Nejlepší sci-fi, o jaké jste neslyšeli. Stvořitel od režiséra Godzilly a Rogue One vypadá božsky

Nejlepší sci-fi, o jaké jste neslyšeli. Stvořitel od režiséra Godzilly a Rogue One vypadá božsky
The Creator | 20th Century Fox
Stvořitel doputuje do imaxových i klasických kinosálů 5. října a samozřejmě rozvine hojně diskutované téma umělé inteligence. Jde o původní Edwardsův námět, který nás zavede do dystopické budoucnosti, v níž lidstvo bojuje s roboty a žoldák Joshua (John David Washington) má ve svých rukou osud civilizace. Dostane se totiž k robotickému chlapci, jehož sestrojil geniální architekt a který je rozhodující zbraní celé války.
Stvořitel
Stvořitel
67%
Už první květnové upoutávky vyzařovaly inspiraci japonskou mangou, Matrixem a Star Wars. Edwards má za sebou osobité blockbustery Godzilla a Rogue One: Star Wars Story, v nichž dokázal progresivně zúročit bohatou mytologickou historii dané látky. Stvořitel na tuto tradici podle všeho naváže. Mohli bychom se dočkat hutné sci-fi s těžkotonážní akcí, humánním přesahem a vlivy západní i východní filosofie.
Stvořitel: trailer | 20th Century Studios
20th Century Studios film prezentují jako moderní blockbuster s uvěřitelnými efekty, které podobně jako v předešlých režisérových dílech nepůsobí digitálně. Z traileru současně čpí tradiční schéma o vyvoleném jedinci, jenž musí učinit správnou volbu tváří v tvář nadlidským technologiím a rozhodnout se, na čí stranu se přikloní. Video sice nemá tak vyrovnaný rytmus jako fantastický teaser, ale stále ohromuje suverénním provedením a neprozrazuje víc, než je pro pochopení děje zapotřebí. Působivé záběry opět doprovází skladba Dream On, v níž Aerosmith zpívají o zničené minulosti zaznamenané v knihách, způsobené hříchy všech lidí.
Stvořitel: teaser trailer | 20th Century Fox
Edwards, jenž prorazil nízkorozpočtovým monstrfilmem Zakázaná zóna, si tímto projektem může napravit poničenou reputaci. Natáčení Rogue One bylo problematické, a ačkoli film u kritiky i publika zaválel, režisér se na sedm let vytratil. Stvořitel vypadá jako velkolepý comeback z ranku Na hraně zítřka, jehož kasovní potenciál však nemusí být růžový.
Nákladné filmy ve velkém prodělávají, a byť Edwards sehnal prvotřídní obsazení doplněné Kenem Watanabem (Poslední samuraj), Allison Janney (Oscar za Já, Tonya), Gemmou Chan (Eternals) a Ralphem Inesonem (Čarodějnice), film vznikající pod drobnohledem to bude mít složité. O jeho kvalitách přitom zatím pochybovat nemusíme.