Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí

Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí
L. A. - Přísně tajné | Hollywood Reporter
Princip Rotten Tomatoes je na první pohled bezúhonný, pod jednou střechou se zkrátka shromažďují filmové recenze, z nichž se tahá procentuální průměr. Ten má zmíněný premiant sakra vysoký, ze 165 recenzí získal 99 %. To ale neznamená, že by mu všichni udělovali takřka stoprocentní hodnocení. Signalizuje to, že jedna jediná kritika byla negativní, zatímco ostatní zvedly palec nahoru. Průměrné udělené hodnocení je stále vysokých 9 z 10, tím ale věda nekončí. Stránka má totiž v prvé řadě dost volně nastavený metr ohledně toho, odkdy vlastně zaslanou recenzi počítat za pozitivní. Dohlíží na to úzká skupina pracovníků, která prostě rozhodne. Nemluvě o tom, že zainteresované vlastnické organizace mívají zájem na tom, aby jistý film v době premiéry dostával vyšší čísla.
L. A. - Přísně tajné
L. A. - Přísně tajné
  • Rakuten
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
82%
L. A. – Přísně tajné nicméně představuje časem prověřenou klasiku, již obecenstvo i kritika v době premiéry doprovodily s fanfárami a Akademie jí udělila devět oscarových nominací. Proměněné byly nakonec jen dvě, a to ještě kontroverzně, i když z různých úhlů. Kim Basinger se radovala jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. Ztvárnila noblesní call girl s vizáží připomínající hvězdu 40. let Veronicu Lake, která je zapletená do spiknutí sahajícího až k nejvyšším policejním příčkám. Zamotaný případ několika vražd řeší detektivové Bud White (Russell Crowe), Jack Vincennes (Kevin Spacey) a Ed Exley (Guy Pearce), ovšem mezi ochránci zákona rozhodně nepanují jen morálně čisté praktiky. Curtis Hanson a Brian Helgeland získali za překvapivě vystavěný scénář obsahující řadu referencí ke klasikám žánru noir druhého Oscara, což však připadlo zvláštní až urážlivé autorovi knižní předlohy Jamesovi Ellroyovi.
Jeho text se totiž od filmové adaptace dost odlišoval a věhlasný spisovatel, jehož dílo inspirovalo také filmy Polda a Černá Dahlia, si roku 2019 pro The Guardian neváhal odplivnout. „Je to asi tak hluboké jako tortilla… Když se zaměříte na akci, postrádá dramatický význam. Nezajímá mě, kolik ocenění to vyhrálo. Nelíbí se většina hereckých výkonů,“ nešetřil kritikou šestasedmdesátiletý autor, jenž však Hansona uznával jako bravurního filmového řemeslníka, člověka posedlého voyeuristickým pohledem kamery a lapeným v technické brilantnosti, daleko od emoční rezonance.
Pro Variety jej takto popisoval ve vlastním epitafu po režisérově smrti roku 2016. Uznal, že jeho a Hansonův styl se rozcházely. Současně si povzdechl, že „jeho dějové linky byly redukovány a přešněrovány, časový rámec se stlačil, milostné zápletky byly vsazené do jiných trojúhelníků.“ Nejhlasitěji prskal na literární konvenci Los Angeles Times Festival of Books roku 2023, kde snímek označil za „vypečeného krocana“ a Kim Basinger s Russellem Crowem za impotenty.
Curtis Hanson, Kim Basinger
L.A. – Přísně tajné
L. A. - Přísně tajné
L. A. - Přísně tajné
L. A. - Přísně tajné
L. A. – Přísně tajné přesto opanuje žebříček 300 nejlepších filmů před Kmotrem, Casablancou či Sedmi samuraji. Výběrový proces dle webu „zohlednil jejich doporučovací formuli, která bere v potaz skóre filmu na Tomatometru s pomocí hodnocení od publika, čímž omezí sentiment z obou stran.“ Hansonův film si u tamních diváků a divaček stojí opravdu skvěle, má 94 % a průměrnou známku 4,4 z 5. Ellroy se s tím musí smířit a přijmout, že filmová adaptace je zkrátka samostatným odrazem cizí kreativity a interpretace. Podobně notoricky nešťastný je také Stephen King z Kubrickovy adaptace Osvícení, z niž se vyklubal jeden z nejlépe hodnocených a nejvlivnějších hororových filmů historie.
V tomto případě určitě platí, že L. A. – Přísně tajné je ceněným a zdařilým snímkem. Jeho řemeslné kvality jsou nezpochybnitelné a kritická i divácká odezva potvrzuje, že i samotné vyprávění plné rozporuplných postav s lidmi rezonuje. Na druhou stranu, Hansonův snímek nikdy příliš nehýbal s diskuzí kolem nejlepších filmů všech dob, z oscarového hlediska jej přejel Titanic a spisovatelova kritika dává podněty k uvažování, že jako adaptace uměleckého textu selhal – a tudíž nemůže být považovaný za jednorozměrně skvělý. Jaký máte na L. A. – Přísně tajné názor vy?
Podívejte se také na žebříček nejlepších kriminálek podle Kinoboxu.
Zdroje: Variety, The Guardian, Rotten Tomatoes