Smysl pro tumor

87%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
avenis
avenis
8 398 bodů
5
Zatím nevím, mám-li hodnotit nadhled a humor, s jakým Tereza Kopáčová bere téma zhoubné choroby útokem nebo sondovat do hlubších vrstev a dumat nad příčinou vzniku rakoviny. Po prvním díle dávám 5 bodů z 10.
Srovnávám tyhle stážisty s těmi z Dr. House a pozoruju známá místa z Hradce Králové. Nedělá mi dobře manželská fraška Filipových rodičů, kdy on nemá v hlavě nic jiného než dlaždice a cyklistiku, ona je nedoceněnou malířkou a oba jsou kandidáti na nějakou chorobu. S postupujícími díly je zřejmé, že se dívám na jakousi zfilmovanou brožuru o tom, jak se léčí rakovina. Každý díl je věnován některému aspektu a celé je to obalené v podstatě nezajímavými vycpávkami. Až v šestém díle to začíná být konečně zajímavé. Tonda absolvuje operaci při vědomí. Zbylé díly eskalují jak v tématu rakoviny, tak v tématu vztahů. Filip Březina zahrál opravdu dobře, ostatní též, jen Tereza Brodská prochází všemi díly jako totálně nepříjemná bytost. A ty slavné čepice vůbec nejsou ručně pletené.
Jonák
Jonák
1 689 bodů
9
Nápad, natočit film ohledně tohoto tématu mi přijde zajímavý. Těžké životní situace, rodina, vztah, zkratka život s touto nemocí vyžaduje sílu. Což je myslím pěkně znázorněno. Místy je to vtipné, jindy naopak velmi smutné či depresivní. O to autentičtější mi to přijde, a o to více se mi to líbí. Reálné příběhy lidí na vždy na konci tomu také přidávají na vážnosti a zvedají kompletní dojem ze seriálu. Dobří herci, děj má celkem spád a těch pár dílů, co jsem zatím viděl se mi líbilo. Osobně mi přijde super kompletní originální styl, jakým je film pojat, s čímž je i spjatá grafika a hudba.
HanO
766 bodů
3
Asi nemám smysl pro humor ani pro tumor, ale toto je opravdu neskutečně stupidní dílko – pokud bych chtěl vidět ještě vetší hloupost, tak snad, možná Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě i když nevím. Zbývá si jen povzdechnout, kde jsou ty doby, co ČT točila seriály, např. typu Čtvrtá hvězda. Chápu záměr autorů, přiblížit problém zhoubné nemoci odlehčeným způsobem většinové veřejnosti. Ovšem o tomto tématu je natočeno desítky filmů a seriálů, zejména dokumentárních a domnívám se, že podstatně lepších.
Dominik_-_-
101 bodů
8
Seriál mě zaujal. Zaujalo mě temá rakoviny a pohled na ní, který jsem v seriálu ještě neviděl. Scény a situace, které se točili kolem onemocnění mě “bavili” a byly zajímavé. Seriál má i určité klišé a místy zvláštní humor. Výkony Březiny a Bartošky jsou dobré. To samé mohu říct o prostředí, hudbě, kameře. Pro mě to je nahlédnutí na toto onemocnění a co mohou lidé prožívat.
Josefína
44 bodů
3
Našla jsem odvahu po smršti laciných upoutávek se podívat na díl_ (Filipovi se nepostaví), ale shlédla místo dramedy (dramatický seriál s komediálními prvky) "červenou knihovnu." Vlastně mi to celé připadá (hlavně scénář) hodně amatérské až hloupé, takový nenáročný seriál pro ženy. Nakonec se Filipovi penis postaví, Brodská najde novou lásku a všichni (kromě Řezníčka) září štěstím. Pak zazvoní zvonec a pohádky je konec. Vlastně je to takový kýč, což je u ztvárnění život ohrožujícího onemocnění jako je rakovina, na kterou pořád není spolehlivý lék, průser. Ano, všechny dialogy jsou předvídatelné, banální a naprosto bez nápadu, žádného překvapivého momentu se nedočkáte, Bartoška v roli laskavého "děda Vševěda" je spíše politováníhodný.....žádné drama se opravdu nekoná. Rež. Zdeněk Kopáč (skvělé dokumenty o umění...) by za takový laciný, sentimentální kousek asi dceru Terezu nepochválil.
RikejteMiBara
RikejteMiBara
35 bodů
10
Úžasný seriál!
  • Téma, herci
  • nic
Cvalda8
Cvalda8
21 bodů
9
Dlouho jsem od České televize neviděl seriál, ale na doporučení jsem udělal výjimku. A udělal jsem dobře. Byla by škoda připravit se o příběh plný emocí, studentského života a smutných diagnóz.
  • přirozené prolínání dějivých linek
  • přesah
  • medailonky s pacienty po každém dílu
  • zpočátku příliš postelových scén
Navimisha
Navimisha
17 bodů
10
Je to velmi silny serial, ktery napsal sam zivot (podle skutecneho pribehu Leandera Verdievela s malou fikci, a ktery umyslne napsal svuj boj s nemoci odlisne i z te veselejsi stranky). Myslim, ze ceska verze i misty predci puvodni belgicky serial. Hodne se mi libi klipovity styl, jakym byl natocen s pusobivou hudbou ceskeho skladatele a skveleho vyberu doprovodneho soundtracku ceskymi tvurci. Zato jim opravdu tleskam. Josefina (hodnoti cely serial podle videneho jen jednoho dilu a zrovna toho o penisu???!!! kdyby hloupost nadnasela... ) nebo Han0 zhodnotili serial predcasne a musim se nad jejich povrchnimi recenzemi pousmat, protoze nemaji tuseni, jaky vrchol celeho serialu nas teprve ceka v zaverecnem dile a ktery je nejvic realny o boji s touto nemoci. Verim, ze mlady nadejny herecky talent Brezina se ho zhosti se cti. Naopak "cervenou knihovnu" v serialu si uzivam, protoze laska je v zivote hodne dulezita.
jirispalensky
jirispalensky
7 bodů
9
Česká adaptace belgického seriálu, který nedávno i v Holandsku připoutat k TV nejednu domácnost, se mi zatím líbí. minimálně herecké výkony jsou zde poněkud civilnější a lépe uvěřitelné. Belgický originál má po herecké stránce co dohánět. Herec, který ztvárňuje Filipa Kalinu, je sice typickým divadelním hezounkem, zatím ale jeho postava ztrácí švih a takt. Stává se trochu plochým. Snad to brzy dotáhne.
  • CZ adaptace je lepší než BE originál
  • Mladí a neokoukaní herci nám toho zatím moc nenabídli
Kate1212
Kate1212
6 bodů
10
Film byl velmi citlive natocrm a predlozen divakum. Ti kteri si necim podobnym prosli at jiz primo, ci jako rodinni prislusnici vi, co se citi a myslim, ze se muzeme ztotoznit s rolemi hercu!
Blahoprejeme k takovemu serialu!
S pranim vseho dobreho,
Katerina Pavlaskova