Články

Filmy

  1. Žádná pomsta, ale spravedlnost. Hrabě Monte Christo slibuje nejvýpravnější spektákl roku
    Filmy31. 5. 2024
    Žádná pomsta, ale spravedlnost. Hrabě Monte Christo slibuje nejvýpravnější spektákl roku

    Letošní festival v Cannes odměnil vůbec nejdelším aplausem světovou premiéru francouzského historického dramatu Hrabě Monte Christo (The Count of Monte-Cristo), již se vestoje tleskalo bezmála dvanáct minut. Nejnovější adaptaci legendárního románu Alexandra Dumase o neprávem uvězněném Edmondu Dantèsovi (Pierre Niney) obstarala dvojice Alexandre de La Patellière a Matthieu Delaporte, která nám loni přinesla vynikající dvoudílné zpracování Tří mušketýrů. Nejnovější upoutávka s českým dabingem načrtává tragickou romanci, čtrnáctiletý pobyt v žaláři i následnou „spravedlivou pomstu“, již zvýrazní strhující lokace a vedlejší politické linie.

  2. Vymítač ďábla zažívá vlastní exorcismus. Po posledním fiasku přichází úplný restart
    Filmy31. 5. 2024
    Vymítač ďábla zažívá vlastní exorcismus. Po posledním fiasku přichází úplný restart

    Už nějakou dobu víme, že režisér David Gordon Green dostal od Universalu vyhazov za to, jak moc zpatlal Vymítače ďábla: Znamení víry (The Exorcist: Believer). Nemusí vám ho ale být zase tak líto, Green měl po svém poměrně dobře přijatém Halloweenu z roku 2018 (jehož úspěch živila hlavně nostalgie, ruku na srdce) příležitost dokončit celou trilogii a každý další díl byl horší než ten předchozí. Když sestupná tendence neskončila ani se změnou franšízy, bylo jen na místě ho pokropit svěcenou vodou a ve jménu Krista poslat do pekel. Jenže co teď?

  3. Pavouci z kultovního hororu se museli účastnit konkurzu. Hlavním pomocníkem filmařů byl fén
    Filmy31. 5. 2024
    Pavouci z kultovního hororu se museli účastnit konkurzu. Hlavním pomocníkem filmařů byl fén

    Momentálně v kinech můžete vidět horor Havěť, který je zhmotněnou noční můrou všech arachnofobiků. Zatímco v novince se prohánějí i digitální pavouci, ve starších filmech se filmaři na takovou pomoc technologií spolehnout nemohli a museli vymyslet, jak hrůzu z osminohých klepítkatců přenést co nejpůsobivěji. K vrcholům hororového subžánru o pavoučích zabijácích se navzdory komediálním prvkům dodnes řadí Arachnofobie (Arachnophobia) z roku 1990.

  4. Dánský ďábel Lars von Trier sbírá síly na nový film. Nebrání mu v tom ani vážná nemoc
    Filmy30. 5. 2024
    Dánský ďábel Lars von Trier sbírá síly na nový film. Nebrání mu v tom ani vážná nemoc

    Lars von Trier si roky pěstoval a hýčkal pověst nejkontroverznějšího režiséra. Jeho kariéra se tak skládá krom ostrých filmů také z provokativních prohlášení záměrně koncipovaných tak, aby se dala snadno vytrhnout z kontextu a působit ještě o kus víc šokujícím dojmem. Před pár lety si vysloužil řadu odsudků, když mluvil o tom, jak moc rozumí Hitlerovu smutku v okamžiku jeho sebevraždy. Vloni vyslal na sociální sítě vzkaz Russian Lives Matter. Ta prohlášení bez dodatečných informací neznamenají nic, a právě o to von Trierovi jde. Nicméně jsme museli pochybovat, jestli se všechna ta energie ještě manifestuje v nějakém filmu, protože mu byla v 66 letech diagnostikovaná Parkinsonova nemoc. Nyní se ale zdá, že se dánský ďábel ještě nevzdává.

  5. Kinovýhled: Vyrazit můžete na Elvisovu družku Priscillu, Princeznu na hrášku i české fotbalisty
    Filmy30. 5. 2024
    Kinovýhled: Vyrazit můžete na Elvisovu družku Priscillu, Princeznu na hrášku i české fotbalisty

    Máme tu poslední květnový týden. Prach zvířený po příjezdu Furiosy se pomalu usadil a do českých kin vstupuje sedm premiérových titulů. Do českých sálů, které čekají po slabších víkendech na spásu, dorazí mimo jiné česká pohádka, rodinný film ve stylu Stevena Spielberga i netradiční pohled na ikonu Elvise Presleyho. Jaký z nabízených titulů si vyberete?

  6. Aragorn by v novém Pánu prstenů neměl chybět. Viggo Mortensen promluvil o možném návratu
    Filmy30. 5. 2024
    Aragorn by v novém Pánu prstenů neměl chybět. Viggo Mortensen promluvil o možném návratu

    Filmovou Středozem z pera J. R. R. Tolkiena čeká hon na Gluma. U Warner Bros. se vyrábí nový Pán prstenů s podtitulem Hunt for Gollum od scenáristů a producentů původní trilogie a od režiséra Andyho Serkise, jenž si současně zopakuje hereckou úlohu hobita sužovaného mocí svého miláška. Novinkám bedlivě naslouchá také pětašedesátiletý Viggo Mortensen, jenž se publiku před třiadvaceti lety představil jako hraničář a pozdější gondorský král Aragorn. Dá se totiž předpokládat, že příběh tuto postavu opět zahrne, čemuž by se newyorský herec nebránil.

  7. Režisér oscarových Chudáčků přináší další bizár s Emmou Stone. Výborný trailer klame tělem
    Filmy30. 5. 2024
    Režisér oscarových Chudáčků přináší další bizár s Emmou Stone. Výborný trailer klame tělem

    Po úspěchu Chudáčků (Poor Things) režisér Yorgos Lanthimos rozhodně neusíná na vavřínech a na festivalu v Cannes představil svůj další snímek. Jízlivá antologie Milé laskavosti (Kinds of Kindness) sází na množství hereckých hvězd a pro filmaře typické budování bizarních světů, avšak z nejprestižnějšího festivalu si odvezla jen lehce pozitivní reakce. Nyní se můžeme podívat na trailer.

  8. Pitt, Clooney a zmařená špinavá práce. Akční komedie Osamělí vlci přetéká charismatem
    Filmy29. 5. 2024
    Pitt, Clooney a zmařená špinavá práce. Akční komedie Osamělí vlci přetéká charismatem

    Nejde sice o pokračování Dannyho parťáků, ale zasloužilé veterány Brada Pitta a George Clooneyho přesto vidíme v dalším společném projektu rádi. Pod režisérem marvelovské trilogie Spider-Man Jonem Wattsem dotočili akční komedii Osamělí vlci (Wolfs), v níž musí spolupracovat jako dva ilegální „čističi“ pověření stejným úkolem. Oba zachovalí šedesátníci si podle prvního traileru své role evidentně užili a s Wattsem už pokukují po dalších dílech.

  9. Odvážná Vaiana je zpátky. První trailer láká na fantastické objevování nových světů
    Filmy29. 5. 2024
    Odvážná Vaiana je zpátky. První trailer láká na fantastické objevování nových světů

    V animované sekci Disneyho na tom nejsou v posledních letech zrovna nejlépe. Domov mnoha kreslených klasik a nesmrtelných hitů má za sebou po Divnosvětě a nevýrazném Přání dva velké propadáky a ani kolegům z Pixaru se v posledních letech nedaří. Myšákovu studiu proto nezbývá nic jiného než vsadit na jistotu. Ještě předtím, než za pár let dorazí nové Toy Story či Ledové království, připluje letos do kin druhá Moana alias Odvážná Vaiana. A podle první ukázky se zdá, že bude znovu slavit úspěch.

  10. Na nože potřetí s Danielem Craigem. Svérázná detektivka ohlašuje název i hvězdné obsazení
    Filmy29. 5. 2024
    Na nože potřetí s Danielem Craigem. Svérázná detektivka ohlašuje název i hvězdné obsazení

    Pomalu se začínají rýsovat informace o třetím díle série Na nože, a tak stojí za to si shrnout, co doposud víme. O tom, že je v plánu i trojka, jsme věděli dřív, než se na Netflixu vůbec objevil druhý díl s podtitulem Glass Onion – v roce 2021 se totiž hodně hovořilo o tom, že streamovací gigant vyplázl neskutečných 469 milionů dolarů za práva na zfilmování dvou pokračování úspěšné jedničky. Glass Onion se na Netflixu objevilo před Vánoci roku 2022 a slíbené trojky se dočkáme příští rok.

  11. Demi Moore fandí předělávce klasiky Duch. Tragickou romanci povede Channing Tatum
    Filmy29. 5. 2024
    Demi Moore fandí předělávce klasiky Duch. Tragickou romanci povede Channing Tatum

    Hádal by to málokdo, ale mezi největší filmové hity devadesátých let spadá také romantická klasika Duch (The Ghost). Komediální režisér Jerry Zucker (Připoutejte se, prosím!) vyprávěl příběh bankéře Sama Wheata (Patrick Swayze), jenž zemře při loupežném přepadení a jako duch se pokouší ochránit a naposledy rozloučit se svou přítelkyní Molly (Demi Moore). Oscarový snímek momentálně směřuje k remaku a Channingem Tatutem (Bez kalhot), do nějž jednašedesátiletá Moore vkládá opatrné naděje.

  12. Tom Cruise má problémy. Natáčení Mission: Impossible 8 se zdržuje kvůli porouchané ponorce
    Filmy28. 5. 2024
    Tom Cruise má problémy. Natáčení Mission: Impossible 8 se zdržuje kvůli porouchané ponorce

    O Tomu Cruiseovi se dlouho mluvilo jako o poslední hvězdě Hollywoodu, která umí nalákat davy. Vrchol zažila tato pověst v období okolo druhého Top Gunu, jenž se zapsal jako zachránce postpandemického Hollywoodu. Ovšem z vrcholu se dá mířit jen jedním směrem a sedmá Mission: Impossible byla pro producenty studenou sprchou. Takřka 600 milionů dolarů na tržbách by byl skvělý výsledek pro 9 z 10 filmů, ne však pro nafouklou produkci za zhruba 300 milionů. Studio Universal mělo tratit nějakých 100 milionů, což výrazně otřáslo podobou osmého dílu. Ten se od té doby jeví skoro prokletě a jeho problémy nekončí.

  13. Z Furiosy bude propadák. Co mohl udělat prequel Šíleného Maxe jinak?
    Filmy28. 5. 2024
    Z Furiosy bude propadák. Co mohl udělat prequel Šíleného Maxe jinak?

    I přes to, že si Furiosa (Furiosa: A Mad Max Saga) připsala v průměru devět kladných na jednu zápornou recenzi (a divácké hodnocení je podobné), se z prequelu milovaného návratu George Millera do světa Šíleného Maxe stane propadák, tedy pokud se nestane nějaký zázrak. Snímek v Americe vstoupil do kin během prodlouženého víkendu a vykázal nejnižší tržby, jaké tento distribuční slot zažil za tři desetiletí. Nyní už je nepravděpodobné, že by se ze samotných kin mohl vrátit štědrý rozpočet.

  14. Jak mohl původně vypadat třetí Vetřelec? Měl hotový koncept s překvapivou zápletkou
    Filmy28. 5. 2024
    Jak mohl původně vypadat třetí Vetřelec? Měl hotový koncept s překvapivou zápletkou

    Nezřídka se stává, že filmové velkoprodukce jsou pro zúčastněné peklem. Pravidlo potvrzují hlavně pokračování zavedených a populárních sérií, u nichž je samotná nutnost existence význačnější nežli kreativita a smysluplnost projektu. Vetřelec 3 (Alien³) roku 1992 navazoval na dvě velebená mistrovská díla, která sci-fi zápletku o mimozemském monstru vždy nakousla z trochu jiné strany. Režie se měl původně ujmout tehdy čerstvý objev Renny Harlin (Smrtonosná past 2), jenž se svým nápadem ostrouhal a přes mnoho zamítnutých adeptů a revizí scénáře jej nakonec nahradil David Fincher (Sedm). Temný příběh o vězeňské kolonii, v jejíchž zákrutech útočí hbitá bestie přivlečená v těle Ripleyové (Sigourney Weaver), mohl pod Harlinovým vedením vypadat úplně jinak. A dle finského tvůrce samozřejmě mnohem lépe.

  15. „Jsi arogantní blbec,“ slyšel režisér třetího Harryho Pottera od hvězdného kamaráda. Ságu neznal
    Filmy28. 5. 2024
    „Jsi arogantní blbec,“ slyšel režisér třetího Harryho Pottera od hvězdného kamaráda. Ságu neznal

    Třetí díl ságy o brýlatém kouzelníkovi s názvem Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) bývá řazen mezi nejlepší části osmidílné filmové série; podle mnohých se dokonce jedná o ten vůbec nejzdařilejší. A jistě to souvisí s poněkud nepravděpodobným angažováním mexického režiséra Alfonsa Cuaróna, který tou dobou měl za sebou hlavně erotikou prosycenou road movie Mexická jízda a neotřelou romanci Velké naděje.