Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie

Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie
Zahradníkův rok | DonArt/Zuzana Panská
Kaiser si zde poprvé zahrál se svou skutečnou partnerkou, písničkářkou Dášou Vokatou. Společně ztvárňují manželský pár, jehož poklidný život točící se kolem malého zahradnictví zásadně promění nový soused, jenž pro idylické podnikání nemá velké pochopení. Kaiserova postava se tak musí vypořádat s množstvím ústrků a naschválů v čele s přítomností nepříjemného hlídače v podání Štepána Kozuba. Instituce rovněž nefungují, a tak se celá situace postupně vyhrocuje.
Zahradníkův rok: trailer | Donart Film
Námět částečně připomíná pět let starou Teroristku, v níž Iva Janžurová také ztvárňovala důchodkyni beroucí spravedlnost do svých rukou. Režisér a scenárista Jiří Havelka však má s podobně společensky angažovanými tématy zkušenosti a ve svých předchozích filmech ukázal, že propojení palčivých sociálních motivů s humorem a nadhledem se mu občas podaří (Vlastníci) a občas ne (Mimořádná událost). Bude napínavé sledovat, kam se zařadí Zahradníkův rok, jenž soudě dle ukázky může dopadnout zcela jakkoli.
Snímek vychází ze stejnojmenné povídkové knihy Karla Čapka popisující zahrádkářský úděl napříč všemi ročními obdobími. Tuto strukturu dodržuje i Havelkovo pojetí. „My jsme v každém měsíci po celý rok točili v průměru jen dva dny, takže jsme se vždycky dost těšili, až tyhle dny nastanou a my odjedeme všichni směr Humpolec,“ popisuje režisér v tiskové zprávě.
Zahradníkův rok
Zahradníkův rok
AI
64%
Vedle Kaisera, Vokaté a Kozuba se ve snímku objeví i Alena Mihulová, Tomáš Jeřábek, Jiří Vyorálek, Michal Isteník či Tereza Dočkalová, sehnání atraktivních hereckých jmen tedy pro budoucího uměleckého šéfa Dejvického divadla zjevně nebyl žádný problém. K čemuž soudě dle Kaiserova vyjádření v tiskové zprávě napomohla i zdařilá látka, jak lze od Havelky očekávat: „Když jsem ten scénář četl, tak jsem z něj byl naměkko. Navíc s hlavní postavou mám společnou lásku k manuální práci, zahrádkaření a také ženu.“
Hořká komedie inspirovaná skutečným příběhem vstoupí do tuzemských kin 18. července. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších tragikomedií.
Zdroj: DonArt