Neznámý voják

73%
Neznámý voják

Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti. (Cinemart)




Recenze: Neznámý voják

Kinobox.cz
50%

To všechno je škoda, protože film má bezchybnou výpravu, výbornou práci se zvukem a dobré obsazení (hrdinové čistě vizuálně vypadají jako správní týpci, i když nejsou dostatečně příběhově prokresleni). A nemám tušení, jestli ty zásadní problémy, o kterých píšu, byly způsobeny vystříháním čtvrtiny filmu, nebo jsou už v původní verzi.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Jedná se o velkofilm o zkušenostech války nejen na frontě. Lidský příběh z pohledu různých lidí. Strasti a radosti jednotlivců, které nelze považovat za hrdiny, i když takovýchto činů je tu více než dost. Snímek poukazuje na nadšení mladých mužů na začátku války, které se později v zákopech okamžitě mění v hluboké zoufalství a beznaděj, a zohledňuje také emocionální naděje a touhy těch, kteří zůstali v pozadí. Snímek nabízí něco z historie, o které určitě málokdo co věděl. Nejdražší finský film v plné parádě, který umí uspokojit hlavně svou nepředvídatelnosti, jak bývá zvykem u hollywoodské produkce. Mínusem je bohužel naprosto zbytečně dlouhá tříhodinová stopáž. Existuje i kratší verze, která má dvě hodiny a čtvrt, ale ani tím se i tak moc nezískalo. Zaměření filmu vyznívá různorodě. Chvílemi to vypadá jako čistě válečných film, chvílemi jako lidské drama na pozadí války. A celou dobu jako by se nevědělo, co bude víc. I tak snímek stojí za zhlédnutí, neboť filmů z období druhé světové války, kdy Sovětský svaz napadl jiný stát, je skutečně jako šafránu. Ne-li do této chvíle vůbec žádný.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Viděna ta televizní dvouhodinová verze, a asi se to sestříhání o celou !hodinu! na kvalitě filmu projevilo. Neznámý voják je spíš průměrný válečný spektákl, kdy bojové scény rozhodně neohromí, a celé to tak víceméně táhne parta vojáků (kámošů), ze kterých se ne všichni vrátí domů. 5.5/10
Pas
Pas
6 225 bodů
2.5
Slabší kousek ze severu Nudná a lacině natočená verze událostí z let 1939-44.Tento až komorní snímek se utápí v rozbředlosti děje i postav.Bojové scény jsou velmi slabé a tak hlavně sledujeme jednotku při přesunech.No , pochodové cvičení jsem nečekal.Pro zájemce o tuto tématiku jsou zde podstatně lepší snímky, rovněž finské produkce.Rukajärven tie z roku 1999, nebo Tali-Ihantala 1944 z 2007.

Dodatečné informace

Původní název:
Tuntematon sotilas (více)
  • Belgie Neznámý voják
  • Belgie Tuntematon sotilas
  • Belgie The Unknown Soldier
Premiéra v ČR:
3. 5. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Belgie, Finsko, Island
Rozpočet:
8 mil. USD
Tržby:
15,55 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Neznámý voják je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné