Dáma na kolejích

70%
Dáma na kolejích
Když tramvajačka Marie odhalí manželovu nevěru, rozhodne se mu pomstít tím nejzapeklitějším způsobem. Pořádně se vystrojí!... Dva roky po premiéře prvního českého muzikálu Starci na chmelu se na plátnech našich kin objevilo další společné dílo scenáristy Vratislava Blažka a režiséra Ladislava Rychmana. Byl to opět hudební film – tentokrát však veselohra – Dáma na kolejích. Na rozdíl od Starců, kteří oslovovali především mladší publikum, se děj Dámy na kolejích obracel spíše ke střední generaci. Autoři zde představili typickou českou pracující ženu 60. let. Tak trochu ušlápnutá tramvajačka Marie spatří jednou na ulici svého manžela, jak se líbá s půvabnou kolegyní. Šokovaná žena odejde jako v mrákotách, vybere z vkladních knížek všechny úspory a začne od základu měnit jak svůj vzhled, tak svůj život... Titulní hrdinku ztvárnila Jiřina Bohdalová, kterou v té době režiséři zařazovali především do jediného komicko-naivního šuplíčku, která nicméně v každém filmu dokázala přesvědčit o šíři svého hereckého talentu, jenž osciloval mezi komickou a tragickou polohou. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Muzikály mě téměř vždy nudí, tento však povýšila paní Bohdalová na slušný kousek. S troškou nadsázky je ve filmu zobrazeno, jak by se měla pomstit za nevěru partnera. No ušlo to :)
kawa
3 388 bodů
7
Slavný muzikál s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým je silný ve svém výtvarném ztvárnění, sladěné staré fabie s majitelkami vozů, výrazné barvy umocňují prožitek, ale hudební stránka je již zastaralá, a výsledek je takový omšelý. Není to špatný film, ale už také to není žádná pecka.


Dodatečné informace

Původní název:
Dáma na kolejích (více)
  • Československo Dáma na kolejích
  • Československo Dama na tockovima
  • Československo Dama z tramwaju
  • Československo Die Dame auf den Schienen
  • Československo Lady on the Tracks
  • Československo The Lady of the Lines
Premiéra v ČR:
30. 9. 1966
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Dáma na kolejích je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch