Prezident Blaník

62%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Tonda Blaník je nekompromisní hovado,které nejde pro sprosté slovo daleko. Podle mne mu,ale více pasuje krátký internetový formát,nežli celovečerní film. Film občas působil nesourodě a nabízel spoustu gagu bez hlubšího smyslu. Tonda navíc neví kdy má dost a tak spoustu výborných fórku zbytečně přetáhne a ukončí zcela mimo mísu (např. scéna s Klusem a močení před publikem). Pokud si navíc chcete snímek užít,tak musíte mít přehled o politické situaci a událostech,které se udály během prezidentských voleb. Nejvíce mne pobavil Bartoš,jde vidět,že i politici mají smysl pro humor.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 296 bodů
4
Prezident Blaník je, stejně jako seriálová Kancelář, bezkontextová směsice gagů, která sice pracuje s reálnými osobami a objekty, ale ačkoliv se tak tváří a mnozí ji tak vnímají, nepokouší se v nejmenším reflektovat politické dění a principy. Jestli si někdo za deset let Prezidenta Blaníka pustí, nebude z něj mít sebemenší šanci pochopit, jak probíhala prezidentská volba, kdo byli kandidáti a co se mezi nimi dělo. Je to dobře, protože je tak film nadčasovější? Je to špatně, protože naprosto nefunguje jako satira ať už v pevnějším žánrovém, nebo ve volnějším pojetí? Otevřená otázka... Pak se tvůrci dál topí v tradičních nekonečných paradoxech české apolitické politické reflexe, kdy zjevně mají nějaký názor, ten se ale bojí nahlas připustit, tak neustále utíkají před vlastní agendou, jako by byla nějak špatná (čímž nahrávají těm, co ji tam pak "šokovaně" odhalují), a nakonec je celkem bizarní, kam je tenhle úprk dovádí a jak moc a jak nepřirozeně se musí vykrucovat, aby nemuseli o ničem nic říct. A třetí problematická věc přejatá ze seriálu je neexistující profilace nebo konzistence postav, jejichž osobnost nesahá za scénku, v jíž se právě nacházejí, a minutu z minuty mohou být někým úplně jiným, což jen podporuje roztříštěnost a dramaturgickou nefunkčnost. Ve filmu (natočeném nevhodně širokoúhle, takže je někdy těžké usledovat divnou kompozici obrazu) všechny tyhle nedostatky trčí o kus víc než v seriálu. 2 a 1/2, nejsem úplně rozhodnutý o zaokrouhlení (přes kritiku mě ledasco pobavilo, předně syndikátově organizovaná pražská kavárna v maskách Václava Havla), ale jestli má být výsledek tak nadhodnocený, jak se den po premiéře jeví, tak to radši posouvám dolů. Prezident Blaník je co do nemožnosti funkční politické satiry u nás součástí problému, ne řešení. A nejenže nefunguje jako nějaký ideál satiry, nefunguje ani jako film.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Mnohem víc mi teda sedla ta kampaň kolem filmu a různé mítinky, kde Daniel pronášel skvělé hlášky, než film samotný. Pár vtipů je samozřejmě fain, ale většinu času jen dost křečovitá snaha o politickou satiru. A hlavně celovečerní formát tomuhle spíš ublížil.
sabule
14 227 bodů
4.5
Divák je natěšený z různých spotů a trailerů,ale ve skutečnosti to až taková sranda není,spíš trochu otrava a hledání co nejsprostějších nadávek na různorodou politickou i nepolitickou elitu.Možná mělo zůstat pouze u internetového seriálu a nepouštět se do velkolepé trapnosti!
bayern
13 716 bodů
6
Pro někoho možná politická sprosťárna,ale pro mnohé hlavně satirická sranda s Tondou a jeho poskoky,kteří chtějí zhatit plány všech uchazečů o teplé místečko na hradě.Zajímavá setkání se všemi politiky,které tahle republika v současnosti má a brnkačka na jejich citlivá místa.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Kdyby se mně ještě někdo včera zeptal na TOP 10 nejočekávanějších filmů roku 2018 s klidným srdcem bych do tohoto seznamu dal filmové pokračování seriálu Kancelář Blaník nazvané Prezident Blaník. Satyristický seriál pojednávající o zákulisí české politiky jsem si za těch 5 let prostě zamiloval a celovečerní film byl prostě splněný sen jelikož na Českou scénu se prostě jedná o TOP zábavy. To správné celovečerní podání se však nakonec úplně nedostavilo. U Prezidenta Blaníka necítím negativitu ani zlost ale spíše rezervovanou spokojenost která však očekáváním nedosáhla. Stalo se totiž to čeho jsem se obával. Tudíž toho jak bude Blaník (jehož díly trvají obvykle kolem 7 minut) bude fungovat v celovečerní 95 minutové podobě. Prezident Blaník tudíž občas nepřipomíná film ale spíše něco sestříhané z několika epizod seriálu.Kandidátura, sbírání podpisů, hledání špíny, obchod s Čínou, očistec, patálie s Ruskem a tak dále a tak dále.. a už po očistci jsem si řekl, že je se mnou něco špatně tedy to, že už se úplně nedokážu soustředit. Čím více nad tím přemýšlím po konci jsem se zamyslel nad tím, že měl Tonda navíc. Materiálu měl neomezeně a využil pouhou třetinu. Nejlépe funguji improvizace kdy Blaník mluví s opravdovými politiky (neskutečně to prodala Eva Drahošová) a i některá domluvená camea známých politických osobností. Naprosto WTF mi ale přijde nápad, že Blaník má uprostřed filmu vnitřní konflikt. Jestli Českou Republiku zachránit nebo jí potopit. Což mi nedávalo smysl jelikož Tonda Blaník nikdy nebyl komplexní figura ale opravdová lobbistická svině které šlo jenom o ´´džob´´. A rozhodnutí scénáristů je prostě WTF zvláště když se Tonda následně opět stává stejným volem. Perfektní jsou camea i Pražské kavárny či Ladislava Špačka, především u Špačka jsem opravdu dostal záchvat smíchu a říkal jsem si, že odteď jde oficiálně o čurinu roku. Jenže pak se zbrzdilo a to až moc. Může se zdát, že jsem Prezidenta Blaníka spíše zkritizoval a ten film nemám rád. To ale není pravda. Bavil jsem, užil jsem si to ale zklamání zůstává už kvůli tomu, že seriál je prostě neskutečná pecka a filmové pokračování je pouze oukey. Kancelář Blaník byla opravdu přelomem, Prezident Blaník je ale klidná práce kterou nikdy nemůže hejtit… ale ani jí milovat.
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Prezident Blaník je v podstate len vysokorozpočtová filmová inscenácia seriálovej predlohy so sofistikovanejším príbehom, ale podobnou zápletkou. Ak ste videli seriál viete, čo máte čakať. Obstojné zavŕšenie kariéry najznámejšieho českého lobistu.
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
8
"Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, čur*ci!" Tonda Blaník alias Masaryk 21. století, který nejde pro sprosté slovo daleko. Film si utahuje z prezidentských voleb a nešetří nikoho. Vadil mi tam ten šílený střih, ale jinak jsem se fakt bavil. "Tonda, Tonda, Tonda, Tonda to dá." Klus tomu nazpíval super song. Bartoš a Kalousek si udělají srandu sami za sebe. Kandidáti na prezidenta a mnoho událostí ve filmu byli reálná fakta. No, ale chce to brát s nadhledem, protože některé situace jsou zkrášlené a některé zcela vymyšlené. - 80%.
Pas
Pas
6 225 bodů
0.5
Zbabělý svazácký pokus o satiru, který s vědomím mediální převahy kritizuje jakýkoli opoziční názor, který není v souladu s budováním našeho pokrokového eurosocialismu. A tak si to tvůrci vyřizují se všemi podvratnými živly, kteří nám narušují klid na práci, nerušené čerpání, regulování a zakazování a láskyplné soužití v krásném multikulturním světě. Smát se tomu mohou jen ovečky: "Hehehe, ti to ale těm zlým lidem, co nám už nechtějí platit za naše sezení v úřadech, školách a neziskovkách, zase nandali..."
limeta
limeta
5 180 bodů
8.5
Fenomén Blaník je tu v celé své kráse a ve správnou chvíli! Tvůrcům se povedlo Tondu provést reálnými situacemi při prezidentské kampani i samotnou volbou lehce a nenásilně. Blaník sice při stopáži celovečerního filmu úplně neudrží drive celých 90 minut, obzvlášť střední část působí trochu rozvlekle nataženým dojmem, ale to je vyváženo vtipnými scénami, kterých je ve filmu bohatě a je to pořád „náš“ Tonda, jak ho známe z internetového seriálu. Viděn pod čerstvým dojmem z volby prezidenta, která proběhla ani ne týden před premiérou, funguje film dokonale. Pro mě svůj účel splnil a je jedním z mála momentů, kdy mi po prezidentských volbách bylo do smíchu.