Tvář vody

68%
Tvář vody
Tvář vody je oscarový film Guillerma del Tora. V tajné americké vládní laboratoři se zkoumá záhadná obojživelná bytost z Amazonie, kterou domorodci považovali za boha. Tento tvor, schopný dýchat jak ve vodě, tak na vzduchu a podobající se člověku, je předmětem studií ambiciózního agenta Richarda Stricklanda (Michael Shannon), který ho bezcitně využívá pro experimenty. Němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) s ním v laboratoři naváže tichou komunikaci, vnímá jeho osamělost a vytvoří s ním hluboké pouto. Když jejího přítele ohrozí další experimenty, rozhodne se k riskantnímu útěku, do kterého se neplánovaně zapletou i sovětští špióni.



Recenze: Tvář vody

Kinobox.cz
80%

Ale v žádném případě to není tak, že by divák nepřetržitě sledoval hluchou přehlídku řemeslného mistrovství, která by zastiňovala narativní vývoj - naopak, del Toro předkládá inteligentní příběh z ranku té nejklasičtější hollywoodské výpravy, kde každá atrakce podléhá systému díla a styl je ve většině případů standardně "neviditelný".

Kinobox.cz
80%

Pro koho film je? Pro romantiky. Pro jedince, kteří se cítí tak trochu jiní. Pro diváky, kteří hledají zvláštní pouto se zvláštní osobou. Pro zamilované na rande. Pro fanoušky filmů Guillerma DelTorra. Pro milovníky inteligentních melodramat. Pro ty, kteří se rádi během sledování filmu vizuálně pasou, jakkoliv to zní neurvale.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Zaplať pánbůh,že stále existují režiséři jako je Guillermo del Toro jenž se nepodřídil Hollywoodu a stále točí to co je jemu srdci nejbližší. Tvář vody je v první řadě temnou milostnou pohádkou,která díky volně zvolenému tempu vyprávění a námětu nemusí sednout každému. Zachycení dobové atmosféry je bezchybné a herecké výkony výborné. Michael Shannon si zde střihl dalšího záporáka a opět je to bastard jak má být. Právě jeho výkon patří k tomu nejlepšímu. Bohužel jsem si po celou dobu nedokázal najít cestu k hlavní hrdince v podání Sally Hawkins,která sice předvedla vynikající výkon bez potřeby slov,ale na mne působila nesympatickým dojmem. No a pak je tu asi nejdůležitější osoba filmu - Netvor,který vypadá nádherně a pokaždé,když se objeví na scéně dostane film úplně jiný rozměr. Po technické stránce bych zde neměl co vytknout. Celý film je vypiplaný do posledního detailu (dokonalé kulisy) a díky úžasné kameře si můžeme tuto netradiční romanci užít každou vteřinou. Nádherná dobová hudba jen dokresluje tento netradiční divácky zážitek. Je však potřeba nezapomínat,že stále máme co s do činěním del Torem,takže zde nechybí potřebná dávka krve a brutality. Atmosféra je kouzelná a přitom po celou dobu nezaměnitelně potemnělá. I přes všechny pozitiva dávám "jen" 80% procent,protože mne tento milostný příběh citově nezasáhl,tak jak jsem od něj očekával. PS: Díky pohádkovému námětu se nabízí srovnání s Faunovým Labyrintem,ale oba dva filmy jsou natolik rozdílné,že se porovnávat nedají. Je to jako míchat jablka s hruškami.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7.5
Romantické fantasy. Proč ne? Film je jemný, se skvělou hudbou. Vodní tvor by se dal trošku více vychytat ,ale to je vždy těžké posuzovat. Jestli měl tento film dostat Oscara? O tom polemizují asi větší odborníci. Já si tím sám za sebe jistý nejsem. Každopádně velmi dobře zpracovaný film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Když ještě půl hodiny po začátku filmu netušíte, o čem film je, a jen mlhavě tušíte, o kom je, je to buď hodně dobré, nebo hodně špatné znamení - nic mezi. Samozřejmě, že v důsledku mohutné propagace všichni víme, kam to směřuje, ale to vůbec nepramení ze samotného filmu, který je vyprávěný velmi mizerně. Asi není náhoda, že málokterý tak dobrý režisér jako del Toro točí tak často mdlé, nevýrazné filmy utopené v detailech, postrádající ale linku. Zde navíc (Kde jsou časy Labyrintu?) zásadně váznou jakékoliv emoce - od naprosto nesmyslné skokovosti odvádí pozornost jen nesnesitelná, občas podivně pseudofrancouzská návodná hudba (počkat, neodehrává se to v USA? proč ta hudba zní, jak zní?), která se snaží vyvolat dojem mnohem větší emocionální komplexnosti, než jaká ve většině scén je. Zatím snad nikdy jsem u del Tora neměl dojem takové skořápky filmu bez čehokoliv uvnitř. A to pominu, že obědové pauzy u bazénu s supertajným monstrem jsou spolu s Churchullovou jízdou v metru nejtopornější setup roku 2017.

Dodatečné informace

Původní název:
The Shape of Water (více)
  • USA Tvář vody
  • USA The Shape of Water
Premiéra v ČR:
15. 2. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Čeština:
Tvář vody je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch