Hraná adaptace Malé mořské víly odhalila trailer na Oscarech. Debaty vyvolává nejen černošská Ariel

Hraná adaptace Malé mořské víly odhalila trailer na Oscarech. Debaty vyvolává nejen černošská Ariel
Malá mořská víla | Walt Disney Studios
Malou mořskou vílu na motivy knihy Hanse Christiana Andersena u Disneyho poprvé adaptovali roku 1989. Animovaný snímek oceněný Oscary pro nejlepší hudbu a píseň vypráví o víle Ariel, která nesmí opustit podvodní říši a poznávat svět lidí. Zamiluje se však do prince Erika, jehož zachránila po lodním neštěstí, a uzavře pakt s čarodějnicí Ursulou. Výměnou za její krásný hlas dostane Ariel lidské nohy a během tří dnů na souši ji musí princ políbit z čisté lásky, jinak se ocitne ve službách zlomyslné čarodějnice.
Ohlášení hraného remaku vyvolalo roku 2016 pozdvižení. Společnost takto aktualizuje většinu svých populárních látek včetně Knihy džunglí, Krásky a zvířete, Aladina či Dumba, čímž podkopává prestiž animované tvorby a generuje trikové scenérie, jež pro vysokou realističnost postrádají původní pohádkové kouzlo. Takové výtky směřovaly hlavně ke Lvímu králi z roku 2019, který působil jako dokument z živočišné říše protkaný vykradenou dramatickou linií.
Malá mořská víla, již dostal na starost režisér Gejši a Chicaga Rob Marshall, se navíc potýkala s nenávistí zažehnutou obsazením nyní 22leté černošské zpěvačky a herečky Halle Bailey. Ariel byla v animáku bělošská dívka s rusými vlasy a část publika nemohla rozdýchat změnu, kterou přisuzovala poplatnosti současným trendům etnické rozmanitosti. Malá mořská víla přitom jako pohádková postava měla v dějinách mnoho podob, včetně některých dost hororových.
První krátký teaser debutoval na Disneyho panelu D23 v září 2022 a po jeho zveřejnění se děly věci. Za víkend nasbíral na YouTube 108 milionů zhlédnutí, čímž dalece překonal zájem o ukázky z Krásky a zvířete i Cruelly. Internet i samotnou Bailey dojímalo video malé černošské holčičky, která se rozplývá nad novou Ariel. Prvenství si ale trailer připsal i v počtu negativních disliků, jichž rychle posbíral přes milion a půl.
V posledních měsících kauza utichla, ale u Disneyho si připravili hlasité upozornění blížící se premiéry. Nový dvouapůlminutový trailer totiž uvedla Bailey spolu s představitelkou Ursuly Melissou McCarthy přímo během oscarového ceremoniálu, který proběhl v noci z neděle na pondělí. Ženy vstoupily na pódium během reklamní pauzy, k překvapení všech mluvily o Malé mořské víle a nakonec hvězdnému osazenstvu představily upoutávku.
Malá mořská víla
Video víceméně kopíruje dějovou linii animáku a z rychle se množících reakcí na Twitteru i jiných sociálních sítích je patrné, že mnoho lidí plně uspokojila probuzená nostalgie. Stovky uživatelů a uživatelek potvrdily, že je pohled na Ariel a první tóny písní Part of Your World a Under the Sea přivedly k slzám. Mnoho lidí rovněž chválí magické vizuální provedení, jímž bude chtít Disney navázat na dvojku Avatara a jeho dechberoucí podvodní sekvence.
Design prostředí a různých postav se ale ocitá i pod kritickým drobnohledem. Mnozí stále nesouhlasí s obsazením Bailey a s jejími hnědými vlasy, přičemž debaty rozvířilo i vyobrazení mluvících krabů a ryb, které se zcela odklonilo od pohádkové animace. Realisticky zhmotněný mluvící krab se podle nich příliš bije s fantaskními motivy kolem podmořské říše, víl a čarodějnic.
Trnem v oku je pro některé tmavé zpracování obrazu, v němž se větší část upoutávky doslova utápí. Jiní to ale svádí na důmyslné budování kýžených pocitů, které v některých scénách nechybělo ani v animovanému snímku. Zatím nejde soudit, jakým přínosem bylo angažování Roba Marshalla. Ten v minulé dekádě na Disneyho zakázku natočil ponurý a hvězdně obsazený Čarovný les, který publikum i kritici ztrhali. Nadšení nesklidil ani muzikál Mary Poppins se vrací, který si alespoň vysloužil oscarové nominace v technických a hudebních kategoriích.
Malá mořská víla si jistě klade za cíl útočit na více Oscarů a skladatel Alan Menken pro film složil hned čtyři originální písně. Na vizuálních efektech se podílí špičky oboru ze společností Industrial Light & Magic či Weta FX. Marshall v únoru pro The Warp popisoval obří muzikálovou sekvenci doprovázející píseň Under the Sea. Navnadit by mělo také zbylé herecké obsazení, které dále tvoří Javier Bardem, Jacob Tremblay nebo Awkwafina. V tuzemských kinech se filmu dočkáme 25. května.

Kinolog: Covid byl srandokalypsa, říká film Velké nic, který vás naštve, jak už to Klusák umí

Pandemie covidu trvala s přestávkami dva roky. S malým odstupem přichází dokument Mariky Pecháčkové a Víta Klusáka o tom, jak absurdní divadlo jsme v Česku zažívali. Bohužel nešlo jen o mediální show, ale i tragédii s desítkami tisíc mrtvých.