Chléb a sůl

71%
Chléb a sůl
Líné léto na rozpáleném polském sídlišti, kde se dá jen bezcílně poflakovat, pochlastávat a posedávat u prodejny kebabu… Pro Tymoteusze je tohle všechno už jenom vzpomínka, kterou si přijíždí připomenout na prázdniny. Před sebou má vidinu hvězdné kariéry klavírního virtuóze a slavné koncertní síně po celém světě. Doma ho čeká lehce odtažitá matka, mladší bratr a kamarádi z mokré čtvrti, s nimiž musí zabít vlekoucí se čas léta. Pod panelovým ambientem pitek, drog, flirtů a rasistických provokací se ale pomalu rozeznívá temný tón, který věští blížící se tragédii. Chléb a sůl je suverénní debut Damiana Kocura, který připomíná přesně zahranou filmovou partituru. Jedná se o úspornou, přitom pronikavou generační výpověď i drama o tom, jaké je to vrátit se domů a být tam sám sobě cizincem. (Artcam Films)



Recenze: Chléb a sůl

Kinobox.cz
80%

Observační forma i volba neherců napomáhají tomu, že si debut Damiana Kocura zachovává střízlivý odstup, přitom však trefně i subtilně ukazuje na palčivé problémy (zdaleka nejen polské) společnosti. Mladý filmař dokáže navodit hutnou atmosféru ve stylu Michaela Hanekeho a vtáhnout publikum do extrémně realistického světa, který klade spoustu nepříjemných otázek.


mojmir.sedlacek
6 049 bodů
8
Kocurův film není jednorozměrnou agitkou obviňující Poláky a glorifikující migranty; sám režisér koneckonců pochází právě z těchto chudších, předměstských poměrů. Spíš ukazuje na povahu zla, které si leckdy ani neuvědomujeme. Rasistické a xenofobní chování, s nímž se dennodenně setkáváme, časem můžeme začít brát jako něco samozřejmého, snad i neškodného a pomáhajícího potvrzovat naši skupinovou identitu stejně jako třeba účast na populárních národních sportech.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 835 bodů
8
Atmosféra vytvářená pomocí obrazů. Kocur sází na vytvoření působivé nálady, šetří slovy a pozoruje. Hlavní hrdina, talentovaný pianista Tymek, tráví prázdniny v ospalém rodném městečku. Trochu ztracený ve prostředí, kde tak dlouho žil. Tráví čas s bratrem a s partou vrstevníků, do které se sice nijak nehodí, ale dělá všechno pro to, aby na sebe nestrhl pozornost. Nezastane se proto ani dvojice muslimských mladíků provozujících kebabárnu. Nechce páchat nic špatného, ale nic neudělá proti tomu, aby se zlu dařilo. Je indiferentní a za žádnou cenu nedává najevo vlastní názor. Parta mladíků chodí na kebab, protože chutná, ale současně si potřebuje dokázat nadřazenost vůči imigrantům. Působivá studie, která zalézá pod kůži pomalu a vybízí k přemýšlení tím, co vyřčeno nebylo.

Dodatečné informace

Původní název:
Chleb i sól (více)
  • Polsko Chléb a sůl
  • Polsko Chleb i sól
  • Polsko Bread and Salt
Premiéra v ČR:
21. 9. 2023
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Polsko
Čeština:
Chléb a sůl je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění