Navalny

67%
Navalny
Mnohovrstevnatý dokumentární portrét hlavního ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, který při několikaletém procesu rozkrývání tamní korupce stanul proti Vladimiru Putinovi, jehož vláda Navalného posléze uzavřela do vězení. Režisér Daniel Roher jej intimním způsobem sleduje nejen jako výraznou politickou figuru ale také jako otce, který svým konáním dává do risku vlastní rodinu. Snímek s přesahem je unikátním záznamem společnosti a politického systému. Na festivale Sundance získal cenu pro nejlepší dokumentární film a diváckou cenu.



hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Ten, kterého se bál Putin. Zajímavý dokument, který tak nějak shrnuje vše důležité, co se kolem Navalneho dělo, než ho zatkli. Celkově to ale není nějak extra strhující, gradovat to začne až v závěru díky tomu skoro až hollywoodskému stylu. 6.5/10
Klajnik
Klajnik
8 634 bodů
6
Normálně bych dal jen 2/5, protože to není natolik informativně bohaté. Buď to tvůrci měli trochu prostřihat na 60 - 70 minut a nebo to pojmout velkolepěji a ukázat více, protože v závěru to jistou sílu. Putin prohlásil, že Navalnyj (krerého zásadně nejmenuje a mluví o něm jako o neurčitém občanu) je jen malý človíček, bez státního významu. Film ale docela zdařile ukázal, že k Navalnému mnoho lidí s nadějí vzhlíží jakožto k někomu, kdo je ochotný podstoupit oběti proto, aby narušil ten cyklus totalitních rekonstrukcí (carství, SSSR, RF). Ačkoliv se mocenský potenciál Navalnýho nemůže rovnat mocenskému potenciálu celého autoritářského režimu, tak on je tím, kdo má dostatečnou sílu ducha k tomu vystoupit a lidi vést vstříc lepším zítřkům. Líbilo se mi, jak se v občanech RF na konci snažil vzbudit sebevědomí a uvědomělost - "Uvědomte si, že jste obrovská síla." Pokud by se dost lidí probudilo a měli dost odvahy, tak by tamní autoritářství padlo. Právě tento motiv měl film zvíraznit a fungovat více agitačně. Pokud to však měl být primárně jen takovej intimnější náhled do toho, jaký je Navalny jako člověk a jak pracuje a že nějaký státní význam má, když se ho tamní režim tak bojí, že Putin ani nevysloví jeho jméno, že se ho snaží zavraždit, že jsou nuceni změnit kurs letadla s Navalnym, aby nepřistál na letišti, kde se očekávalo, kde byly davy a kde by asi nebylo možno ho jen tak v poklidu odvést k vykonstruovanému trestnímu stíhání, tak budiž. Dokázat, že se křečovitě bojí i že Putin není ani ze setiny takový muž jako Navalnyj, je však málo. Hlavní totiž je, jaký bude v budoucnu Rusko, nikoli toliko co bude s Navalnym. V závěru mě napadá, že Navalny měl být chytřejší. V Rusku sice po jeho zatčení žačaly velké protesty, ale nic z toho. Protesty byly i po otevřené válce na Ukrajině (24. února 2022) a zase bez valného významu. Režim stojí, válka trvá, Navalnyj stále za katrem a mnoho dalších lepších občanů si jen pokazilo život. Význam to mělo symbolický, ale to je málo, když chceme praktické výsledky.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
0
taky se mi Navalnuje po ruském mkčízu a sovětské zmrzlině. 2020: Koronavirus; 2022: K̶̶o̶̶r̶̶o̶̶n̶̶a̶̶v̶̶i̶Rus

Dodatečné informace

Původní název:
Navalny (více)
  • USA Navalny
  • USA Navalnyj
  • USA Navalny : l'homme que Poutine n'a pas réussi à tuer
  • USA Nawalny
Premiéra v ČR:
12. 5. 2022
Distributor:
HBO Max
Země původu:
USA
Přístupnost:
13+
Čeština:
Navalny je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch