Dáma na kolejích

70%

Články 3

Zemřel herec a kulturista František Peterka. Představiteli Krakonoše bylo 94 let
Filmy25. 11. 2016
Zemřel herec a kulturista František Peterka. Představiteli Krakonoše bylo 94 let

Herec celé řady nezapomenutelných rolí zemřel v libereckém hospicu. Diváci jej znali nejen z Krkonošských pohádek (1974) jako vládce lesů, ale též z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), kde si zahrál vedoucího judistů, nebo ze seriálu Arabela (1979). Tam ztvárnil postavu Fantomase.

Krakonoš František Peterka slaví dnes 90 let! STS Chvojkovice Brod gratuluje!
Filmy17. 3. 2012
Krakonoš František Peterka slaví dnes 90 let! STS Chvojkovice Brod gratuluje!

Celý život o sobě tvrdil, že nechtěl být hercem, že ho všechno táhlo ke sportu a olympijským hrám zejména. Přesto se roku 1940 přihlásil ke studiu na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Studia přerušená totálním nasazením během okupace mohl dokončit až v roce 1946 u profesorů Plachého, Salzra a Iblové. Začínal v divadle v Uherském Hradišti, dva roky působil v Olomouci a potom na dlouhá léta zakotvil v libereckém Divadle F. X. Šaldy

Recenze: V peřině
Recenze1. 6. 2011
Recenze: V peřině

"Připadám si zmatená, když probudím se v peřinách," zpívá Lucie Bílá v titulní písničce a dost tím vystihuje pocity z filmu. "Sním, či bdím? Pochopím, je nový den, pokaždé je odnesen můj sen, krásný sen..." Novinka režiséra F. A. Brabce a scenáristy Miroslava Adamce, která sama sebe nazývá velkou hudební komedií, se pyšní zajímavým nápadem a spoustou slibných okamžiků, ale nic z toho nenaplní a nedotáhne do konce. Všechny krásné sny jsou totiž vždy spolehlivě odneseny, zůstává jen pocit z filmu výpravného, hvězdně obsazeného a formálně zajímavého, ale také promarněného, protože mu zoufale chyběl dobrý scenárista.