Profilový obrázek

jonak

Adam Jonák
1 889

Mladší, vcelku nenáročný divák, který má rád všelijaké filmy (především starší - české, a nebo různé animované). Více info o mně na mé webové stránce :)

https://www.jonak.cz/
Praha, Hlavní město Praha, Česká republika



Doručovací služba čarodějky Kiki
Doručovací služba čarodějky Kiki (1989)
8
I přes to, že jsem styl anime nikdy nevyhledávál, tak těch pár filmů (studia Ghibli) co jsem viděl mě neskutečně příjemně překvapili a čím dál více celý tento žárn začínám chápat. Tedy i konkrétně tento snímek není výjimkou, krásně pohodový a příjemný příběh, na rok vydání i skvělá animace a celkový dojem z filmu skvělý.
  • Pro pohodové odreagování skvělé
Nebezpečné myšlenky
Nebezpečné myšlenky (1995)
9
Na tento film jsem narazil naprostou náhodou (přes jeho soundtrack - legendární píseň Gangsta's Paradise) a byl jsem velmi příjemně překvapen. Celý příběh (i když to může znít trochu stereotypně: učitelka dostane třídu plnou neukázněných a problematických žáků - to jsou ještě mírná slova a film končí tím, že mají učitelku natolik rádi a bojují za to, aby ji měli i další rok) je ve výsledku velmi originálně zpracované a film má po celou dobu své stopáže skvělé tempo.

Ať už to byl záměr či ne, tak věřím, že u mnohých scén se člověk může i zamyslet a třeba jen si uvědomit, jak je momentálně (samozřejmě v rámci možností) školství u nás vlastně skvělé, i když to pochopitelně přímo srovnávat nelze. Snímek tedy mohu jedině doporučit, velmi příjemé překvapení.
  • Pěkný (a pěkně zpracovaný) příběh
  • Soundtrack
Mimi šéf
Mimi šéf (2017)
5
Film, který jednoznačně cílí pouze na nejmladší publikum, což ale není (vzhledem k názvu, popisu) nic nečekaného. Animace je naprosto skvělá a vše působí po vizuální stránce perfektně. Příběh se mi uplně hodnotit nechce, protože zkrátka nejsem cílová skupina, ale i tak to udělám...

Vlastně až na "šlofíček" mi zde chyběl nějaký humor, který se vzhledem k povaze filmu až nabízel, což mi přijde škoda. Jinak jsem vlastně ani nepochopil, co bylo cílem filmu, jaká (případně, jestli vůbec nějaká) myšlenka z toho měla vzejít. Pro nejmenší diváky jistě perfektní podívaná, nicméně já hodnotím 5,5/10.
  • Kvalitní animace
Most do země Terabithia
Most do země Terabithia (2007)
7
Ze začátku to na mě působilo jako strašné klišé. "Kluk z chudé rodiny, kterého si rodiče moc neváží, nemá kamarády a ve škole je šikanovaný si najednou najde kamarádku a vše se mění k lepšímu". Kdyby to takhle mělo být až do konce, tak hodnotím podstatně méně body. Tedy čím déle jsem film sledoval, tím více se mi začínal líbit. Upřímě mě ani ta fantasy část moc nebrala (radši jsem měl školní prostědí a v něm boj dobra - několika odvázných jedinců se zlem, místními šikanátory), ale kouzelný les a v něm vše, co síla představivosti umožní působí každopádně pěkně.

Dokonce od momentu, kdy dochází k nečekanému zvratu tak film podle mě nabírá uplně jiné obrátky. Najednou se vše stává trochu více realitou, což na mě dost silně působilo. Až mě to přivádělo k zamyšlením, což tedy asi ani nebylo cílem. Kdyby film byl z počátku méně stereotypní a menším klišé, hodnotil bych více body, ale alespoň díky podařenému konci dávám 7/10.
Vlny
Vlny (2024)
10
Tak tohle byla síla. Paradoxně nejvíce v průběhu, než na konci, nicméně vás film po celou dobu stopáže nechá napnutě sledoval každou krásnou scénu, co nabízí. Pro mě, jakožto člověka, který si nyní maximálně váží svobody, vnímá, jak strašná byla situace právě za dob socialismu (i přes to, že jsem v té době - díky bohu - nežil) tento film už jen díky svému scénáři velmi oceňuji.

Nejvíce mě ale zaujala naprosto fenomenálně zpracovaná akce, která film dobrovází v jeho různých částech. To, co zaměstanci českého rozhlasu dokázali je obdivuhodné, proto tento film, který to vše krásně mapuje má rozhodně smysl. Několik scén, vlastně přesněji celý příběh mě natolik emociónálně zasáhl, že zkrtáka nemohu hodnotit jinak než 10/10 a vřele film doporučit!
  • Krásně pojatá akce v určitých scénách
  • Skvěle zpracovaný silný příběh

Oblíbená díla

  • Plakát 1
  • Plakát 2
  • Plakát 3
  • Plakát 4
  • Plakát 5

Oblíbení tvůrci

  • Plakát 1
  • Plakát 2
  • Plakát 3
  • Plakát 4
  • Plakát 5+13