Africký král, rybí muž a hovnivál. Kina ovládnou netradiční "hrdinové"

Africký král, rybí muž a hovnivál. Kina ovládnou netradiční "hrdinové"
Black Panther
BLACK PANTHER (režie: Ryan Coogler)
Black Panther: trailer | Falcon
Režisér solidně přijatého Creeda (2015) vstoupil do komiksových vod. Origin afrického vládce Black Panthera míří do kin a vy se připravte na zase jinou Marvelovku. V hlavní roli se představí Chadwick Boseman (Castle na zabití), který musí sjednotit wakandský lid, odolat protivníkovi a odvrátit zkázu. Tématicky tedy nic nového pod sluncem.
Tahákem Black Panthera je exotické prostředí, nebývale vyspělá africká civilizace a propracované charaktery, které často dominují nad akcí. Prozatím dávají tuzemští recenzenti 65 procent, na RottenTomatoes je nicméně hned 97 procent recenzí kladných, přičemž z nasbíraných 175 článků je pouhých 5 záporných. Komu ani toto není dost dobré, ať si počká 2 měsíce na Infinity War. To by měl být opravdový "mazec".

TVÁŘ VODY (režie: Guillermo del Toro)
Tvář vody: trailer | Fox Searchlight
Režisér, producent a scenárista Guillermo del Toro (Faunův labyrint) usiluje se svou novinkou Tvář vody hned o 3 Oscary. Ve "Tváři" se poetikou vrací k "Labyrintu" a rozehrává příběh o němé uklízečce (Sally Hawkins), která naváže intimní vztah se záhadným rybím mužem (Doug Jones). Děj filmu se odehrává v období studené války a onen prapodivný tvor je součástí utajeného experimentu amerických složek.
Snímek je nejen hereckým koncertem uklízečky, rybího muže a agenta v podání Michaela Shannona, ale též odkazem na klasický Hollywood a muzikály. Patrná je v celém filmu též jistá vypočítavost/kalkul, když zde najdeme ruského špiona, roztodivné příslušníky menšin a podobně. Dle dostupných recenzí jde o pečlivě navržené a režírované dílo, které je hodno mistra a vašeho zájmu. Tuzemští kritici dávají Tváři vody 71 procent.

HMYZ (režie: Jan Švankmajer)
Až na pondělí 19. února naplánoval distributor první uvedení posledního celovečerního snímku režiséra, výtvarníka a surrealisty Jana Švankmajera (Něco z Alenky, Šílení). Hmyz je osobitým filmem, který kombinuje výjevy ze zkoušky divadelní hry bratří Čapků Ze života hmyzu, odkazy na Kafkovu Proměnu a film o filmu, v němž se objeví i "mistr" a jeho vedení herců. Rozhodně nečekejte klasický snímek, ale spíš přehlídku roztodivných lidských charakterů, grotesku prokládanou bizarnostmi, humorem, despektem i respektem k údělu člověka.
Příznivec Švankmajerovy tvorby si film užije, ale určitě ho občas bude hlodat myšlenka, že jako závěrečné dílo čekal něco výrazně osobitějšího, možná jdoucího více na dřeň. Švankmajer je prostě Švankmajer, za všech okolností a samozřejmě i s variantou, že se leckdy schovává sám za sebe.

DARKLAND (režie: Fenar Ahmad)
Darkland
Dánská kriminálka Darkland je žánrovkou o odplatě, kterou režíroval Fenar Ahmad, překvapivě rodák z Československa. Jeho nejnovější počin pojednává o úspěšném lékaři, jeho bratrovi v nesnázích a nesmlouvavém gangu, který se před ničím nezastaví. Hlavní hrdina se rozhodne jednat na vlastní pěst a vyhlásí válku podsvětí. V tomhle severském filmu bude pořádké horko.

EWA FARNA 10: NEZNÁMÁ ZNÁMÁ (režie: Martin Linhart)
Ewa Farna 10: Neznámá známá
Závěrečný titul kinopremiér je určen fanouškům tuzemské hudby a zpěvačky Ewy Farné především. Dokumentární portrét Ewa Farna 10: Neznámá známá mapuje 10 let její kariéry, které vrcholí na jubilejním koncertu. Recenzenti snímku dávají 68 procent a jako největší výtku uvádějí fakt, že se autoři nedostali zpěvačce víc pod kůži. Takže jde spíš o pomník než o intimní portrét úspěšné a charismatické interpretky.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.