Forman vs. Forman

75%
Forman vs. Forman
Plakát traileru

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)



hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Další dokument o Formanovi. A těch nikdy nebude dost. Takže až na fakt, že to paní Třeštíková trochu zmateně utla v době, kdy Formanovi zbývalo víc než 20 let života a 3 filmy...a že to vlastně zas tak nic moc objevného nepřináší, to bylo hodně příjemných 70 minut.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6.5
Nepříliš povedený dokument o Miloši Formanovi, který je spíše politickým prohlášením o světonázoru Heleny Třeštíkové, než o samotném Formanovi. Natočit film o filmaři a ignorovat nejzajímavější momenty jeho života a kariéry je skutečně kumšt. Ve filmu není ani zmínka o filmech Muž na měsíci a Goyovy přízraky. Ani slovo o divadelní kariéře. Filmy jsou vyloženě odfláknuté, ať už se jedná o české, tak trestuhodně i o ty zahraniční. Vyznění filmu a jeho poslední Formanova věta by se hodila na Letnou, ale sem ne. Oproti dokumentu Miloslava Šmídmajera nebo americkým a francouzským dokumentům je tohle objektivně ten nejslabší z nich.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Solidní řemeslo, které ale nemohu ohodnotit nijak objektivně, neboť jde teprve o druhý dokument o Formanovi, který jsem viděl. (Když nepočítám dokument o Přeletu...) Třeštíková předhazuje velmi kvalitní materiál, ze kterého mohla čerpat a vyšťourala něco dosud neviděné z jiných dokumentů a skvěle to kombinuje. Zároveň však 78 minut není taková stopáž, která by pokryla celou Formanovu kariéru a kvůli tomu se zde neobjeví zmínka o všech jeho filmech. Nehledě na to, že Třeštíková v úvodu ztratí čas i tempo vysvětlováním jeho života a nezbyl jí čas moc na Formanovi filmy (Ty poslední se odbydou přímo bleskově). Jako uzavření Formanovi kariéry bych očekával trošku důmyslnější a propracovanější počin, ale jisté kvality se Třeštíkové musí nechat. PS: Moc jsme nepochopil prezentovat voiceover Petra Formana jako Milošův, neboť jejich hlasy jsou zcela odlišné. A pokud Třeštíková potřebovala nějaké to dovysvětlení, mohla jej prezentovat jako : Syn mluví o otci, než Syn mluví za otce.

Dodatečné informace

Původní název:
Forman vs. Forman (více)
  • Česká republika Forman vs. Forman
Země původu:
Česká republika, Francie