Ameriku. Během násilných scén tu poprvé tekla krev a otevřená sexualita pobuřovala mravokárce. Přes původní nedůvěru studia se zrodil hit, který definoval „hnutí“ nového Hollywoodu a pronikl přímo do duše mladé generace. Po Bonnie a Clydeovi se filmy točily jinak, jinak se na ně dívalo a jinak se o nich mluvilo. Jde jistě o jeden z nejvlivnějších filmů 60. let. Premiéru si odbyl přesně před 55 lety.

  13. Teta „kanibala“ Armie Hammera chce v dokumentu odhalit špinavá tajemství celé rodiny. Půjde o důležitý příspěvek do diskuze, nebo o bulvární škvár?
    Filmy11. 8. 2022
    Teta „kanibala“ Armie Hammera chce v dokumentu odhalit špinavá tajemství celé rodiny. Půjde o důležitý příspěvek do diskuze, nebo o bulvární škvár?

    Armie Hammer byl ještě před pár lety „tím hercem“, o němž bylo jasné, že to dotáhne daleko. A pak… No a pak začal jíst lidi? Skandál „actual cannibal Armie Hammer“ se stal tak trochu internetovým memem, protože obvinění ze sexuálních perverzí se zdála tak absurdní, že je vlastně nešlo brát vážně a dařilo se oprostit od přemýšlení nad jejich reálnými důsledky. Chystaný třídílný dokument House of Hammer v produkci Discovery+ by měl připomenout, že na celé kauze nic vtipného není.

  14. Carter se dá stěží usledovat. Šílený jihokorejský akčňák působí, že se parta kamarádů se svým domácím filmem nabourala do knihovny Netflixu
    Recenze10. 8. 2022
    Carter se dá stěží usledovat. Šílený jihokorejský akčňák působí, že se parta kamarádů se svým domácím filmem nabourala do knihovny Netflixu

    Jihokorejský akčňák by asi měl být dobrý, nebo ne? S východoasijskou kinematografií si spojujeme některé z nejlepších akčních filmů všech dob, takže když se nový titul objeví na předních příčkách sledovanosti Netflixu, jistě to je celkem sázka na jistotu! Bohužel je to trochu komplikovanější. Cartera docení publikum jen tehdy, pokud se umí nechat strhnout nadšením filmařů a přehlédne moře „objektivních“ chyb. I tehdy ale zájem stěží přečká dvouhodinovou stopáž.

  15. Top Gun v Americe potopil Titanic. Na jeho celosvětové tržby sice nemůže pomýšlet, i tak jde o úžasný výkon
    Filmy9. 8. 2022
    Top Gun v Americe potopil Titanic. Na jeho celosvětové tržby sice nemůže pomýšlet, i tak jde o úžasný výkon

    Top Gun: Maverick je hit, to víme už dlouho. V postpandemické kinematografické krizi táhne diváky a divačky ještě neuvěřitelné dva a půl měsíce po premiéře, tedy po době, kdy většina filmů sály dávno opouští. Nyní se dokonce podařilo pokořit jednu z met, která nepřestává působit impozantně: v USA Tom Cruise potopil Titanic!