Božena

65%
Božena
Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)




Recenze: Božena

Kinobox.cz
60%

Celkově bych seriál Božena hodnotila lehce nadprůměrně. Když jej porovnáme například s Marií Terezií, je křivka nadšení u Boženy o něco nižší. Nezanechalo to ve mně pocity, že bych se na seriál někdy chtěla dívat znovu a už vůbec jsem neměla chuť si cokoliv dalšího o autorce zjišťovat. Jsem upřímně ráda, že jsem ji studovala dávno před zhlédnutím seriálu, a tak jsem si na ni dokázala udržet náhled jako na kvalitní českou literátku národního obrození.


Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
Božena je taková menší seriálová událost v naší malé zemičce, ale pod hypem, který ji doprovázel se skrývá docela plytký příběh o velké Češce, která je zde prezentovaná pouze jako rajda, která žije ve zpackaném manželství. Na dané téma jsem viděl x lepších počinů a výsledný dojem tak zachraňují jen slušní herci a pěkná výprava, která je mírně zazděna tím, že se většina příběhu odehrává v interiérech. Na české poměry rozhodně nadprůměrné dílo, ale žádný trhák se nekoná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 530 bodů
4
Je velmi české, že se příběh proto-feministické spisovatelky vypráví výhradně skrze její vztah k manželovi. Chudáka holku nenecháme emancipovat ano 200 let po smrti. Melodramatický rámec, typický pro historickou tvorbu ČT, je tu obzvlášť nešťastný a brzdí tolik jiných věcí, co se daly řešit.
kunafix
kunafix
20 062 bodů
4
Co si budeme povídat - Božena Němcová mě osobně nikdy neoslovila a její dílo mi vždy přišlo dost nudné a přeceňované. Vlastenci a ovce opakující to, co se naučili ve škole, mě za to jistě semelou, ale já mám holt jinou představu o národním bohatství. Proto se sám divím, že jsem sebral odvahu a vlastně se na její životopis kouknul - možná jsem chtěl změnit svůj názor na ni. No, mnohem zajímavější postava mi bohužel přišla její manžel Josef Němec, který to s ní chudák neměl vůbec jednoduché. Dělal co mohl, ale je známé, že ženská logika a mužská racionalita jsou často dvě naprosto si odporující věci, takže moje sympatie patřily spíše jemu, než jí, nevděčné prostopášné nevěrné žebračce. Tvůrci z něj z počátku trochu jednostranně udělali násilníka, znásilňovače a despotu, ale pak už to tak jednostranné nebylo a jeho důvody být hovado se někomu mohly začít zdát jasnější. A mě se líbil psychologický vývoj v tomto divném vztahu. Už je dost ošuntělé pojmenovat životopisné dílo jen křestním jménem (asi je to poslední dobou moderní), jak kdyby žádné jiné významné Boženy neexistovaly. Přece jen kdyby se to jmenovalo celým jménem, Božena Němcová, nikdo by nepochyboval, o tom to je, a neinformovaný divák by si mohl myslet, že bude koukat třeba na film o nějaké kněžně, švadleně nebo třeba šlapce, co má bundu z koženky. Z hereckých výkonů nejsem vůbec nadšený. Teda hlavně z těch hlavních. Líbila se mi většina vedlejších rolí, ale duo Kameníková/Geislerová mě prostě neuchvátilo a celou dobu to jen hrálo (a bylo to poznat, že to je jen "hraní"). Neříkám nic, ona je Anna Kameníková pohledná a sympatická, ale bohužel se stalo zarytým klišé, že se do rolí škaredých lidí obsazují takoví, kteří budou oku diváka lahodit, i když to zcela odporuje skutečnému vzhledu (viděli jste přece, jak skutečná Božena Němcová vypadala, ne?). No a samotný děj - nevím, její život jsem opravdu nestudoval a všechny důležité milníky jistě byly zapracovány, ale mám takový dojem, že z ní udělali něco úplně jiného, než ve skutečnosti byla. Možná si to jen domýšlím, ale víme, jak v dnešní době scénáristi cucají z prstů, aby to divákovi přišlo záživnější. Já sám za sebe musím říct, že stejně jako jsem si vždy o Němcové myslel, že je to nuda, stejná mi připadla i tato minisérie. Oceňuji povedené zpracování a pár lekcí z historie a literatury.

Dodatečné informace

Původní název:
Božena (více)
  • Česká republika Božena
Premiéra v ČR:
24. 1. 2021
Země původu:
Česká republika
Knižní předloha:

Podobné


Předplatná