Neznámý voják

73%

Zajímavosti 12

  • Po svatbě všichni odcházejí z kostela. Jedna žena v hnědém kabátě má zřejmě zraněnou nohu, ale modrá podpěra kolem nohy vypadá velmi moderně.
  • Spojenectví Finska s Německem bylo spojeno s podmínkami..... jednou z nich byla svoboda pro Židy. Neexistovalo žádné pronásledování, segregace ani tábory smrti. Stovky Židů byly z Německa deportovány do Finska a rozšířily tak již tak početnou židovskou populaci, přičemž někteří z nich skutečně vstoupili do finské armády, aby bojovali proti Rusku. Představte si to... být židovským vojákem, který bojuje ve prospěch německého spojence v uniformě německé výroby, zatímco vaši příbuzní jsou v Německu popravováni....... Z Finska bylo do táborů smrti v Němci okupované Evropě deportováno pouze 8 Židů, přičemž se jednalo o dříve deportované rakouské Židy. Sedm z těchto osmi bylo po příjezdu okamžitě popraveno. V roce 2000 za to finský premiér vydal oficiální omluvu.
  • Ve skutečnosti bylo Finsko váhavým spojencem Německa. Mělo společného nepřítele v podobě Ruska, ale z ekonomického hlediska si válku nemohlo dovolit. Německo poskytlo Finsku uniformy a zbraně, proto finští vojáci nosili německy vypadající uniformy.
  • První film za posledních 15 let, kterému se podařilo dostat do Top 20 finských filmů
  • Ve scéně, kdy se desátník Rokka (Eero Aho) hlásí do služby, zmíní, že je veteránem zimní války. Jednalo se o ozbrojený konflikt mezi Finskem a SSSR od listopadu 1939 do března 1940, který začal sovětskou invazí do Finska. Území ztracené v tomto konfliktu bude finská vláda uvádět jako ospravedlnění za pokračovací válku, která se mezi stejnými dvěma státy vedla v letech 1941 až 1944. Proto Rokka v pozdější scéně s Věrou (Diana Požarská) říká, že to byli Rusové, nikoli Finové, kdo válku začal.
  • Jedná se o třetí filmovou adaptaci stejnojmenného bestselleru finského spisovatele Väinö Linna z roku 1954. První film byl uveden v roce 1955 a druhý v roce 1985.
  • Původní místo natáčení zimních scén bylo Vekaranjärvi v Kouvoli, ale protože zima 2016-17 v jižním Finsku nenabídla dostatek sněhu, bylo natáčení přesunuto severněji do Kuhmo.
  • Skladatel Lasse Enersen uvedl, že hudba k filmu byla silně inspirována finskou přírodou a archaickou lidovou hudbou, hudbou Jeana Sibelia a intimními zápisky veteránů o citových zážitcích z války.
  • Nejvýdělečnější film ve Finsku v 21. století.
  • Celkem bude mít film tři různé verze. Kromě verze ve finských kinech v délce 2 hodiny 59 minut a mezinárodní verze v délce 2 hodiny 13 minut bude film sestříhán do podoby pětidílné minisérie pro finskou vysílací společnost YLE, která bude mít dohromady přibližně 4 hodiny. Uvedení seriálu je naplánováno na konec roku 2018.
  • Při natáčení scény s koňmi tragicky zahynul komparzista. Na filmu jsou k vidění i skutečné záběry. Koně se zdivočeli kvůli výbuchům na place a komparzista byl rozdrcen pod koňským povozem.
  • Zvukovou stopu ověřil herec a nadšenec do divoké přírody Pirkka-Pekka Petelius, aby se ujistil, že ptáci, kteří se ve filmu ozývají v pozadí, odpovídají ročnímu období.