Profilový obrázek

Had

Jaroslav Škrobák

Komentáře 57

Od nejnovějších
  1. Most!
    Most! (2019)
    9
    Tohle vypadá na pořádný, dokonale politicky nekorektní nářez. Hofmann mě pořádně a mile překvapil, asi se mu zatím nikdo netrefil do figury, a tady to vypadá nadějně. Seriálu bude asi dominovat, tak to snad ustojí bez ztráty kytičky. Čvančarovou nemusím vůbec, těším se na Schmitzera a na Medveckou. A ten Romák, to je pecka! Nechtěl bych být v kůži obyvatel Mostu, to fakt ne.
  2. Muži, kteří nenávidí ženy
    Muži, kteří nenávidí ženy (2009)
    9.5
    Tak napodruhé přidávám 20% - je to správně seversky mysteriózní a Lisbeth Salanderová mi čímsi připomíná Sagu Norgrenovou z Mostu (přinejmenším exaktním analytickým myšlením, skvělou pamětí, absencí emocí a přístupem k sexu). Výborné herecké obsazení, výborné převedení literární předlohy do filmové podoby.
  3. Ztracenci
    Ztracenci (1956)
    7
    Překvapivě dobrý film (bodejť ne, když na Jiráska nastoupila tlupa scénáristů v čele s Jiřím Brdečkou a Otomarem Krejčou) na padesátá léta; Režisér Miloš Makovec vsadil na tři protichůdné herecké charaktery (Gustáv Valach se něco vojáků a zbojníků nahrál, ale pro Stanislava Fišera - hlas Vinetoua - a Vladimíra Hlavatého to byla mimořádná příležitost. Film je hodně "divadelně" pojatý, stojí na prokreslení charaterů, ale nejede po povrchu, takže stojí za shlédnutí.
  4. Dívka s pistolí
    Dívka s pistolí (1968)
    8
    Pamatujete se na legendární scénku Šimka a Grossmanna: "Vinčenco! Vinčenco Makalúzo!Roko, Roko!" Mario Monicelli se podobně jako celá italská nová vlna objevoval v našich kinech celkem pravidelně (Brancaleonova armáda, Casanova 70) a byly to velměs filmy, na které se dalo dívat. Ani dívka s pistolí nijak nezestárla.
  5. Dokonalý polibek
    Dokonalý polibek (2018)
    0
    To vážně nejde; fanoušci Lucinky Vondráčkové budou protestovat, ale co v některých pasážích dokázala nahrát, to serval režisérčin diletantismus v dalších pitvořivých scénkách. Ani nápad utrácet za kino, za ty dvě stovky si raději zajděte na Bohemian Rhapsody, to je jiná káva :-(
  6. Bolt - pes pro každý případ
    Bolt - pes pro každý případ (2008)
    9
    Takhle si představuji film pro předškoláky, u kterého se pobaví rodiče i prarodiče (kterým možná ukápne i slza). Roztomilý příběh, poučení (ne všechno, co nám předkládají, je realita), překonané nebezpečí i šťastný konec. Ale potom toho naléhání - mami, tati, já chci taky svýho pejska, kterej by mě měl tak ráááááád ...
    • cynická kočka, superkřeček Rhino-Bivoj
    • vynikající ústřední melodie (Barking At the Moon - nazpívala Jenny Lewis)
  7. Backlash
    Backlash (1956)
    7
    Klasický western, který má všechno, co je třeba: neúplatného a charakterního hlavního hrdinu Jima Slatera (Richard Widmark), krásnou Karen, která mu věrně stojí po boku (Donna Reed), několik padouchů, z nichž jeden (William Campbell) je shodou okolností otcem hlavního hrdiny, zápletku se zlatem, s Indiány (tu samozřejmě Apači) - a šťastný konec, jak jinak. Jen tomu plukovníkovi Potterovi dopřál John Sturges jen velice krátký život :-)
  8. Lhát se nemá, princezno
    Lhát se nemá, princezno (1991)
    3
    Pomocná režisérka se pokusila o samostatnou práci, výsledek nic moc. Netuším, co v této partičce pohledává pan Petr Čepek, ale celou akci nevytrhl. Světlaně Nálepkové, jedné z našich profesionálních "selebrit", by měla být herecká účast ve filmech zakázána; asi to slyší nerada, ale Mimtrio bylo na maximu jejích hereckých dovedností.
  9. Juliette a Juliette
    Juliette a Juliette (1974)
    7
    Jeden ze dvou filmů romanopisce, scénáristy, autora divadelních her a příležitostného herce Réma Forlaniho. Zajímavý novovlnný experiment poskytl příležitost zahrát si společně hlavní role dvěma protikladným hereckým typům: Marlene Jobert a Annie Girardot. Asistentka prodeje v obchoďáku Juliette Rosenec (Marlene J.) a novinářka pracující v ženském časopise Penelope Juliette Vidal (Annie G.) se setkávají vlastně náhodou, nad rozhovorem pro časopis. Počáteční rozpaky přerostou v přátelství a později i ve spolupráci na jednom nápadu. Obě dámy doplnil Pierre Richard v neobvyklé roli boxera.
  10. Jsem do tebe blázen
    Jsem do tebe blázen (1992)
    5.5
    Mám rád Helen Hunt, moc se mi líbila v Lepší už to nebude, ale tady mi přijde, že hraje rovnocenně s tou kolií, která v této "rodině" hraje hodně statického rodinného mazlíčka; je bez chuti, bez zájmu a bez výrazu. Nuda, nuda, stereotyp. Málokdy jsem se bavil.
  11. Lancement d'un navire à la Ciotat
    Lancement d'un navire à la Ciotat
    9.5
    Příjezd vlaku do stanice Ciotat - jeden z nejslavnějších minutových dokumentů bratří Lumiérů. Traduje se, že při spatření lokomotivy blížící se k divákům na filmovém plátně lidé v panice opouštěli sedadla a utíkali z kina. Jeden z pilířů moderní kinematografie.
  12. Alfréd Veliký
    Alfréd Veliký (1969)
    8
    "Chtěl jsi být Bohem, ale nejsi ani člověk!" Slova královny Aelswith charakterizují tvrdou, nesmiřitelnou povahu "kněžského krále", který je přehnaně oddán Bohu, od sebe a od ostatních očekává nesplnitelné a je zbytečně krutý odmítavostí a nadřazeností. Odmítá naplnit roli krále-manžela i krále-bojovníka s mečem; až porážka od dánského (vikingského) vládce Guthruma a ponížení, které mu Guthrum způsobí tím, že mu odejme manželku jako rukojmí, ho přiměje změnit zvyklosti, zásady a zákony. Nakonec i s pomocí psance Rogera (Ian McKellen) a jeho vesnického vojska porazí Vikingy v bitvě u Athelneyského močálu. Alfred Veliký je epický film zobrazující boj Alfréda Velikého jako panovníka a obránce anglosaského království Wessex před dánskou vikingskou invazí v 9. století s Davidem Hemmingsem v hlavní roli; jeho dánského protivníka skvěle zahrál mladý Michael York, královnu Aelswith ztvárnila Prunella Ransome.
  13. Johnny Guitar
    Johnny Guitar (1954)
    7.5
    Klasický americký western ze zlaté éry zachycující zlatou horečku, s Joan Crawford v roli bývalé prostitutky, nyní majitelky saloonu Vienny. Soupeře o její přízeň a protivníky na straně zákona jsou Dancin´Kid (Scott Brady) a Johnny Guitar (Sterling Hayden), ve skutečnosti Johnny Logan, bývalý pistolník, kterého si Vienna najala na pomoc proti místním usedlíkům, kteří se snaží nepohodlné Vienny - majitelky pozemku, kde se plánuje nádraží budoucí železnice - zbavit za každou cenu. Zejména její soupeřka na život a na smrt, majitelka největšího ranče v kraji, Emma Small ... Joan Crawfordová a režisér Nicholas Ray měli v Paramountu točit film nazvaný Lisabon. Když se ale scénář ukázal jako nepřijatelný, přinesla Crawfordová knihu (ke které měla filmová práva a kterou jí autor Roy Chanslor věnoval) a vybrala Nickyho Raye, aby film režíroval. Jako majitelka práv ovšem řídila všechny okolo včetně hlavní spoluhvězdy Haydena, který na její adresu později poznamenal: "V Hollywoodu není dost peněz, aby mě přiměly točit s Joan Crawfordovou další film - a to mám peníze opravdu rád."
  14. Pozvánka pro pistolníka
    Pozvánka pro pistolníka (1964)
    8
    Romanticky western s Yul Brynnerem v hlavni roli kreolskeho najemneho strelce Julese Gasparda d'Estaing, jehoz cernosskou matku zadajici jeho otce o uznani syna on radeji prodal dalsimu otrokari. V jednu chvili zapochybuje o opravnenosti sveho ukolu zastrelit mistniho Rebela - a pochybnost se mu krute vymsti. Jenze veci nejsou vzdy tim, cim se zdaji byt ...
  15. Stopy života
    Stopy života (2014)
    0
    No jistě, pan Magnusek - Howard Hughes českého filmu. Už nemám sílu sledovat jeho další veledíla, ale jsem nepoučitelný, pořád si říkám, že větší bizarnost než minule to přece už být nemůže - a vida, on to zase dokázal! (Měla mě varovat už Kateřina Brožová v hlavní roli ...) A opět neodolal si ve vlastním filmu nezahrát ... Jenom nechápu, jak a čím dokázal přesvědčit Jana Kačera, Marka Vašuta, Kristýnu Fuitovou(!) nebo Ladislava Freje, aby ta té hrůze participovali. Že by peníze?
  16. Goodbye, Emmanuelle
    Goodbye, Emmanuelle (1977)
    1.5
    Sylvia Kristel a její Emmanuelle - soft porno na pokračování, které generaci dnešních šedesátníků dopřávala československá socialistická televize. Z dnešního pohledu mírná nuda, kterou by současná generace se všemi možnostmi internetu dokonale odzívala. Pravěk padesáti odstínů šedi.
  17. Prostřeno!
    Prostřeno! (2010)
    1
    Kdysi to byla amatérská kuchařská show, kde se soutěžilo o to, kdo dokáže zajímavěji a chutněji uvařit svým soupeřům; vítězily skutečné kuchařské dovednosti a zkušenosti. Dneska je to trapná reality show, ve které se soutěží hlavně v tom, kdo se dokáže lépe přetvařovat, podrážet, lhát a co nejvíce shodit lepší soupeře, kteří by mohli největšího loosera ve vaření připravit o "zaslouženou" výhru. Čím více psychopatů a sociopatů produkce vybere, tím líp - vaření a kuchařské dovednosti ve spojitosti s přímou a nekonfliktní povahou jsou spíš mínus. Už nezájem :-(
  18. Confessions of a Nazi Spy
    Confessions of a Nazi Spy (1939)
    6.5
    Protinacistické varování: fiktivní výpověď nacistického zvěda, kterých v té době mělo hitlerovské Německo reálně rozmístěno na strategických místech USA (loděnice, letiště, výroba zbraní apod.) stovky, možná tisíce. Na realistické výpovědi skutečného špeha Hollywood informoval Američany o reálném nebezpečí pocházejícím z Třetí říše krátce před vstupem USA do 2. světové války.
  19. Hudba pro svatby a pohřby
    Hudba pro svatby a pohřby (2002)
    7
    Bregović je živel, jeho radost z muziky je nakažlivá a koncert s jeho Funeral and Wedding Bandem zhlédnutý naživo je skvělý zážitek. S jeho poněkud radikálními politickými názory se souhlasit nedá, ale muzikant a herec je parádní.Mrkněte na cokoliv od Kusturici, budete se bavit.
  20. Kapitán Fracasse
    Kapitán Fracasse (1961)
    7.5
    Idol let šedesátých Jean Marais v titulní roli filmové adaptace stejnojmenného rytířského románu Théophila Gautiera - klasické šermovačky, romantická láska, převleky - všechno, jak má být. Navíc herecký koncert klasiků francouzského filmu šedesátých let: kromě Maraise i Gérard Barray, Riccardo Garrone, Louis de Funés, Phillipe Noiret i nezbytný kladný hrdina šermovaček Jean Rochefort. Krásná podívaná, skvělá výprava, autentické kostýmy, reklama na zámky na Loiře.
  21. Kožené kalhoty v St. Tropez
    Kožené kalhoty v St. Tropez (1980)
    3
    V osmdesátých letech jediné (tedy nutně soft) porno, které se dalo vidět v české televizi. V dnešních souvislostech pochopitelně ubohost, ale tehdy událost, na kterou se čekalo do pozdních nočních hodin a pak se dlouhosáhle rozebírala na pracovištích. Kdo nezažil, nepochopí.
  22. Supertajná zbraň
    Supertajná zbraň (1997)
    2
    Těžký amatérismus - hlavně v technice zpracování oceli (autor scénáře o tom ví evidentně kulový, jsou věci, který na koleni nevykováš, kdyby ses přerazil). Herecky přepálený a afektovaný, dějově plytký. Neoslnilo, ani neurazilo. Ani nestojí za dokoukání.
  23. Dear Mr. Gacy
    Dear Mr. Gacy (2010)
    7.5
    Jeden ze tří filmů postavených na skutečném příběhu masového vraha, nekrofilního hebofila Johna Waynea Gacyho (další filmy: Gacy, 2003 a To Catch a Killer, 1992 natočený ještě za Gacyho života, resp. čekání na popravu). V té době oblíbený a veřejně činný majitel stavební firmy v Chicagu zneužívá své mladistvé zaměstnance, ale skutečně ho vzrušuje, až když je vraždí. Ani dva přeživší, kteří na něj podají trestní oznámení, nepřimějí policii jednat - a tak nakonec zemře 33 chlapců, které pan stavitel pohřbívá pod sklepem svého domu. Až teprve vzkaz zanechaný poslední obětí v lékárně pomůže odhalit pravdu ...
  24. Chyťte vraha
    Chyťte vraha (1992)
    8
    Jeden ze tří filmů postavených na skutečném příběhu masového vraha Johna Waynea Gacyho (další filmy: Gacy, 2003 a Dear Mr. Gacy, 2010) natočený ještě za jeho života (proto nebylo použito jeho skutečné jméno, ačkoliv byl již odsouzen a čekal na popravu, která se uskutečnila v roce 1994). V té době populární rozvedený majitel stavební firmy zneužívá své mladistvé zaměstnance, ale skutečně ho vzrušuje, když je zavraždí. Ani dva přeživší, kteří na něj podají trestní oznámení, nepřimějí policii jednat - a tak nakonec zemře 33 chlapců, které pan stavitel pohřbí pod sklepem svého domu. Až vzkaz zanechaný poslední obětí v lékárně pomůže odhalit pravdu ...
  25. Pepek námořník
    Pepek námořník (1980)
    4
    Jsem velký fanda na kresleného Pepka Námořníka a ctím Robina Williamse jako skvělého komika, ale tohle byl vážně krok vedle - asi taky protože každý z nás, co Pepka pamatujeme z dětství, potřebujeme vidět tu spláclou hubu s dýmkou a naštvaným výrazem, jak pohltí pikslu špenátu na jeden ráz a pak to začne ... Některé postavičky musí zůstat kreslené, jinak to nejde. Animaci nenahradíš. Ovšem slečna Olive, ta se povedla!
  26. Gacy
    Gacy (2003)
    6
    Poněkud povrchně ztvárněný životopisný snímek masového vraha, nekrofilního sadisty a pedofila Johna Wayne Gacyho (1942-1994) známého pod přezdívkou Vraždící klaun Pogo. Navenek bezúhonný a oblíbený občan Chicaga prokazatelně zabil celkem 33 mladíků, z nichž skoro tři desítky pohřbil na "soukromém" hřbitově přímo pod svůj dům. Ve filmu je poměrně přesně zachycen průběh posledních let jeho života, důvody, pro které zabíjel, však film nerozkrývá ani v náznaku.
  27. Čtyři z tanku a pes
    Čtyři z tanku a pes (1966)
    6
    Seriál dětství za socialismu - lépe si nepřipomínat, veškeré iluze by byly pryč. (Dobře si pamatuji dobu, kdy se každý pes na vesnickém dvorku jmenoval Šarik a dodnes tudíž vím, jak se rusky řekne "kulička", a z plakátů ve vojenských skříňkách se smála Marusja - polská herečka Pola Raksa.) Ale byl zážitek uvidět o dvacet let později tankistu Gustíka (Francizsek Pieczka) jako tatínka ve filmu Díky za každé dobré ráno - byl skvělý.
  28. Roseanne
    Roseanne (1988)
    5.5
    Poněkud jednotvárný americký seriál odehrávající se víceméně na jednom místě - na sedačce v obýváku průměrné americké rodiny ztělesněné (tehdy) velice rozměrnou ústřední dvojicí Rosie a Dan (Roseanne Barr-John Goodman), s jejímž slovním humorem každý jeden díl stojí a padá. Dalo se to spíš poslouchat, než vidět, a s českým vnímáním zábavy to příliš nekorespondovalo. V roce 2018 se chystá vzkříšení - a to doslova, protože Dan podle výpovědi Roseanne v posledním dílu série v květnu 1997 měl umřít na infarkt :-)
  29. Včelka Mája: Medové hry
    Včelka Mája: Medové hry (2018)
    2
    Nuda, nuda, nuda ... Už první Včelka Mája neměla dětem co přinést, a nastavovaná kaše průšvihu bývá, podobně jako zde, ještě větší průšvih. A vozit se na vlně popularity olympiády, to v podání pitvořících se "kamarádů" Máji a Vilíka ještě tak scházelo. Že tuto německo-rakouskou hrůzu spoluvytvářela dokonce trojice režisérů jí ke kvalitě nepomohlo. Dětem nepřekládat, mohly by se nakazit nemocí zvanou klišé.
  30. Kovboj
    Kovboj (1958)
    8
    Starobylý western režiséra Delmera Davese je filmovou adaptací autobiografického románu Franka Harrise Vzpomínky na můj život kovboje (My Reminiscences as a Cowboy) s Glennem Fordem jako honákem Tomem Reeecem a (poměrně netradičním "kovbojem"-původně ovšem recepčním, který sní o cestě na Západ) Jackem Lemmonem (Někdo to rád horké; zde hotelový úředník Frank Harris) v hlavních rolích. Typická zápletka tradičních starých westernů - kovbojové-honáci ženou stádo dobytka z Mexika a po cestě se z greenhorna postupně stává skutečný kovboj. Ovšem jeho lásku Maríu, na kterou chtěl především udělat dojem, otec provdá za Dona Manuela Arriegu (Eugene Iglesias), který o fiestě Franka podrobí nebezpečné výzvě ...
  31. Jake a Tlusťoch
    Jake a Tlusťoch (1987)
    7.5
    Titulními hrdiny této zprvu losangeleské, později havajské kriminální série je ústřední dvojice protagonistů: někdejší westernový padouch William Conrad jako JL (Jason Lochinvar) "Fatman" McCabe a Joe Penny jako vyšetřovatel Jake Styles. Seriál vznikl vlastně náhodou, v návaznosti na jednu epizodu seriálu Matlock: W. Conrad hrál jako stárnoucí prokurátor v dvoudílné epizodě Matlocka během své první sezóny na NBC a výkonní producenti Fred Silverman a Dean Hargrove se rozhodli použít jeho herecký typ jako model jedné z hlavních postav v novém seriálu; McCabe jako bývalý důstojník se vrací na Havaj, kde se narodil, jako okresní prokurátor. Na každém kroku ho provází jeho alter ego - pomalý a klidný anglický buldog Max, skutečný vládce gauče v jeho kanceláři. Pravidelným dodavatelem "práce" pro McCabea je detektiv Jake Styles, playboy a manekýn, ale skutečný profesionál s výborným pátracím instinktem. Pravou rukou v kanceláři McCabea je jeho mladý asistent Derek Mitchell s neuvěřitelnou schopností komplikovat život sobě i oběma vyšetřovatelům. Série byla v premiéře uvedena na CBS po dobu pěti sezón od 26. září 1987 do 6. května 1992. V devatenácté epizodě čtvrté sezóny seriálu Jake a Fatman - It Never Entered My Mind - se objevil Dick Van Dyke jako Dr. Mark Sloan, lékař, který řeší zločiny. Úspěch této epizody vedl nejdříve k sérii tří televizních filmů a následně k natočení seriálu Diagnóza: Vražda, který debutoval na CBS 29. října 1993.
  32. Babe
    Babe (1992)
    8
    Životní role Johna Goodmana jako slavného hittera a pitchera amerického fotbalu, slavného hráče Boston Red Sox a New Yankees 20. a 30. let minulého století - Babe Rutha, jenž se zapsal do klubové historie řadou rekordů - mj. roku 1932 rozhodujícím homerunem ve finále světové série. Celá filmová autobiografie vytvořená podle literární předlohy Johna Fusca, ačkoliv je plná věcných chyb a omylů a sám Ruth se s ní neztotožnil, zajistila oběma nesmrtelnost.
  33. Prázdniny v Provence
    Prázdniny v Provence (2016)
    0
    Pane Vladimíre Michálku - i vy??? To jste snad ani nemohl myslet vážně! Jak jste takovou amatérskou kravinu mohl vypustit do kin??? Možná vás to překvapí, ale pro některé diváky je zárukou nepromarněných peněz za film JMÉNO REŽISÉRA! No, minimálně si dám příště pozor, což u vašeho jména prozatím neplatilo. Ostatním doporučuji totéž.
  34. Dědictví aneb Kurva se neříká
    Dědictví aneb Kurva se neříká (2014)
    0.5
    Protegé pana presidenta pan režisér Robert Sedláček míří občas nepřiměřeně vysoko. Brát si pokračování takřka kultovní buranské komedie po paní Chytilové, to si tedy uhryzl pořádné sousto a pořádně se jím podusil. Bohužel podusil i diváky, kterým nic zábavného nepřinesl. Natož aby Bolka von Suppé ukočíroval (a ten si měl rozmyslet tahat do toho svoji Anču). Ta Veškrnová měla v tom svém zjevení proplesknout Bohuše i pana režižéra rukou společnou a nerozdílnou - oba by zasloužili.
  35. Má láska s Jakubem
    Má láska s Jakubem (1982)
    4.5
    Komunistická agitka nevalné úrovně. Skvělé herecké obsazení, které přišlo naprosto vniveč; stačí si vzpomenout, co stejní protagonisté dokázali v Páralových adaptacích (Ivan Vyskočil - Mladý muž a bílá velryba, Zlata Adamovská - Milenci a vrazi). Tady jsou jen hereckým stínem sebe samých, a není se co divit, pod takovým režijním vedením a s takovým scénářem. Škoda času.
  36. Poslední pokušení Krista
    Poslední pokušení Krista (1988)
    8.5
    Životní role Willema Dafoea v povedené adaptaci kultovního románu Nikose Kazantzakise předkládající čtenáři-divákovi Krista jako chybující a především pochybující lidskou bytost. Film byl natáčen v marockých reáliích a vzbudil ve své době nemalé pozdvižení zejména kvůli explicitním erotickým scénám odehrávajícím se v Kristových představách.
  37. Zastihla mě noc
    Zastihla mě noc (1985)
    6
    Taková Herzova "úlitba komunistickým bohům" - film o smrti komunistické novinářky Jožky Jabůrkové. I když k němu Herz přistoupil poměrně pragmaticky, je z něj zřejmé, že prostředí koncentračního tábora důvěrně poznal, zažil na vlastní kůži. Nejemotivnější scéna žen ve sprchách, kam jdou v obavě ze strašné smrti udušením plynem, a nakonec se ze sprch spustí voda a zavládne všeobecné nadšení, byla "ukradena" Stevenem Spielbergem do Schindlerova seznamu - Herz ovšem neměl prostředky ani chuť se s ním soudit, možná ho to dokonce i potěšilo.
  38. Blackthorn
    Blackthorn (2011)
    9.5
    V české distribuci pod názvem Butch Cassidy - bez osudu (zatímco originální španělský název uvádí jméno, pod kterým se Cassidy přeživší legendární přestřelku ukryl). Španělský western Matea Gila totiž předestírá pokračování jeho příběhu, v němž Butch legendární střelbu bolívijské armády přežil a ukryl se v lesním exilu jako poustevník James Blackthorn (Sam Shepard). Píše se rok 1927 a hrdina se rozhodne zanechat poustevničení a podniknout výpravu zpět do Ameriky. Cestou se ho však pokusí kontaktovat Eduardo (Eduardo Noriega), jenž mu odvede koně Zinca i se všemi jeho věcmi a penězi ... Perfektní obsazení, výborný soundtrack.
  39. V zajetí rychlosti
    V zajetí rychlosti (2005)
    9.5
    Rodilého Australana, později Novozélanďana Rogera Donaldsona osud amatérského "lovce rychlosti" Burta Munroa dlouhodobě fascinoval: nejprve v roce 1971 natočil krátký dokument „Burt Munro: Offerings to the God of Speed“ s tehdy ještě žijícím Munroem, o pětatřicet let později mu věnoval celovečerní film s charismatickým Anthony Hopkinsem v titulní roli (v originále The World´s Fastes Indian), kterého Munroův osud fascinoval podobně jako režiséra Donaldsona a jeho příběh podal s velkým porozuměním. Stojí za to vidět.