Domestik

59%

Komentáře a recenze 23

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Syrové sterilní drama s téměř hororovou atmosférou. Film si nebere servítky s vrcholovou cyklistikou a ukazuje to, co se ví a toleruje.. je to jeden z nejšpinavějších sportů ve kterém závodníci musí jít až za limit svého těla. Snímek je to drsný, zachází až na okraj nechutnosti, ale právě tím je zajímavý.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Koncentrovaný zážitek, který překvapivě žene - není jemný ani pomalý, jak se tváří, ale naopak celkem nezastavitelně boří cestu dopředu. Možná proto mě zklamalo, že to vlastně na konci není tak daleko od výchozího bodu. Čekal jsem, že to překročí hranice reálna k nějakému Fight Club/Black Swan rozuzlení. Každopádně takový nenačančaný Refn, no. Užil jsem si to a od Adama Sedláka a jeho týmu čekám věci. Ambice jsou, schopnost vyhmátnout nadčasové téma taky - to půjde vybrousit.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Pokračuji v dohánění tvorby letos díky BANGERu objeveného Adama Sedláka. A právě tyhle dva snímky mají společnou svoji originalitu a jasné režijní vedení. Mimo to se daří diváka perfektně začlenit do dění, ať už poutavým vnímáním scény, tak ale například i vtahujícím ozvučením. Důležitost zde má i dech postav, který zase působí, jak kdyby jste měli na postavách nonstop přilepený fonendoskop. I přes malinko pomalejší tempo a docela širší stopáž mi to utíkalo dobře, jelikož linka postav má nějaký vývoj a mě pořád zajímalo, kam to až zajde. Vzájemné konflikty obou hlavních postav a možná jejich defakto postupný rozklad je něco, proč jsem pořád byl zvědavý, co s nimi bude. Drogy k Sedlákovi jednoduše sedí, a jak skrze ně proměňuje lidi, je až děsivě reálné.. Je to malinko divný, ale třeba Míra Hanuš to šikovně osvěžil. Tihle už to děcko stejně ani možná mít nakonec nemůžou.. 60%
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Fyzičnost až na prvním místě! Konečně, chce se říci. Žánr bytového hororu je řízlý tematikou Fair Play a sleduje proměny hrdinů na psychické i fyzické úrovni. Některé tělesné kousky jsou těžko zkousnutelné, ale to je jenom dobře. Mám rád, když se utahování šroubů daří způsobem, jaký svého času piloval Polanski, a precizní Sedlákova režie jde právě v těchto stopách. Žádný záběr není nahodilý či odfláklý, vše má své místo a forma tak podtrhává neurotičnost ústředních postav. Pro mě jeden z nejsilnějších tuzemských filmů za poslední roky - možná vůbec nejsilnější.
Floridsky
4 376 bodů
4
Nepovedený pokus o Aronofského.
Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 341 bodů
6
O kvalitách mladého českého talentu Adama Sedláka není pochyb. Přesně víc, co chce odvyprávět a jak k tomu přistoupit. Nudné a bez života jsou lokace, interiéry, nasvícení, režie záběrů a kamery, vše to je ale úmyslné. Krásně tak vytváří nepřijemný a hlavně klaustrofobický pocit, zaměřující se na rozklad dvou lidí a jejich vztahu. Opravdu nepříjmená podivaná, která ale rezonuje. Musím vypíchnout záběrování v kombinaci se set designem, které nám stále připomíná na co postavy myslí , na co se soustředí, jak se vidí, jak vnímají situaci a nebo co je neustále v pozadí jejich mysli. Co pro mě však filmu lehce podráží nohy je, až nesystematicky pomalé tempo, způsobeno menší a pomalým progresem celé situace, který nemusel být tak stagnující. Mohli jsme to probádat celé hloub, jasněji a k tomu v kratším filmu. Pomalé filmy mi nevadí, vadí mi, když se dlouho přešlapuje na místě. Přesto silných 6/10, ještě to ve mě bude chvíli rezonovat, je odvážný, nekompromisní a technicky brilantně udělaný. Oproti zbytku české tvorby to je originální, šikovný a nestrojený.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Aranofskyho tam vidím dost zřetelně, což ale nepovažuji za chybu. Poměrně intenzívní rozklad, a to jak vztahový tak fyzický. Čím dál víc se uzavírají do svých bublin a pracují na zhuntování svého těla. Roman až do úplného sebezničení hodlá uspět v cyklistice, přičemž Šarlota ho pohrdavě zdrtí totální skepsí ohledně jeho závodnické budoucnosti. Pro ni je především dárce semene. Na začátku mezi nimi byly ještě jisté záchvěvy partnerské vzájemnosti, ale tu zničili sledováním výhradně vlastních cílů. Na závěr jsem čekala tvrdší katarzi, což se v jednom momentu nabízí, ale Sedlák se krotí a nejde nadoraz. Super hudba a kamera, jen škoda některých předlouhých zbytečně opakovaných záběrů. Nejvíc působivé není to, co vidíme sto padesát sedmkrát.
Profilová fotka
Smazaný uživatel
184 bodů
5
Pokud máte rádi ultra pomalé záběry, experimentální dusno v jednom bytě mezi dvěma partnery, pak asi ano. Pomalounká Láska v jednom bytě od Hanekeho je super, ale tady mi to nesedlo. Neznám prostředí cyklistiky, ani trénování doma, doping. Neznám ani takové typy lidí. Pro mě sci-fi. Za mě opravdu náročný festivalový film.
  • zajímavé téma
  • délka, uvěřitelnost, tempo (a to mám rád pomalé filmy)
Mibaf
175 bodů
I když jsem věděl, že tohle nebude úplně film pro mě, řekl jsem si, dám tomu šanci. Po hodině jsem odešel z kina. Ano nebyl to prostě film pro mě, proto taky dnes bez hodnocení. Ale dovolte mi jenom konstatování, v sále se mnou seděli ještě další tři lidi a film po týdnu vypadl z top 20 návštěvnosti v českých kinech. Vím, že se většinou vkus kritiků a diváků nepotkává, ale skutečně má takto vypadat naděje českého filmu?
Profilová fotka
Smazaný uživatel
147 bodů
5.5
Brutální, nekompromisní, minimalistický, dlouhý, tíživý, plíživý, trýznivý, stylizovaný, formální, kalkul. Prostě upřednostněná forma nad obsahem.