Božena

63%
Božena
Plakát traileru
Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)




Recenze: Božena

Kinobox.cz
60%

Celkově bych seriál Božena hodnotila lehce nadprůměrně. Když jej porovnáme například s Marií Terezií, je křivka nadšení u Boženy o něco nižší. Nezanechalo to ve mně pocity, že bych se na seriál někdy chtěla dívat znovu a už vůbec jsem neměla chuť si cokoliv dalšího o autorce zjišťovat. Jsem upřímně ráda, že jsem ji studovala dávno před zhlédnutím seriálu, a tak jsem si na ni dokázala udržet náhled jako na kvalitní českou literátku národního obrození.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Je velmi české, že se příběh proto-feministické spisovatelky vypráví výhradně skrze její vztah k manželovi. Chudáka holku nenecháme emancipovat ano 200 let po smrti. Melodramatický rámec, typický pro historickou tvorbu ČT, je tu obzvlášť nešťastný a brzdí tolik jiných věcí, co se daly řešit.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo......
avenis
avenis
7 963 bodů
8
Tak já jsem vydržela až do konce. Překvapivý nový pohled na démonizovanou spisovatelku, které se stala i maturitní otázkou. Oceňuji tento nově natočený pohled na její charakter bez příkras, v syrovém podání, kritický i laskavý. Obě představitelky daly své postavě hodně věrohodnosti, prostě jsem jim tu Boženu věřila. Kostýmově dokonalé. To ocením vždycky. Pocitově, přiznávám, že děj mnou dost otřásal. Násilí na ženě, byť by si to zasloužila, odsuzuji vždy. Žít s takovou ženou muselo být velmi těžké, ale kdo to má (a měl) lehké? No, tento seriál ještě nezavrhujme. Časem možná ještě poslouží jako dobrá studijní pomůcka. (26.1.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Božena (více)
  • Česká republika Božena
Premiéra v ČR:
24. 1. 2021
Země původu:
Česká republika

Podobné


Půjčení nebo nákup