Já, hrobař

70%
Já, hrobař
Plakát traileru

Cynickému Sašovi je třicet pět let, má za sebou tragickou minulost a netouží po ničem jiném než po samotě a poklidné práci na hřbitově, kde instaluje pomníky. Doufá, že ho tu nikdo nebude rušit, jenže jaksi zapomněl, že má dospívající dceru, která ale právě potřebuje otce a vtrhne mu do života. Po klidném životě je veta, neboť se k ní záhy přidávají excentričtí zákazníci, kolegové, co si chtějí povídat a návštěvníci hřbitova. A když místní mafie zjistí, kolik peněz se v Sašově živobytí točí, začne být na hřbitově skutečně pořádně živo.




marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
7.5
Začátek je takový rozkolísaný, navíc jsem potřebovala chvíli, abych se správně naladila, protože je to specifické prostředí. Pak už to bylo jen čím dál lepší, kdy se výborným způsobem daří spojit černohumorné situace s vážnými existenciálními otázkami. Odpustit sám sobě, přestat si vyčítat, přijmout sám sebe jako bytost, která chybuje, ale přesto dokáže milovat.
Steven47
Steven47
1 361 bodů
6
Kdyby se Já, hrobař soustředil pouze na téma smrti a vyrovnání se s ní, věřím, že by šlo o mnohem ucelenější zážitek. Linka s mafií však působí nadbytečně. Vzhledem k tomu, že je navíc docela zmatečná, mě spíše rušila. Daleko zajímavější totiž bylo sledovat osudy zákazníků hřbitova, od ženy odmítající hotové náhrobky pro svého syna až po muže, který opakovaně přichází s vlastními návrhy hrobky a odchází pokaždé, když se dozví cenu. Možná to byl záměr, ale tyhle vedlejší linky mě bavily mnohem více než trable ústřední postavy. Saša je totiž tak pasivní, že mě dlouho nedokázal zaujmout. Přesto se on i všichni další aktéři dočkají více než uspokojivého finále. Ačkoliv mám černý humor rád, v tomhle případě mi tolik nesedl. Ne snad že by byl nějak za hranou, ale většinou mi prostě dané situace nepřišly nějak extra zábavné. Líbila se mi práce s kamerou, zvlášť přelety dronem nad hřbitovem pomáhaly vyvolat iluzi jakési nekonečnosti. Atmosféře napomáhá i velmi dobrý soundtrack. Ve finále se tak jedná o povedený film se zajímavými myšlenkami a silnými osobními příběhy, kterému sráží nohy snaha za každou upozornit na co nejvíce společenských problémů. 6/10

Dodatečné informace

Původní název:
Я працюю на цвинтарі (více)
  • Polsko Já, hrobař
  • Polsko Я працюю на цвинтарі
  • Polsko Pracuję na cmentarzu
  • Polsko Ya pratsyuyu na tsvyntari
Premiéra v ČR:
27. 10. 2022
Země původu:
Polsko, Ukrajina
Rozpočet:
0,9 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění