Darkland

64%
Darkland
Úspěšný kardiochirurg Zaid má důvod k oslavě: spolu se svou půvabnou ženou očekávají přírůstek do rodiny. Společnou oslavu v kruhu přátel však nečekaně přeruší návštěva Zaidova bratra Yasina, který se dostal do problémů kvůli organizovanému zločinu. Poté, co mu Zaid odmítne poskytnout pomoc, Yasin je drasticky potrestán vůdcem gangu. A protože policie má pro nedostatek důkazů ruce svázané, rozhodne se Zaid zjednat spravedlnost sám. Darkland je stylovou variací na revenge thriller. (FilmEurope)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Takto se má dělat film o pomstě. Příběh pevný, ostrý, temný a hlavně se nesnažící dělat z hlavní postavy nepřemožitelného bijce. Začátek by se dal považovat za zcela reálný. Mladší brácha prožívající svůj život ve světě zločinu požádá svého staršího bratra po zpackané loupeži o značný peněžitý obnos. Pochopitelně je striktně odmítnut. Zachoval by se snad někdo jinak? Jenomže je později nalezen brutálně zmlácený, což nepřežije. A důvod na pomstu je na světě. Hlavní postava příběhu je charakterem zcela jiný člověk, než na jaké jsme zvyklí z Hollywoodu. Žádný bývalý speciální voják či něco podobného, ale obyčejný avšak úspěšný chirurg. Rozhodne se svého bratra pomstít ale jeho nezkušenost mu to nijak zvlášť neulehčí. Dánští tvůrci do děje použili muslimskou komunitu a jde přímo o irácké imigranty, avšak v Dánsku žijící už třicet let. Dánská kinematografie k nám nijak zvlášť neproudí a tak nemáme o jejich počinech ani představu. Tento hollywoodské produkci konkuruje velmi silně. Geniální scénář geniálně natočený. Dokonce to místy přesahuje až do artu. Nejde tu jen o hloupou prezentaci násilí se slabým příběhem (zdravím Stevena Seagala), ale o velmi chytrý temný thriller dotýkající se těžkých životních problémů. Jde jen o vnitřní nenávist? Jak se to vezme. Charakteristika děje má hlubokou myšlenku, na kterou přijde divák, který se nad událostmi i zamyslí místo toho, aby film sledoval jako jen další snímek o pomstě. Dánská kinematografie tímto velmi překvapila.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Brácho, pomož mi, jdou po mě a zabijou mě. - Neotravuj, mám návštěvu, odvětí irácký Vin Diesel a zavře dveře. ..Na druhý den je ale bratr vážně mrtvý a Vin Diesel začne trénovat kickbox, aby se mohl pomstít. Vzniknout tohle před 20 lety, byla by z toho klasika. Takhle jen průměr, rozhodně ale neurážející.
Teresie
Teresie
1 187 bodů
6
Neurazí, nenadchne

Dodatečné informace

Původní název:
Underverden (více)
  • Dánsko Darkland
  • Dánsko Underverden
Premiéra v ČR:
15. 2. 2018
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Dánsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Darkland