Tání

74%
Tání
V Evině rodné vesnici se koná pietní akce k uctění památky jejího dávno zesnulého kamaráda z dětství. Eva si tak nechtě oživí vzpomínky na traumata dospívání, která živí její úzkost z navazování mezilidských vztahů. Rozhodne se však postavit se svým problémům tváří v tvář a vydá se zpět na místo činu s velkým blokem ledu v kufru svého auta. Film Tání, natočený podle stejnojmenného románu Lize Spit, je celovečerním režijním debutem etablované belgické herečky Veerle Baetens. Z festivalu Sundance, kde byl snímek premiérován, si odvezl zvláštní cenu poroty za herecký výkon pro představitelku Evy v dětském věku.



Recenze: Tání

Kinobox.cz
80%

Zřejmě nejdepresivnější film letošního festivalu umně spojuje v jádru nevinnou dětskou náturu s hrozbami, jimž jsou děti zanedbané rodiči v rané pubertě vystavované. Tání vyvolá v publiku vztek nad nepostihnutelností a také nevyhnutelností nepříjemné pointy, přestože nátlak příběhu je občas moc okatý a manipulativní.


mojmir.sedlacek
6 047 bodů
7
Precizně vystavěné artové drama o tom, jak nečekaně a nenápadně se mohou vztahové záležitosti vyhrotit – a v křehkém období dospívání dvojnásob. Je dobře, že si belgický snímek našel cestu z festivalů i do běžných kin, jelikož rozhodně stojí za vidění.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 835 bodů
9
Intenzívní zážitek s výbornými herci i v dětských rolích. Psychologicky precizní zpracování zranitelného dospívání. Bolest dcery, kterou její matka nedokáže milovat. Doteky, pohlazení, které chybí. A laskavá matka, jejíž dobrosrdečnost končí v okamžiku, kdy by se měla postavit za oběť, ale rozhodne se podpořit syna. A tys taky v tom nejseš nevinně. A oběť je v tom zatraceně sama.

Dodatečné informace

Původní název:
Het smelt (více)
  • Belgie Tání
  • Belgie Het smelt
  • Belgie Débâcle
  • Belgie El deshielo
  • Belgie Kiedy stopi się lód
  • Belgie When It Melts
  • Belgie 無法融化的祕密
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Belgie, Nizozemí
Čeština:
Tání je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné