Články

Nejnovější články

  1. VOD tipy: Návrat Bridgertonových, dvojitá porce Sylvestera Stalloneho a český horor
    VOD17. 5. 2024
    VOD tipy: Návrat Bridgertonových, dvojitá porce Sylvestera Stalloneho a český horor

    Aktuální týdny jsou v televizi ve znamení hokeje, jimž žije většina republiky. Pokud ale nepatříte mezi sportovní příznivce nebo si chcete čas mezi jednotlivými zápasy zkrátka jen zpříjemnit, nabídka streamovacích služeb nabízí solidní alternativy. Obzvláště Netflix se tentokrát v rámci novinek činil a servíruje nám dokonce třetí řadu jednoho ze svých největších hitů.

  2. Maskovaní Cizinci zahajují další frustrující teror. Skvělý hororový originál ale nepřekonali
    Recenze17. 5. 2024
    Maskovaní Cizinci zahajují další frustrující teror. Skvělý hororový originál ale nepřekonali

    Vylézají v noci, na hlavách mají masky, v rukou nože a sekery a jejich motivace jsou matoucí jako nátura samotného zla, jemuž ani nejde racionálně porozumět. Scenárista a režisér Bryan Bertino je poprvé poštval na nevinný pár roku 2008, komorní horor Oni (The Strangers) hodil do konceptu „home invasion“ vidle a do nešťastných obětí se zavrtal způsobem, že to po projekci nějaký čas nešlo setřást. Kdysi veleslavný akční režisér Renny Harlin (Smrtonosná past 2, Cliffhanger) nyní do kin uvádí dějového předchůdce s názvem Cizinci: Kapitola 1 (The Strangers: Chapter 1), v němž si krutí vetřelci vyhlídnou mladý pár ubytovaný v lovecké chatě. Neurážející řemeslo je z padesáti procent výtažkem originálu, jemuž je spíš remakem, a z poloviny jeho formálním nepochopením.

  3. Sci-fi Megalopolis je podle prvních reakcí opulentní selhání. Dokáže zaujmout i naštvat zároveň
    Festivaly a ceny17. 5. 2024
    Sci-fi Megalopolis je podle prvních reakcí opulentní selhání. Dokáže zaujmout i naštvat zároveň

    Francis Ford Coppola je velikán, který je ve svých čerstvých 85 letech za hranou toho, abychom po něm chtěli v klasickém slova smyslu „dobré“ či „uspokojivé“ filmy. Ne že bychom ho museli fetišizovat a stavět ho mimo hodnotící škály z nějaké úcty, nicméně exkurze do mysli člověka s jeho historií a vlivem musí nevyhnutelně přinést dvě hodiny podnětného materiálu, i kdyby byl výsledek těžký na skousnutí. Alespoň to si říkáme celou dobu, co sledujeme vznik filmu Megalopolis a vstřebáváme šílené historky z natáčení. Dekády vyhlížený opus má za sebou premiéru v Cannes a výsledek zřejmě nezklamává. V tom smyslu, že jde o právě tak neuchopitelnou podívanou, jak se dalo čekat.

  4. Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí
    Filmy17. 5. 2024
    Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí

    Když dřív jevištní představení nemělo valný úspěch, na herce z publika létala shnilá rajčata. Právě tahle přežitá tradice inspirovala název zahraničního webu Rotten Tomatoes, kde se přes čtvrt století slučují recenze na filmová díla. Když má titul průměrně pod 60 %, je zkrátka prohnilý, s vyšším doporučením získává nálepku čerstvý. Ačkoli se server náležící společnosti Warner Bros. Discovery a vstupenkovému portálu Fandago ocitá ve střetu zájmů a jeho relevance se oprávněně zpochybňuje, nedávný výběr 300 nejlepších filmů všech dob neunikl pozornosti. První místo překvapivě obsadila retro kriminálka L. A. – Přísně tajné (L. A. Confidential) z roku 1997, která má v součtu nejlepší kritické i divácké skóre. Zajímavé přitom je, že všeobecně uznávaný film Curtise Hansona nesnáší autor knižní předlohy James Ellroy.

  5. Chyby, které vám unikly v Pirátech z Karibiku: Mrtví piráti, kovboj a otisky pneumatik
    Filmy17. 5. 2024
    Chyby, které vám unikly v Pirátech z Karibiku: Mrtví piráti, kovboj a otisky pneumatik

    Piráti z Karibiku jsou tu s námi už více než 20 let. I když momentálně značka čeká na svůj restart, stále se jedná o úspěšnou a oblíbenou franšízu, kterou asi nenechají producenti jen tak spát. Johnny Depp jako zábavný Jack Sparrow a řemeslně spolehlivé žánrovky dali vzniknout sérii, která prostě táhla. Proto se dnes v naší oblíbené rubrice podíváme na 10 chyb, které jsme v populárních filmech objevili.

  6. „Největší sadista všech dob.“ Po společném natáčení Brando uznávaného Chaplina nesnášel
    Téma17. 5. 2024
    „Největší sadista všech dob.“ Po společném natáčení Brando uznávaného Chaplina nesnášel

    Marlon Brando by o nesnesitelnosti měl něco vědět. Jeden z nejuznávanějších herců filmové historie měl kvůli své vznětlivé povaze i problémům s autoritami pověst věčného rebela, však kdysi narazil na sobě rovného co se týče vytváření dusné atmosféry na place. A nebyl jím nikdo jiný než možná nejzásadnější filmař první poloviny 20. století – Charles Chaplin.

  7. Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc
    Filmy17. 5. 2024
    Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc

    Filmový Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz) patří mezi ty největší filmové klasiky připomínající zlatou éru Hollywoodu a zejména v USA jde pořád o modlu a zásadní dílo, na které se nevyplatí sahat. Své o tom ví i protřelý režisér Sam Raimi, jehož prequelová pohádka Mocný vládce Oz skončila obřím propadákem. Od té doby už ovšem uběhlo několik let, a tak se producenti rozhodli vymačkat slavný fantaskní svět znovu, a tentokrát rovnou dvakrát.

  8. Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách
    Seriály17. 5. 2024
    Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách

    Asi žádný seriál aktuálně není ve složitější situaci než Zaklínač (The Witcher). Adaptace fantasy ságy od Andrzeje Sapkowského svými změnami oproti předloze stačila nakrknout velkou řádku fanoušků a kvality druhé a třetí série taky leckoho nepotěšily. Po třetí sezóně se navíc se seriálem definitivně rozloučila hlavní hvězda Henry Cavill, jehož tak v následující čtvrté a finální páté řadě nahradí Liam Hemsworth. A nyní už víme, jak mu to bude v paruce a s mečem v ruce slušet.

  9. Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme
    Recenze16. 5. 2024
    Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme

    Éra hudebních biografií v kinech pokračuje a po Freddiem Mercurym, Elvisu Presleym, Eltonu Johnovi či Bobu Marleym to nyní zkusí ikona „nultých“ let Amy Winehouse. Její oslňující, ale bohužel také dosti krátká kariéra už inspirovala tvůrce oceňovaného dokumentu Amy. Dokáže ovšem tragický osud zpěvačky bojující s vlastními démony zaujmout také v celovečerním formátu? A zvládla být novinka i něčím víc než oslavným pomníkem?

  10. O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav
    Filmy16. 5. 2024
    O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav

    Filmový svět stále vstřebává zprávy ze stáje Warner Bros., kde se oficiálně připravují nové filmy z Tolkienovy Středozemě, a to pod dohledem Petera Jacksona a scenáristek původní trilogie. Jako první přijde na řadu snímek The Hunt for Gollum od režiséra Andyho Serkise, jenž si současně zopakuje oblíbenou hereckou úlohu nešťastného hobita sužovaného mocí Sauronova prstenu. Hlavní tvůrci už projekt rozebírali v rozhovoru pro Deadline, kde zmínili přetrvávající důraz na Tolkienem vytyčené motivy. Zatím není jasné, jakým příběhovým směrem se hodlají vydat – dost možná budou v mnohem epičtějším měřítku renovovat kultovní fanouškovský kraťas Lov na Gluma z roku 2009, který po oznámení Serkisova filmu kvůli právním rozkolům nakrátko zmizel z YouTube.

  11. Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie
    Filmy16. 5. 2024
    Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie

    Oldřich Kaiser, Štěpán Kozub, Jiří Havelka. Tato tři výrazná jména dominují nové české komedii s hořkými podtóny s názvem Zahradníkův rok, v níž zřejmě nebude nouze o bizarně humorné okamžiky ani o melancholické zamyšlení nad vztahem člověka a jeho prostředí.

  12. John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják
    Filmy16. 5. 2024
    John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják

    Hollywoodská akční série s největším počtem padlých antagonistů už nepatří pouze Keanu Reevesovi, jenž se jako John Wick vzepřel nejvyšší radě a zamíchal kartami v precizně strukturovaném světě zabijáků. Přestřelkové orgie už pronikly také do televize díky seriálu Hotel Continental, na cestě je ženský spin-off Ballerina s Anou de Armas a dvorní režisér Chad Stahelski se pravděpodobně vrhne také na Johna Wicka 5. K tomu se hlásí o slovo také slepý assassin Caine v podání čínské megastar Donnieho Yena, jenž v loňské čtvrté části předvedl památný koncert a nově dostává vlastní navazující film.

  13. Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?
    Filmy16. 5. 2024
    Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?

    Když se řekne český muzikál, asi první snímek, který každému přijde na mysl, je nesmrtelná Noc na Karlštejně. Historický výlet do dob Karla IV., na jehož oblíbený hrad nesměla vstoupit žádná žena, se nesmazatelným písmem zapsal do tuzemské filmové historie a asi navždy zůstane televizní stálicí. Nyní si však můžete tuto klasiku znovu vychutnat i v kinech, a to rovnou ve speciální restaurované verzi.

  14. Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield
    Filmy16. 5. 2024
    Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield

    Máme tu třetí květnový týden, který nám opět přinese velkou várku filmových novinek. Celkově se dočkáme osmi zbrusu nových titulů a fanoušci české kinematografie budou moci vyrazit i na restaurovanou verzi Noci na Karlštejně. Na které počiny se můžeme těšit?

  15. Běloch musel v Simpsonových přestat dabovat doktora Dlahu. Rozhodnutí stále nechápe
    Seriály16. 5. 2024
    Běloch musel v Simpsonových přestat dabovat doktora Dlahu. Rozhodnutí stále nechápe

    Doktor Julius Dlaha (v angličtině Hibbert) je od prvních sérií nepřehlédnutelným vedlejším aktérem Simpsonových (The Simpsons). Chlápek s bělošskými kapitalistickými manýry a nejlegračnějším smíchem ze Springfieldu je Afroameričan, ale letitý bělošský dabér Harry Shearer založil jeho specifické vystupování na Billu Cosbym. Dosáhl toho, že Dlahovi se přezdívalo „nejbělejší černoch v televizi“, ale roku 2020 se musel této postavy vzdát. Tvůrci tehdy rozhodli, že míšení různých etnik fiktivních charakterů a jejich dabérů už nebudou tolerovat. Sám Shearer, jenž od roku 1989 namlouvá tucty simpsonovských postav, je z toho poněkud zmatený.