Články

Filmy

  1. Costner je zase miláčkem publika. Při uvedení westernové ságy v Cannes skandovali jeho jméno
    Filmy20. 5. 2024
    Costner je zase miláčkem publika. Při uvedení westernové ságy v Cannes skandovali jeho jméno

    Devětašedesátiletý Kevin Costner se slzami v očích přijímal sedmiminutový aplaus, jímž publikum ve francouzském Cannes ocenilo jeho riskantní westernovou novinku Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga - Chapter 1). Tříhodinový ponor do osidlování amerického západu sice některé diváky připravil o svatou trpělivost a zanechal po nich prázdná místa, ale obecenstvo skandující „Kevin, Kevin, Kevin!“ vyjádřilo slavné hvězdě vřelou podporu. Costner před červnovým uvedením ve světových kinech, jež bude následovat premiéra druhé části v průběhu srpna, sliboval výrobu celkem čtyř filmů své definitivní filmové ságy.

  2. Russell Crowe jako nacistická bestie. Herec se převtělil do Göringa na prvních fotkách hvězdného filmu
    Filmy20. 5. 2024
    Russell Crowe jako nacistická bestie. Herec se převtělil do Göringa na prvních fotkách hvězdného filmu

    Nadčasové filmové náměty neplodil pouze Shakespeare, nýbrž hlavně lidské dějiny samotné. Zřejmě nejzásadnějším milníkem 20. století byla druhá světová válka, která přeuspořádala moc ve světě a v dosud nejrozsáhlejším měřítku ukázala, čeho jsou lidé schopní v ideologicky vštípeném domnění vlastní nadřazenosti. Až po válce během norimberských procesů, kde spojenci soudili nacistické válečné zločince, vyšly najevo nejhorší a utajované aspekty holokaustu – a před tribunálem čekaly na rozsudek bestie s lidskou tváří, jež byste na veřejnosti těžko podezírali. Nadcházející filmové drama Nuremberg, kde spolu vedou mrazivé rozpravy oscaroví Russell Crowe (Gladiátor) a Rami Malek (Bohemian Rhapsody), odhaluje první fotografie a slibuje zdrcující ponor do prchlivé podstaty dobra a zla.

  3. Tohle si Cruise za rámeček nedá. Zběsilá parodie si dělá legraci z jeho Mission: Impossible
    Filmy20. 5. 2024
    Tohle si Cruise za rámeček nedá. Zběsilá parodie si dělá legraci z jeho Mission: Impossible

    „Tak dobrá, Tome Cruisi!“ Nezastavitelné duo francouzských šprýmařů Tarek Boudali a Philippe Lacheau opět servíruje další řachandu a tentokrát si dělá legraci z Cruisovy výkladní skříně v podání série Mission: Impossible. Dojde ale i na zjevné odkazy třeba na Terminátora, Indianu Jonese či (jak napovídá už název) Rychle a zběsile.

  4. Kvíz: Jak moc máte rádi Star Wars? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Filmy19. 5. 2024
    Kvíz: Jak moc máte rádi Star Wars? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    Tento týden si fanoušci nejslavnější filmové franšízy všech dob připomínají dvě zásadní výročí. V úterý 14. května oslavil tvůrce a duchovní otec předaleké galaxie George Lucas kulaté 80. narozeniny. Dnes, tedy 19. května, pak uplynulo 25 let od premiéry ve své době jednoho z nejočekávanějších filmů všech dob, snímku Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace). A to jsou rovnou dva velké důvody k tomu si ověřit, jak moc dobře svět Star Wars vlastně znáte.

  5. Kevin Costner jako nejdrsnější kovboj na světě. Trailer na jeho westernový návrat je splněným snem
    Filmy19. 5. 2024
    Kevin Costner jako nejdrsnější kovboj na světě. Trailer na jeho westernový návrat je splněným snem

    Zdá se, že rok 2024 je pro věhlasné filmaře dobou, kdy si plní své kinematografické sny. Po Francisu Fordu Coppolovi, jenž v Cannes představil nepříliš oslavně přijatý snímek Megalopolis, se stejným riskem přichází i herecký matador Kevin Costner. Ten se vrací k režii po 21 letech, aby vytvořil největší westernovou ságu všech dob. Už její první část s názvem Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga - Chapter 1) je z komerčního hlediska velmi riskantním počinem, nejnovější trailer ovšem navozuje atmosféru Divokého západu tak dokonale, že budete chtít jít ihned do kina.

  6. První epizoda Star Wars zklamala celý svět. Přesto je nejzásadnějším filmem své doby
    Filmy19. 5. 2024
    První epizoda Star Wars zklamala celý svět. Přesto je nejzásadnějším filmem své doby

    „Před dávnými časy v předaleké galaxii…“ V květnu 1999 publikum zřelo slavný titulek poprvé po šestnácti letech, kdy měla premiéru šestá (v pořadí však třetí) epizoda Star Wars: Návrat Jediů. A bylo to obrovské nadnárodní téma. George Lucas začal na dějových prequelech vysvětlujících hormonálně bouřlivé dětství Anakina Skywalkera alias Darth Vadera pracovat roku 1993, a když Epizodu 1 s podtitulem Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) o šest let později uváděl, kina praskala ve švech. Nebyl to film, šlo o historický milník ovlivňující smýšlení nejméně dvou generací. A také o technologickou revoluci, bez níž by Hollywood možná vypadal úplně jinak – oba dva aspekty lze po čtvrtstoletí hodnotit velmi skepticky, ale v lecčems i obdivně.

  7. Čtvrtí Mizerové servírují akční nářez. Epický trailer nešetří přestřelkami ani výbuchy
    Filmy18. 5. 2024
    Čtvrtí Mizerové servírují akční nářez. Epický trailer nešetří přestřelkami ani výbuchy

    Začínající letní filmová sezóna nabízí mnoho otazníků, řada blockbusterů nás totiž může vzhledem ke svým ambicím jak hodně potěšit, tak ošklivě zklamat. Najde se však mezi nimi i jeden titul, jenž by se dal označit naprostou sázkou na jistotu. Ano, jsou jimi čtvrtí Mizerové (Bad Boys: Ride or Die), jejichž poslání je po finálním a pořádně natřískaném traileru jasné – chtějí zkrátka naservírovat co nejhlasitější letní výplach bez větších ambicí. A po minulých zkušenostech nemáme důvod jim to nevěřit.

  8. Nepouštějte se. Napínání lana nikdy nebylo tak děsivé jako v novém hororu s Halle Berry
    Filmy18. 5. 2024
    Nepouštějte se. Napínání lana nikdy nebylo tak děsivé jako v novém hororu s Halle Berry

    „Zlo tam venku je vychytralé. Jeden dotek bez lana a jste nahraní,“ prohlašuje oscarová hvězda Halle Berry směrem ke svým dvěma synům v upoutávce apokalyptického duchařského hororu Never Let Go od režiséra Alexendra Ajy (Hory mají oči). Trojice přeživších po konci světa živoří na chatě uprostřed ničeho a její relativní bezpečí je podmíněné tím, že všichni za každých okolností zůstávají lanem propojení s příbytkem. Další variace na katastrofické hororové scénáře ve stylu Tichého místa se může opřít o skvělého žánrového režiséra a zatím to vypadá, že v září do kin (zatím oficiálně pouze do amerických) doputuje originálně vystavěný kousek.

  9. Režisér Smrtonosné pasti 2 se hádal s Brucem Willisem o dvou zásadních věcech. A měl pravdu
    Filmy18. 5. 2024
    Režisér Smrtonosné pasti 2 se hádal s Brucem Willisem o dvou zásadních věcech. A měl pravdu

    Pohled na pokračování Smrtonosné pasti (Die Hard 2) je dnes poněkud rozporuplný. Dvojka z roku 1990 se v kinech objevila poměrně rychle, skoro přesně dva roky po premiéře jedničky a některé její momenty skutečně působí, že jsou šité horkou jehlou. V současnosti je vyzdvihovanější třetí díl z roku 1995 se Samuelem L. Jacksonem, ačkoli svého času měla dvojka o něco příznivější recenze a na kasovní neúspěch si také stěžovat nemohla. A za svůj úspěch vděčí především rozumným režijním rozhodnutím.

  10. Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí
    Filmy17. 5. 2024
    Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí

    Když dřív jevištní představení nemělo valný úspěch, na herce z publika létala shnilá rajčata. Právě tahle přežitá tradice inspirovala název zahraničního webu Rotten Tomatoes, kde se přes čtvrt století slučují recenze na filmová díla. Když má titul průměrně pod 60 %, je zkrátka prohnilý, s vyšším doporučením získává nálepku čerstvý. Ačkoli se server náležící společnosti Warner Bros. Discovery a vstupenkovému portálu Fandago ocitá ve střetu zájmů a jeho relevance se oprávněně zpochybňuje, nedávný výběr 300 nejlepších filmů všech dob neunikl pozornosti. První místo překvapivě obsadila retro kriminálka L. A. – Přísně tajné (L. A. Confidential) z roku 1997, která má v součtu nejlepší kritické i divácké skóre. Zajímavé přitom je, že všeobecně uznávaný film Curtise Hansona nesnáší autor knižní předlohy James Ellroy.

  11. Chyby, které vám unikly v Pirátech z Karibiku: Mrtví piráti, kovboj a otisky pneumatik
    Filmy17. 5. 2024
    Chyby, které vám unikly v Pirátech z Karibiku: Mrtví piráti, kovboj a otisky pneumatik

    Piráti z Karibiku jsou tu s námi už více než 20 let. I když momentálně značka čeká na svůj restart, stále se jedná o úspěšnou a oblíbenou franšízu, kterou asi nenechají producenti jen tak spát. Johnny Depp jako zábavný Jack Sparrow a řemeslně spolehlivé žánrovky dali vzniknout sérii, která prostě táhla. Proto se dnes v naší oblíbené rubrice podíváme na 10 chyb, které jsme v populárních filmech objevili.

  12. Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc
    Filmy17. 5. 2024
    Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc

    Filmový Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz) patří mezi ty největší filmové klasiky připomínající zlatou éru Hollywoodu a zejména v USA jde pořád o modlu a zásadní dílo, na které se nevyplatí sahat. Své o tom ví i protřelý režisér Sam Raimi, jehož prequelová pohádka Mocný vládce Oz skončila obřím propadákem. Od té doby už ovšem uběhlo několik let, a tak se producenti rozhodli vymačkat slavný fantaskní svět znovu, a tentokrát rovnou dvakrát.

  13. O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav
    Filmy16. 5. 2024
    O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav

    Filmový svět stále vstřebává zprávy ze stáje Warner Bros., kde se oficiálně připravují nové filmy z Tolkienovy Středozemě, a to pod dohledem Petera Jacksona a scenáristek původní trilogie. Jako první přijde na řadu snímek The Hunt for Gollum od režiséra Andyho Serkise, jenž si současně zopakuje oblíbenou hereckou úlohu nešťastného hobita sužovaného mocí Sauronova prstenu. Hlavní tvůrci už projekt rozebírali v rozhovoru pro Deadline, kde zmínili přetrvávající důraz na Tolkienem vytyčené motivy. Zatím není jasné, jakým příběhovým směrem se hodlají vydat – dost možná budou v mnohem epičtějším měřítku renovovat kultovní fanouškovský kraťas Lov na Gluma z roku 2009, který po oznámení Serkisova filmu kvůli právním rozkolům nakrátko zmizel z YouTube.

  14. Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie
    Filmy16. 5. 2024
    Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie

    Oldřich Kaiser, Štěpán Kozub, Jiří Havelka. Tato tři výrazná jména dominují nové české komedii s hořkými podtóny s názvem Zahradníkův rok, v níž zřejmě nebude nouze o bizarně humorné okamžiky ani o melancholické zamyšlení nad vztahem člověka a jeho prostředí.

  15. John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják
    Filmy16. 5. 2024
    John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják

    Hollywoodská akční série s největším počtem padlých antagonistů už nepatří pouze Keanu Reevesovi, jenž se jako John Wick vzepřel nejvyšší radě a zamíchal kartami v precizně strukturovaném světě zabijáků. Přestřelkové orgie už pronikly také do televize díky seriálu Hotel Continental, na cestě je ženský spin-off Ballerina s Anou de Armas a dvorní režisér Chad Stahelski se pravděpodobně vrhne také na Johna Wicka 5. K tomu se hlásí o slovo také slepý assassin Caine v podání čínské megastar Donnieho Yena, jenž v loňské čtvrté části předvedl památný koncert a nově dostává vlastní navazující film.