US tržby: X-Meni i Alenka ve slabém nástupu

US tržby: X-Meni i Alenka ve slabém nástupu
Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Velmi dobře se letos vede hlavně komiksovým filmům. I zklamání v podobě Batman v Superman je relativní. Ano, studio si slibovalo minimálně miliardu. 871 milionů celosvětově ale není žádný průšvih (dvakrát tolik pro universum, které de facto teprve začíná a tudíž se nemůže opřít o úspěchy minulé).
To X-Meni naopak měli startovat vysoko. A nejen proto, že jim paradoxně získal hodně nových fanoušků "podvraťák" Deadpool. Budoucí minulost startovala za devadesát a u komiksových sérii otvírák obvykle drasticky s dalšími díly neklesá. Jenže u Apokalypsy zapracovala šeptanda, že film za moc nestojí. A tak to nakonec noví X-Meni dotáhli jen na 65 milionů za první víkend. Zklamání? Určitě. Tahle série má dávno lámat stovky. Na druhou stranu, celosvětově už je doma 265 mega. Vyložený propadák tedy nehrozí.
To pokračování Alenky, symbolicky debutující na stříbrné pozici, to bude mít složitější. Recenze má téměř odstrašující a startovné za 26 milionů vypadá oproti předchůdci vyloženě komicky (první Alenka otevřela za 116!). Alenka v říši divů je - pokud jde o hrané adaptace animovaných hitů - zatím na tržbách nepřekonaný klenot (pokořila miliardu). Je pochopitelné, že studio chtělo formuli zopakovat. Nepovede se. Alenka v říši divů: Za zrcadlem něco celosvětově vydělá (momentálně má 99), žádný hit to ale nebude a u Disneyho budou hodně vděční i za to, pokud se film aspoň přiblíží zeleným číslům.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.