Leviatan

74%
Leviatan

Kolia žije v malém městě blízko Barentsova moře na severu Ruska. Hned vedle domu, kde žije se svou mladou ženou Lilya a synem z prvního manželství, má vlastní autoopravnu. Avšak starosta blízkého města, Vadim Shelevyat, ho chce o dům, pozemek i práci připravit. Kolia se nenechá koupit, je neústupný a odmítá se vzdát. Nejen majetku a vlastní půdy, ale i veškeré té krásy, která ho již od dětství obklopuje. Vadim se stává stále více agresivním.

Leviatan se v Bibli objevuje jako mořská příšera, která vzbuzuje strach. V satanismu tento tvor zastupuje třetí ze čtyř prvků pekla – jednotnost pořádku a chaosu, hmoty a antihmoty, jin a jang. Thomas Hobbes ve své knize Leviathan přirovnává příšeru ke státnímu uspořádání, ve kterém má absolutistická moc zabezpečit občanům mír a ochranu.

Mezinárodně oceňovaný ruský režisér Andrey Zvyagintsev přináší ve svém filmovém díle inspirovaném Hobbesovou knihou působivý pohled na marný boj jednotlivce proti autoritám za svá práva a vlastnictví. Realisticky vyprávěný příběh ve spojený s kouzlem severské krajiny a majestátní, podmanivou hudbou činí z filmu Leviatan intenzivní filmový zážitek. Jeho kvality ocenila porota na MFF v Cannes, která mu v roce 2014 udělila cenu pro Nejlepší scénář, ale také diváci a filmoví kritici na MFF v Karlovy Vary 2014, kde film zaznamenal výjimečné ohlasy. (Film Europe)

 

 




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Příběh se odehrává v drsnější, ale pěkné části Ruska. Téma je jasné.. Dostane-li chuť vlivnější zkorumpovaný politik s mafiánskými praktikami zálusk na tvůj majetek, je lepší se vzdát, nebo přijdeš o vše.. doslova.. Motto filmu sedí: Boj za lidská práva se nesmí nikdy vzdát. Tempo však až příliš pomalé, herci působí dosti civilně, což pomáhá autentickému projevu snímku. Líbilo.. 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Leviatana otevírá a uzavírá epická hudba jak z nějakého temného fantasy, takže jsem na začátku měl pocit, že mě čeká něco velkého, a na konci, že mi něco velkého zřejmě uniklo. Ten film nejspíš sugestivně zobrazuje realitu v Rusku, ale nepřijde mi, že by to dělal zvlášť nápaditě nebo zajímavě. Když vidím tu záplavu pětek, trochu se bojím, jestli to není moje chyba - asi tomu dám někdy druhý pokus, on v tom festivalovém shonu někdy člověk vypíná.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
6.5
Je dobré ukazovat čecháčkovi, který si neustále stěžuje a nadává na úředníka, že to může být stokrát horší a že se vlastně má sqěle. Míra korupce v Rusku je asi 10 krát větší než u nás a tento film je o tom. O tom, že není snadné vymýtit z tolik zkoušeného a tak rozvráceného národa zlo. Další poučení pro nás. Jinak je film sice naprosto realistický, že si připadáte, jako byste zrovna stáli vedle osoby na plátně, ale také naprosto a odporně natažený. Série mnohasekundových nehybných záběrů na přírodu, ukazování běžných denních zábav tak, jakoby si je divák ani neuměl představit, přestože je prožívá denně, atd. To vše rozmělňuje pozornost a z mého pohledu i dosti unavuje. A tak je příběh,který by se pohodlně vešel do 90 minut, natažen na strašlivých 141 a vy až ke konci zjistíte, že kdybyste to celé sledovali dvakrát zrychlené, tak vám dokonce skoro nic neunikne.

Dodatečné informace

Původní název:
Левиафан (více)
  • Rusko Leviatan
  • Rusko Левиафан
  • Rusko Leviafan
  • Rusko Leviathan
Premiéra v ČR:
13. 11. 2014
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Rusko
Rozpočet:
4 mil. USD
Tržby:
4,4 mil. USD (celosvětově)