Metanol

76%
Metanol
Plakát traileru
Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)




Recenze: Metanol

Kinobox.cz
75%

Z té první části na mě nejvíc zapůsobil zmar mladé matky, která během pouhých několika hodin přišla o oba rodiče, a smutek v duši Lukáše Vaculíka, jednoho z hybatelů kauzy. To ho vážně ani jednou nenapadlo dát si "panáka" nebo poslat inkriminovanou tekutinu na chemický rozbor dřív, než bude pozdě? Zoufalství, bezmoc a zdánlivá neškodnost z tohodle filmu na diváka čiší měrou vrchovatou.


Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Celkem slušně zpracovaný skutečný příběh ve kterém mi neseděl jen hlavní padouch. Lukáš Vaculík se naopak role zhostil výborně a ve snímku se mi líbil ( herecky zraje, jako víno ). řekl bych, že zpracování trošku podbné Prvnímu oddělení, ale to mi také nevadí. Slušná kriminálka.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Místy je sice až moc vidět, že za kamerou seděly ženy (spousta záběrů na děti, které najdou své mrtvé rodiče, atd), ale jinak fakt kvalitní tv film. Hlavně teda ta druhá vyšetřovací část je asi i na 5. Navíc takhle vidět událost, která zahýbala chodem republiky na několik měsíců...a zjistit, že to fakt celé vzniklo z takové blbosti a vychcanosti - docela z toho zase mrazí.
limeta
limeta
5 174 bodů
6
Mrazivý příběh o skutečných událostech z doby pár let zpět, při kterém mě přešla chuť na panáka na delší dobu. Popisuje práci vyšetřovacích policejních týmů, státních zástupců i osudy obětí matanolové kauzy. Při sledování z toho úplně mrazí, jak blízko to bylo kolen nás...

Dodatečné informace

Původní název:
Metanol (více)
  • Česká republika Metanol
Premiéra v ČR:
29. 4. 2018
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup