Premiéry v kinech: Avengerům se postaví nejen Thanos, ale hned šest dalších filmů!

Premiéry v kinech: Avengerům se postaví nejen Thanos, ale hned šest dalších filmů!
High Life | Film Europe
AVENGERS: ENDGAME (režie: Anthony Russo, Joe Russo)
Avengers: Endgame
Zřejmě nejočekávanější titul letošního roku zahájil projekce a spolu s nimi jsou tu též první divácké ohlasy a kritické recenze. Finále marvelovských superhrdinů, kteří si to rozdají s Thanosem, je dle mnohých (a není jich málo) výjimečným filmovým počinem. Tříhodinová stopáž, akce a emoce jsou tím hlavním, co zaujme. O těch, co zemřou / respektive přežijí, pomlčíme.
Prozatímní tuzemské kritické ohlasy dávají Avengers: Endgame velmi vysokých 88 procent. Uvidíme, na jaké známce se ustálí a s jakým komerčním úspěchem se snímek setká. Očekávání jsou totiž obrovská.

NIKDY NEODVRACEJ ZRAK (režie: Florian Henckel von Donnersmarck)
Nikdy neodvracej zrak
Režisér Donnersmarck přišel v roce 2007 do kin s oscarovým dramatem Životy těch druhých, v němž sledoval pracovníka tajné východoněmecké policie Stasi odposlouchávajícího antikomunistické "živly". V novince Nikdy neodvracej zrak se Donnersmarck taktéž vrací k německé historii, a vezme to pěkně od podlahy, když nám v tříhodinovém dramatu skrze život malíře Kurta (inspirace v reálné postavě dosud žijícího výtvarníka Gerharda Richtera) zrekapituluje éru nacismu, komunismu i západního Německa.
Recenzenti prozatím dávají vysokých 83 procent. Jedná se prý o řemeslně i herecky mimořádně zdařilé dílo, takže se oné tříhodinové délky rozhodně neděste. Ostatně, Avengers jsou na tom jen o 6 minut "lépe" ;-)

OSTRÝM NOŽEM (režie: Teodor Kuhn)
Ostrým nožem
Slovenskou kinematografii neradno podceňovat. Naši východní sousedi se nebojí drsnějších žánrů a reflexe politicko-společenské situace porevolučních dekád. Nejnovějším přírůstkem je drama Ostrým nožem, které si nedávno odneslo hlavní cenu z festivalu Febiofest. Snímek pojednává o otci (Roman Luknár) vypořádávajícím se se smrtí syna. Jeho život měla na svědomí parta neonacistů, kterou nakonec soud zprostil viny. Když policie a právo není na jeho straně rozhodne se zoufalý otec vzít spravedlnost do vlastních rukou...
Recenzenti prozatím snímku dávají známku 73 procent.

HIGH LIFE (režie: Claire Denis)
High Life
Artově-filosofický snímek pojednávající o povaze lidství uznávané francouzské režisérky rozděluje diváky i kritiky. High Life s hvězdným hereckým obsazením jedny baví kvůli poselství (lidé jsou ubozí tvorové podobající se zvířatům), jiné nudí délkou, laciností výpravy a pseudointelektuálštinou. Režisérka Denis obsadila do hlavní role mladého otce letícího do černé díry hezounka Roberta Pattinsona. Profesorku zkoumající lidskou sexualitu ztvárnila Juliette Binoche.
Tuzemští recenzenti prozatím dávají 40 procent (na škále od 20 do 80). Zahraniční web RottenTomatoes nicméně zaznamenal hned 83 procent kladných recenzí. Tenhle film zkrátka rozděluje a provokuje. Což je jedna z povah uměleckého díla.

HUMORISTA (režie: Michajl Idov)
Humorista
Z letošního Febiofestu míří do klasické kinodistribuce koprodukční drama Humorista. Fiktivní biografické drama debutujícího režiséra Michaila Idova (scenárista ceněného snímku Léto) se věnuje prominentnímu sovětskému stand-up komikovi na časové ose jednoho týdnu. Na filmu se podíleli též čeští tvůrci; za kamerou stál Alexander Šurkala (Polednice, Ztraceni v Mnichově, Habermannův mlýn) a pod střihem je podepsán Michal Lánský, držitel Českého lva za práci na snímcích Špína (2017) a Ve stínu (2012).

MIA A BÍLÝ LEV (režie: Gilles de Maistre)
Mia a bílý lev
"Jedenáctiletá dívka Mia (Daniah De Villiers) se s rodinou přestěhuje na farmu v jižní Africe, kde se jí ve lví rezervaci splní dávný sen snad všech dětí světa. Dostane malého lvíčka, mládě vzácného bílého lva. Charlieho. Během pár dalších let se z nich stanou nerozluční přátelé, parťáci na celý život, jejichž pouto a láska stírá rozdíl mezi světem lidí a zvířat. Z mláděte ale vyroste opravdové zvíře, z roztomilého lvíčka se stane skutečný úžasný silný lev. A Mia zjistí, že rodinné farmě se zase tak dobře nedaří a táta musí obětovat jejího jedinečného bílého lva jako trofej pro lov turistů. Mia a bílý lev nemají jinou možnost než utéct a vydat se spolu na úžasnou cestu do africké savany, aby v divočině daleko od pušek lovců našli pro Charlieho bezpečné místo a lví království." (Bontonfilm)
Snímek Mia a bílý lev je unikátní tím, že vznikal bez použití triků. Lví a dětští herci spolu natáčeli, vyrůstali a stala se z nich jedna smečka.

CESTA DO PRAVĚKU (režie: Karel Zeman)
Cesta do pravěku: trailer | Muzeum Karla Zemana
A na samotný závěr jedna československá klasika, téměř 64 let "stará" Cesta do pravěku od proslulého Karla Zemana. Restaurovaná verze filmu, který údajně inspiroval Stevena Spielberga a Jurský Park (1993), si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Na svou dobu přelomové. Nyní kultovní.

Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.