Články

Téma

  1. Zapadlá krimi ze 70. let inspirovala skutečnou bankovní loupež. Ta ale dopadla jinak než ve filmu
    Téma12. 6. 2024
    Zapadlá krimi ze 70. let inspirovala skutečnou bankovní loupež. Ta ale dopadla jinak než ve filmu

    Občas filmaři udělají všechno správně, ale stejně to nestačí. Vymyslí chytlavý příběh, pomocí schopných herců a hereček ho dokážou stylově a poutavě natočit, kritická obec je nadšena… ale publikum to stejně nezajímá. Mezi takové filmy patří třeba neo-noirovka Přátelé Eddieho Coylea (The Friends of Eddie Coyle) z roku 1973, kterou mnozí odborníci řadí mezi nejzdařilejší kriminálky 70. let. Z běžných filmových diváků a divaček však snímek zná jen málokdo – i když měl přesah do běžného života mnohem větší, než by si tvůrci přáli.

  2. Hugh Laurie slaví 65. Byl největší televizní hvězdou světa, Dr. House má ale radši svoji kapelu
    Téma11. 6. 2024
    Hugh Laurie slaví 65. Byl největší televizní hvězdou světa, Dr. House má ale radši svoji kapelu

    Někdy se stane, že se herec či herečka narodí pro jednu specifickou roli. Jejich vzezření, manýrismus a celková atmosféra, která je obklopuje, se dokonale manifestuje v jeden specifický okamžik. Může to být trochu nefér k ostatním výkonům, během nichž odvedli čistě technicky stejně dobrou, nebo i lepší práci, ale v umění jsou hodnoty mezi nebem a zemi, které není možné vyplnit pílí a vědomými rozhodnutími. V případě britského herce Hugh Laurieho se jedná jednoznačně o roli ztrápeného geniálního narcise Dr. Gregoryho House. Přes jeho dlouhou a bohatou kariéru plnou dobrých zářezů je naprosto jasné, že Laurie dosáhl maxima svého potenciálu právě tehdy. I proto se ostatně stal nejlépe placeným a nejsledovanějším televizním hercem své éry. Dnes slaví 65. narozeniny.

  3. Hvězda Marvelu a Ztracených skončila s herectvím. Evangeline Lilly ho měla dávno po krk
    Téma11. 6. 2024
    Hvězda Marvelu a Ztracených skončila s herectvím. Evangeline Lilly ho měla dávno po krk

    Bohatství a sláva prostě nejsou všechno. Čtyřiačtyřicetiletá kanadská herečka Evangeline Lilly měla obojí už jako dvacátnice, kdy se po několika nekreditovaných úlohách stala jednou z hlavních tváří seriálového fenoménu Ztraceni (Lost). Už roku 2006 přitom nahrála video, v němž se zavazovala, že do deseti let hodlá showbyznys opustit a prezentovat se humanitárními skutky. Po takřka dvou dekádách vlastní slib dodržuje a na dobu neurčitou se od Hollywoodu odvrací, přestože jen málo kolegyň si na blockbusterové úrovni proklestilo tak působivou stezku.

  4. Gattaca, Truman Show i Obchodník se smrtí. Připomeňte si nejlepší filmy Andrew Niccola
    Téma10. 6. 2024
    Gattaca, Truman Show i Obchodník se smrtí. Připomeňte si nejlepší filmy Andrew Niccola

    Novozélandský filmař Andrew Niccol začínal svou kariéru ještě před tím, než v souostrovním státě vybudoval Peter Jackson pořádnou filmovou infrastrukturu. Nezbývalo mu tedy než v jednadvaceti opustit svou zemi a začít si v Londýně budovat kariéru režiséra reklam a videoklipů. Nicméně u toho nemělo skončit, časem z nej vyrostl i výrazný scenárista, režisér a producent známý především svými sci-fi alegoriemi s výraznými náměty. Připomeňme si dnes, v den jeho 60. narozenin, pět jeho nejdůležitějších projektů.

  5. TV tipy: Zaútočí Brad Pitt v Troji, Rocky a čeká nás výlet na Planetu opic
    Téma10. 6. 2024
    TV tipy: Zaútočí Brad Pitt v Troji, Rocky a čeká nás výlet na Planetu opic

    Ani tento týden se v televizi samozřejmě neobejdeme bez záplavy bohaté filmové nabídky, mezi níž najdeme spoustu klasik, moderních hitů či neprávem přehlížených kousků. A jelikož se má během týdne malinko ochladit a úplně letní počasí nás zřejmě nečeká, neuškodí si zpříjemnit večer právě u televize. Obzvláště když většinu z následující pětice skvělých filmů budete nyní na streamovacích službách hledat marně.

  6. Může si Ian McKellen naposledy zahrát Gandalfa? „Pokud budu naživu,“ říká
    Téma10. 6. 2024
    Může si Ian McKellen naposledy zahrát Gandalfa? „Pokud budu naživu,“ říká

    U některých filmových rolí si zkrátka dokážeme představit pouze jediného hereckého představitele. Čaroděj Gandalf z Tolkienovy Středozemě se podle všeho objeví v připravovaném filmu ze série Pán prstenů s podtitulem Hunt for Gollum, který zřejmě vyplní mnohaletou elipsu v příběhu Společenstva prstenu. Pětaosmdesátiletý herec Ian McKellen, jenž mocného vousáče se špičatým kloboukem ztvárnil v šesti předchozích dílech Petera Jacksona, situaci po očku sleduje. Pokud dostane do rukou scénář ještě za svého života, účasti by se nebránil, stejně jako pětašedesátiletý Viggo Mortensen v případě Aragorna.

  7. Kaskadérský Oscar je o krok blíž k realitě. Budou ho ale akademici umět rozdávat?
    Téma10. 6. 2024
    Kaskadérský Oscar je o krok blíž k realitě. Budou ho ale akademici umět rozdávat?

    Sen mnoha milovníků analogové filmařiny se snad konečně stává skutečností. Prezidentka americké filmové Akademie Janet Yang spouští proces, na jehož konci by mohlo být ustanovení nové oscarové kategorie určené pro kaskadérské kousky. I když ještě není vyhráno, je to zdaleka nejblíž, co se úmorná snaha mnoha lidí z průmyslu blíží k zdárnému konci.

  8. Nejlepší filmy o druhé světové válce, ze kterých se tají dech: Ryan, Pianista i Schindlerův seznam
    Téma9. 6. 2024
    Nejlepší filmy o druhé světové válce, ze kterých se tají dech: Ryan, Pianista i Schindlerův seznam

    6. června si celý svět připomněl jeden z nejdůležitějších dnů 20. století – vylodění spojeneckých sil v Normandii, k němuž došlo před 80 lety, tedy v roce 1944. Událost, která byla zásadním zlomem ve směřování druhé světové války a vedla k postupné porážce Německa, si samozřejmě zaslouží připomenout i z filmového hlediska. Všichni se zřejmě shodneme na tom, že vzpomínat na historické události a neveselé kapitoly dějin je z hlediska vzdělání a poučení do budoucna důležité.

  9. Ve filmech je stále méně intimních scén, dává to však smysl. Ve kterých zemích jsou na ně nejcitlivější?
    Téma9. 6. 2024
    Ve filmech je stále méně intimních scén, dává to však smysl. Ve kterých zemích jsou na ně nejcitlivější?

    Datový analytik Stephen Follows pravidelně přichází s podnětnými pohledy na filmový průmysl a tentokrát se hned dvakrát zabýval sexualitou. Jednak zkoumal, zdali jsou pravdivé zvěsti ohledně úbytku sexuálního obsahu v mainstreamových filmech, o čemž jsme v minulosti také psali. Zároveň se podíval i na to, jak jednotlivé země k choulostivým scénám přistupují z hlediska věkových doporučení. Pojďme si Followsova zjištění projít podrobněji.

  10. „Do zad nikoho střílet nebudu.“ Clint Eastwood porušil pravidlo dřívější westernové legendy
    Téma9. 6. 2024
    „Do zad nikoho střílet nebudu.“ Clint Eastwood porušil pravidlo dřívější westernové legendy

    Pokud byste měli jmenovat dvě nejvýraznější tváře amerických westernů, dost možná by padla jména Johna Waynea a Clinta Eastwooda. Oba ztělesňovali archetypy drsných kovbojů, kteří na nebezpečném Divokém západě zjednávali pořádek – i když každý trochu jinak. Ačkoli se oba ve své době stali vzorem pro mnoho zámořských mužů a vytvořili určitý maskulinní ideál, jejich přístup se výrazně lišil.

  11. Měly rozjet velkolepé série, ale selhaly. 6 filmů, které diváci předurčili k neúspěchu
    Téma7. 6. 2024
    Měly rozjet velkolepé série, ale selhaly. 6 filmů, které diváci předurčili k neúspěchu

    Řeší se to téměř u každého hollywoodského blockbusteru. Ještě před premiérou druhé Duny či Furiosy jsme slýchali zvěsti o tom, že na kasovních výsledcích závisí, zdali se fanoušci dočkají i dalšího pokračování. Zatímco v případě Duny se to zřejmě povedlo a Denis Villeneuve už trojku s dosavadním názvem Spasitel Duny (snad) píše, pouštní dobrodružství George Millera doplatilo na aktuální vyprahlost kinosálů a další adrenalinovou jízdu ze světa Šíleného Maxe jen tak někdo neodklepne.

  12. Český sen zůstává nejvlivnějším porevolučním českým dokumentem. V dobrém i zlém
    Téma4. 6. 2024
    Český sen zůstává nejvlivnějším porevolučním českým dokumentem. V dobrém i zlém

    Uplynulo dvacet let od premiéry Českého snu, dokumentárního dobrodružství Víta Klusáka a Filipa Remundy, jímž se tito filmaři nejprve jako duo, nakonec i samostatně, postavili do čela české dokumentaristiky, kde v mnoha ohledech zůstávají dodnes. Jak obstojí kontroverzní snímek po dvou dekádách – předběhl dobu, nebo už jeho hrany obrousil čas?

  13. „Totální nesmysl.“ Komička Rebel Wilson má jasný názor na to, kdo by měl hrát gay postavy
    Téma4. 6. 2024
    „Totální nesmysl.“ Komička Rebel Wilson má jasný názor na to, kdo by měl hrát gay postavy

    „Když máte nadváhu, můžete o tom dělat vtipy. Ale pokud ji nemáte, tak nemůžete. Takhle nějak to momentálně vypadá. Těžko říct, jestli je to pro komedii dobře. Míří to stejným směrem, jako kdybyste řekli, že pouze heterosexuální herci mohou hrát heterosexuální role a gay herci jen gay role, což považuji za úplný nesmysl,“ myslí si herečka a komička Rebel Wilson a zase jednou trochu píchá do vosího hnízda. Měli by gay postavy hrát pouze gay herci a herečky?

  14. TV tipy: Terminátor, drsný Sylvester Stallone i legendární válečné filmy
    Téma3. 6. 2024
    TV tipy: Terminátor, drsný Sylvester Stallone i legendární válečné filmy

    Ani tento týden jednotlivé stanice nepředstaví výrazné novinky na poli seriálů či originálních pořadů, na nedostatek filmové produkce si ovšem rozhodně stěžovat nemůžeme. Právě naopak, v televizních vodách vás čekají klasiky napříč žánry. A jak už bývá v naší sekci TV tipů takřka pravidlem, na streamovacích službách tyto kousky aktuálně nenajdete. O to větší je důvod si tyto pecky, které rozhodně nestárnou, znovu připomenout.

  15. Nejlepší akční komedie všech dob: Hláškující Arnold, neodolatelný Belmondo i Jackie Chan
    Téma2. 6. 2024
    Nejlepší akční komedie všech dob: Hláškující Arnold, neodolatelný Belmondo i Jackie Chan

    Akční komedie patří už dekády mezi nejoblíbenější a velmi vyhledávané žánry. Dokážou totiž uspokojit prakticky každou cílovku. Zatímco ryzí akčňáky jsou na některé diváky moc krvavé či vážné, komediální složka se sympatickým hláškujícím hrdinou dává látce patřičný nadhled, díky čemuž může být film divácky daleko přístupnější. Kombinace akce a humoru je zkrátka vděčná, navíc si často umí z drsných hrdinů udělat legraci. Jaké snímky patří v tomto žánru mezi nejlepší a nejprověřenější?