Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích.

Články autora

  1. Recenze: Rodiče na tahu - Nejhorší film Aleca Baldwina a Salmy Hayek?
    Recenze10. 6. 2019
    Recenze: Rodiče na tahu - Nejhorší film Aleca Baldwina a Salmy Hayek?

    Filmy z ranku komedie si představujeme jako odlehčený pohled na naše problémy či vztahy, který je plný vtipů a diváka v prvé řadě rozesmává. A přesně něčím takovým "Rodiče na tahu" ani za mák nejsou. A to i přesto, že by moc chtěli.

  2. Přehlížené pecky: Přísně tajné! - Nacisté se chtějí znovu zmocnit vlády. Kdo jim v tom zabrání tentokrát?
    Téma8. 6. 2019
    Přehlížené pecky: Přísně tajné! - Nacisté se chtějí znovu zmocnit vlády. Kdo jim v tom zabrání tentokrát?

    Jim Abrahams a bratři Jerry a David Zuckerovi jsou i v našich končinách proslavenými tvůrci kultovních sérií jako Bláznivá střela nebo Žhavé výstřely. Na kontě toho mají ale trochu více. Dnes konkrétně uběhlo přesně 35 let od premiéry jejich poněkud přehlížené osmdesátkové parodie Přísně tajné!. A rozhodně není od věci si tenhle roztomile ujetý špionážní výlet do Východního Německa v několika odstavcích připomenout.

  3. Tvůrce velebeného Černobylu hovoří o vzniku temné série
    Seriály4. 6. 2019
    Tvůrce velebeného Černobylu hovoří o vzniku temné série

    Premiéru seriálového Černobylu na HBO nedoprovázel žádný velký velký humbuk. V éře Hry o trůny se jevil pětidílný příběh o nechvalně proslulé jaderné havárii pouze jako doplňkové zboží. Během několika týdnů se však situace diametrálně změnila a Černobyl se stal nejen nejlépe hodnocenou mini-sérií na IMDB, ale v podstatě i současným internetovým fenoménem a novou zásobárnou zábavných meme. Nyní se jeho tvůrce Craig Mazin trochu rozpovídal o tom, jak se k celému projektu vlastně dostal.

  4. Nový Lví král by měl být finančním trumfem léta!
    Filmy27. 5. 2019
    Nový Lví král by měl být finančním trumfem léta!

    Studio Disney se momentálně hřeje na výsluní fanouškovské popularity a většina jeho velkých projektů končí neomylným finančním úspěchem. Sólovka Hana Sola a nedávný Dumbo sice tolik neoslnili, ale triumf Avengers je fenomenální a do budoucna se dají očekávat ještě velké věci kolem všech Avatarů a Hvězdných válek. Nejbližší předpokládané tržební eso je však jiné značky.

  5. Remake Akiry od Taiky Waititiho dostal datum premiéry
    Filmy26. 5. 2019
    Remake Akiry od Taiky Waititiho dostal datum premiéry

    Novozélandský sympaťák Taika Waititi se po velkém úspěchu Thor: Ragnarok stal v Hollywoodu vyhledávaným zbožím. Jeho novinka JoJo Rabbit, natáčená z velké části v České republice, si odbude premiéru letos na podzim. Nyní už konečně víme, kdy by měl Taika představit i ten následující, podstatně rozmáchlejší a ambicióznější projekt.

  6. Deváté Star Wars přichází s novými fotkami a zajímavými informacemi!
    Filmy23. 5. 2019
    Deváté Star Wars přichází s novými fotkami a zajímavými informacemi!

    Až utichne našlapané letní období a svůj účel snad naplní očekávané bijáky od Tarantina, Pixaru nebo z univerza Terminátora, přijde na řadu už standardní šílenství kolem nejslavnější, letos už dvaačtyřicetileté filmové značky. Co nového vlastně víme o Star Wars: The Rise of Skywalker?

  7. Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie #2
    Téma20. 5. 2019
    Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie #2

    Filmy tak milujeme a uznáváme proto, že jsou schopny nést inspirativní morální poselství a proměňovat problémy všedního dne v niterný záblesk opouštěné reality. Některé nás mohou naučit historii, jiné burcují naše sebevědomí, další mohou dokonce probouzet city, které nám ve skutečném životě třeba schází. Ale k obdivování pořád zůstává a pro někoho i vystupuje také jejich formální stránka, skrze níž filmaři nechávají své myšlenky promlouvat a přenášet na vnímavého diváka. A zřejmě nejdůležitější formální složkou je samozřejmě práce s kamerou, která celý ten spektákl snímá a zprostředkovává obrazy - tedy to, čemu se tenhle cyklus bude snažit alespoň trochu zajímavě věnovat.

  8. Recenze #2: John Wick 3 - Důkladná lekce, jak lze stylově a různorodě rozsévat smrt
    Recenze18. 5. 2019
    Recenze #2: John Wick 3 - Důkladná lekce, jak lze stylově a různorodě rozsévat smrt

    Populární filmová série, která přinesla svěží vítr do mechanických schémat akčního žánru, si jde sebevědomě prostřílet cestu k završení trilogie. Bude Keanu Reeves aka nepolapitelný John Wick rozsévat smrt a zkázu stejně stylově a vynalézavě jako posledně?

  9. Nejpopulárnější animovaný seriál posledních let konečně potvrdil příchod čtvrté řady!
    Seriály16. 5. 2019
    Nejpopulárnější animovaný seriál posledních let konečně potvrdil příchod čtvrté řady!

    Obyvatelé všech galaxií a alternativních realit, zbystřete! Nejpopulárnější animovaný seriál posledních let, v němž se sebestředný vědecký génius a jeho labilní vnuk poflakují napříč dimenzemi, konečně potvrdil příchod netrpělivě očekávané čtvrté řady. A udělal to stylově prostřednictvím videa na You Tube.

  10. První ohlasy na novou Godzillu hovoří o dechberoucí blockbusterové epice!
    Filmy12. 5. 2019
    První ohlasy na novou Godzillu hovoří o dechberoucí blockbusterové epice!

    Jakmile trochu uvadne vlna nadšení a diskuzí kolem poslední týmovky rekordních Avengers, přijdou na řadu další žhaví kandidáti na popcornové události roku. Nejvýraznějším z nich je jistě pokračování pět let staré a rozporuplně přijímané Godzilly s podtitulem Král monster, které se v našich kinech představí na předposlední květnový den. První reakce z uzavřených promítání jsou necelé tři týdny před premiérou konečně venku. A zatím jsou velmi potěšující.

  11. Recenze: Apollo 11 - Interní dokument k padesátému výročí slavné mise
    Recenze11. 5. 2019
    Recenze: Apollo 11 - Interní dokument k padesátému výročí slavné mise

    Je to jen malý krůček pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo. Kdo tuhle legendární větu nezná, tak už je buď po smrti nebo pobíhá s oštěpem po pralese. Nejslavnější vesmírná mise završená zmíněnou hláškou z úst Neila Armstronga slaví přesně padesáté narozeniny a při té příležitosti sestříhal dokumentarista Todd Douglas Miller unikátní dokument, který nás ostře sledovanou cestou na Měsíc nostalgicky i novátorsky provede.

  12. Recenze: Iron Sky: The Coming Race - Hitler se nevzdává a osedlává Tyranosaura
    Recenze8. 5. 2019
    Recenze: Iron Sky: The Coming Race - Hitler se nevzdává a osedlává Tyranosaura

    Fandy zábavné béčkové produkce potěšil roku 2012 finský filmař Timo Vuorensola se svým nízkorozpočtovým brakovým sci-fi Iron Sky. Příběh o nacistické základně na odvrácené straně Měsíce zaujal vydařenými efekty, řadou vtipných filmových odkazů a narážek na současnou politickou situaci a neskrývaným vypravěčským elánem. Po dlouhých sedmi letech čeká Hitlera a spol vesmírný comeback, který je ještě šílenější než jejich předchozí vystoupení.

  13. Recenze: The Wandering Earth - Filmová třaskavina s nálepkou Made in China
    Recenze5. 5. 2019
    Recenze: The Wandering Earth - Filmová třaskavina s nálepkou Made in China

    Čínské výpravné spektákly se pomalu stávají vývozním zbožím, kterému se vyplatí věnovat pozornost. Bývají totiž ještě více utržené ze řetězu než jejich hollywoodští příbuzní a přinášejí často ozvláštňující vypravěčská schémata. "The Wandering Earth" pojednává o tom, jak se planeta Země musí přesunout do jiné obyvatelné soustavy - to tady opravdu ještě nebylo.

  14. Recenze: Fighting with My Family - Reklama na wrestling s Dwaynem Johnsonem hrajícím sám sebe
    Recenze4. 5. 2019
    Recenze: Fighting with My Family - Reklama na wrestling s Dwaynem Johnsonem hrajícím sám sebe

    Jakkoliv se může wrestling na první pohled jevit jako ujetá a předpojatá zábava, jeho popularitu dnes nikdo nezapře a nebýt něj, svět by nemusel poznat holohlavou ikonu jménem Dwayne Johnson. A právě tahle uctívaná hora svalů propůjčila svou tvář komediálnímu dramatu "Fighting with My Family", v němž si The Rock střihl roli sebe samotného. Funguje tahle otevřená reklama na wrestling i po stránce filmařské?

  15. Recenze #2: Avengers: Endgame - Filmová událost, o níž budeme jednou vyprávět vnoučatům
    Recenze25. 4. 2019
    Recenze #2: Avengers: Endgame - Filmová událost, o níž budeme jednou vyprávět vnoučatům

    Čekání to bylo úpěnlivé. Marvel Cinematic Universe konečně dospěl k vrcholu své více než desetileté první etapy, během níž se stal obdobným fenoménem na poli kinematografie a s ní spojeného merchandisingu, jakým byly v osmdesátých letech přelomové Star Wars. "Avengers: Endgame" lze hodnotit jako výjimečnou společenskou událost, k níž se dlouho žádný jiný snímek ani nepřiblíží a o níž jednou budeme živě vyprávět svým dětem a vnoučatům. A pak také jako úžasný film.