Danielle Darrieux

6.6
Danielle Darrieux
Danielle Darrieux

Danielle Yvonne Marie Antoinette Darrieux se narodila 1. května roku 1917 ve francouzském Bordeaux během 1. světové války. Její otec zemřel, když Danielle bylo 7 let. Uměleckou dráhu zahájila studiem hry na cello na pařížské Conservatoire de Musique. Ve 13 letech se prvně prosadila u filmu, vyhrála konkurz na roli v muzikálu Le Bal (1931).

Darrieux silně zapůsobila na filmaře a diváky díky své kráse, prvotřídnímu zpěvu a tanečním dovednostem. Slávu jí zajistila role ve filmu Mayerling z roku 1936.

Ještě o rok dříve se Danielle Darrieux provdala za režiséra a scenáristu Henri Decoina, který jí hodlal zviditelnit v Hollywoodu. Nakonec z toho byla "pouhá" jedna role s Douglasem Fairbanksem Jr. v komedii Rage of Paris (1938). Darrieux se poté vrátila do rodné Francie, která byla později obsazena nacisty. A oblíbená herečka válku přečkala díky angažmá právě ve fašisty kontrolovaných filmech pochybné kvality. Později za to byla obviněna z kolaborace.

V herecké kariéře nicméně Danielle Darrieux pokračovala dál, až do roku 2010. V 50. letech si zahrála například ve Stendhalově adaptaci knihy Červený a černý (1954) nebo povídkovém filmu podle Guy de Maupassanta Radovánky (1952).

Od 60. let minulého století se Darrieux objevovala i coby zpěvačka na řadě hudebních alb. Z pozdějších let si ji coby herečku můžete pamatovat z Ozonova komediálně-dramatického muzikálu 8 žen. Za roli jedné z 8 žen, které jsou obviněny z vraždy, obdržela herečka Stříbrného medvěda na festivalu Berlinale. Svůj hlas Darrieux propůjčila postavě babičky ve slavném íránském animovaném filmu Persepolis z roku 2007. (Lukáš Král, Kinobox.cz)

Narození:
1. 5. 1917
Bordeaux, Gironde, Akvitánie, Francie
Úmrtí:
17. 10. 2017

Znáte z


Danielle Darrieux: Filmy a pořady 161