Zaklínač

72%

Zajímavosti 29

  • Většina druhé série se natáčela během pandemie COVID-19 a skončila na konci března 2021.
  • Henry Cavill dosáhl v roli Geralta z Rivie své dosud nejlepší postavy, čímž překonal svou předchozí nejlepší postavu, kterou předvedl v Muži z oceli (2013) a dalších filmech DCEU v roli Supermana. Svou novou postavu odhalil 3. února 2019 na sociálních sítích po měsících škádlení své proměny v Geralta. Na fotce po tréninku se prohýbal v supermanovské póze vedle své sochy Supermana a ukázal svou o poznání svalnatější a vypracovanější postavu ve srovnání se Supermanem. Jeho trenér Dave Rienzi pochválil jeho postavu slovy: "Překonal jsi sám sebe" a dodal: "Jeho (Cavillovo) rozhodnutí posunout se na další úroveň je tak nemalý úkol. Jeho 110% nasazení není žádný vtip". Cavillovi se dostalo pochvaly také od Dwayna Johnsona (který Cavillovi původně doporučil svého trenéra Reinziho) a také od Phila Heatha, Cavillovy fitness ikony. Cavill již dříve poznamenal, že při proměně v Geralta studoval postavy klasických kulturistů, jako byl Heath, a dokonce sdílel fotografii, na níž cvičí vedle Heathova plakátu. Heath Cavillovi speciálně pochválil jeho "capped delts" - odkaz na výjimečný stupeň rozvoje ramenních svalů, který jim dodává působivý trojrozměrný vystupující vzhled. Takový stupeň rozvoje ramen je mimo kulturistickou komunitu k vidění jen zřídka. Cavill připsal veškeré zásluhy Rienzimu za to, že ho tam dostal, a řekl: "Všechna tvrdá práce na světě by nepřinesla výsledky bez precizního programování, pane Rienzi. Pohybovat se na ostří nože úbytku tuku a nárůstu svalové hmoty bylo možné jen díky vašemu odbornému oku. Děkuji vám, že jste mě dostal až sem. Už teď se těším na další summit!" V dubnu 2019 pro Men's Health UK zopakoval, že "jsem v nejlepší formě svého života".
  • Natáčení druhé série bylo v roce 2020 dvakrát pozastaveno kvůli pozitivním testům na COVID-19 u členů štábu.
  • Netflix údajně použije k natáčení seriálu kameru Panavision DXL2. Pro srovnání, tato konkrétní patří k novější generaci kamer ve srovnání s těmi, které Netflix tradičně používá u seriálů jako The Crown (2016) a Stranger Things (2016).
  • Výroba první sezóny skončila 30. května 2019.
  • 4. září 2018 Lauren Schmidtová, tvůrkyně seriálu, na Instagramu potvrdila, že Henry Cavill skutečně získal roli Geralta.
  • Henry Cavill popsal svůj vzhled Zaklínače jako "neuvěřitelně roztřepený a zároveň děsivý" a zdůraznil, že se snažil vyvážit estetiku s tím, co je pro postavu vhodné. Svůj jídelníček a tréninkový program popsal španělskému listu Hobby Consolas: "Existuje speciální dieta, ale nenazýval bych ji "zaklínačskou dietou", myslím tím to, co pro mě vytvořil můj trenér, takže by se to možná dalo nazvat "Henryho dietou". A ano, teď se soustředím na trénink, abych byl pro Zaklínače co nejvíc zkroucený. Také se ujišťuji, že mám dostatek svalové hmoty, abych skutečně vypadal jako někdo, kdo prošel všemi útrapami i množstvím tréninku, kterým prošel Geralt. Skutečný meč je kvůli jeho váze mimořádně obtížné používat delší dobu. A pokud si dokážete představit, že to Geralt dělá už od dětství, pak abyste se vžili do jeho kůže, je opravdu důležité to oživit. Chtěl jsem, aby postava vypadala neuvěřitelně rozdrbaně a zároveň děsivě. A tak se to odráží i v jídelníčku a tréninku." Jak v teaseru, tak v traileru k seriálu se objevil záběr Cavilla bez trička, na němž předvádí svůj kostnatý vzhled.
  • Producent Tomasz Baginski uvedl, že Henry Cavill je pro roli Geralta ideální: "Henry je velký a silný chlap. Nechtěl bych si s ním zahrávat. Diváci si ho zamilují."
  • Částečně natočeno v lednu 2019 na hradě Kreuzenstein nedaleko Vídně v Rakousku.
  • Náladu Yennifer poznáte podle toho, jak světlé nebo tmavé jsou její oční stíny. Čím tmavší, tím intenzivněji se cítí.
  • Herec Ian Beattie (Meryn Trant) se údajně účastnil konkurzu na Zaklínače (2019), ale nemohl, protože na castingovém listu bylo uvedeno "Žádní herci ze seriálu Hra o trůny (2011)". A to i přesto, že dva herci ze seriálu HBO byli obsazeni: Jodhi May (Maggy) jako královna Calanthe a Francis Magee (Yoren) jako Yurga. Rebecca Benson (Talla Tarlyová) se objevila i v pilotní epizodě The End's Beginning (2019), než byla přeobsazena Miou McKenna-Bruce.
  • Henry Cavill se 21. prosince 2018 pochlubil svou vylepšenou postavou Geralta, když zveřejnil selfie z posilovny, na které ukázal své vypouklé prsní svaly a bicepsy. Cavill naznačil, že kvůli roli plánuje získat více svalů a trénuje s trenérem Dwaynea Johnsona (Dave Rienzi), přičemž inspiraci pro svou proměnu čerpá také od kulturistů, jako je Phil Heath.
  • Během natáčení filmu S2 v prosinci 2020 si Henry Cavill při natáčení scény běhu lesem natrhl podkolenní šlachu. Přestože Cavill trpěl obrovskými bolestmi, dodržoval náročný rozvrh, kdy brzy ráno absolvoval fyzioterapii, aby stihl dorazit na natáčení Zaklínače do sedmi hodin ráno a zajistil, že jeho produkce nebude nijak omezena.
  • Původní termín vydání seriálu byl odhadován na rok 2020, než Netflix oznámil oficiální datum vydání na 4. čtvrtletí 2019.
  • Když byl seriál Zaklínač od Netflixu poprvé oznámen, v tiskové zprávě nebylo jasné, zda půjde o hraný nebo animovaný film, což mnohé zmátlo. Dne 25. května 2017 režisér Tomasz Baginski oficiálně potvrdil, že půjde o hraný seriál, a uvedl, že jeho zkušenosti z oblasti animace ho poučily o nevýhodách, s nimiž by se v tomto případě setkal CGI seriál.
  • Herečka MyAnna Buring, která ztvárnila Tissaiu, již dříve namluvila roli Anny Henrietty v anglické verzi hry Zaklínač 3: Divoký hon - Krev a víno (2016).
  • Lauren Schmidtová Hissrichová, vedoucí pořadu, zpočátku odmítala, že by pořad vedla. Když si přečetla Poslední přání, první knihu původní ságy, odhadovala, že není "tou pravou osobou" pro tuto práci, především proto, že nemá zkušenosti s fantasy. Když si ale knihu přečetla znovu, zjistila, že "i po odstranění všech fantasy prvků máte stále rodinný příběh, který se točí kolem tří hlavních postav". A tak práci přijala.
  • Aby mohl správně předvést scény boje s mečem a vzhledem k tomu, že pro akční scény nepoužil žádné dubléry, absolvoval Henry Cavill speciální trénink v posilovně, aby své tělo připravil na potřebnou úroveň kaskadérské práce. Posílil svůj zadní řetězec (skupina svalů skládající se z hamstringů, hýždí a zádových svalů), aby pomohl vytvořit Geraltovu piruetovou techniku boje s mečem, při níž se hodně otáčí. Rozvíjel břišní a šikmé svaly, aby umožnil výbušný pohyb. Vybudoval si ramenní svaly, aby umožnil větší svalovou sílu a kontrolu při manipulaci s těžkým mečem. Zvětšil si bicepsy a předloktí, aby mu pomohly s výdrží při scénách boje s mečem i při jízdě na koni.
  • Deník The Telegraph zveřejnil 22. prosince 2018 rozhovor s Henrym Cavillem, v němž se dozvídáme, že "role (Geralta z Rivie) bude vyžadovat, aby své tělo napumpoval do úrovně svalů CGI". Cavill však naznačil, že je připraven: "Mám rád fyzické výzvy. Mám to štěstí, že mám genetiku, která vede k rychlým změnám. Můžu být opravdu dost velký, když se do toho pustím." Bylo také prozrazeno, že Cavill pro seriál získá zpět své slavné osmibackové břišní svaly.
  • Adaptace knih, nikoli videoher. Lauren Schmidtová, vedoucí seriálu, v jednom rozhovoru prozradila, že seriál nikdy nebude adaptací videoher.
  • Henry Cavill uvedl, že se kvůli Zaklínači dostal do nejlepší formy svého života, protože chce pro každou roli posouvat hranice své postavy. Pro Entertainment Tonight řekl: "Pokaždé, když se dostanu do formy kvůli filmu nebo seriálu, je to vždy snaha o vylepšení oproti minulému. A můj trenér Dave Rienzi mě tlačí do bodu, kdy je to pro danou práci absolutní maximum. A pak mezi jednotlivými zakázkami pracujeme na tom, abychom to zlepšili, a při další zakázce se zase snažíme posunout hranici ještě víc. Pokaždé, pokud to dělám správně, bych měl být v lepší formě." Dále dodal: "Protože pracujeme ve filmovém médiu, je to všechno o estetice. A jde o to, jak člověk vypadá - jestli vypadá o určitý stupeň lépe, než vypadal předtím. Někteří lidé si rozdílu nevšimnou. Ale lidé jako já a Dave ano. Protože procházíme konečným procesem změny." Cavill změny podcenil, protože fanoušci si obrovského vylepšení jeho postavy všimli okamžitě po premiéře traileru na Comic Conu 2019. V traileru se Cavill v jedné scéně objevil bez trička a ukázal úroveň svalnatosti a vypracovanosti, která daleko přesahuje vše, co předvedl ve svých třech výstupech v roli Supermana.
  • Obnovení pro druhou sérii v listopadu 2019, měsíc před vydáním první série.
  • Geraltovu ikonickou scénu ve vaně z videohry Zaklínač částečně ztvárnil Henry Cavill, jak je vidět v traileru. Scéna, která ve hrách ukazuje polonahého Geralta ležícího ve vaně, proslula svým riskantním humorem. Cavillova verze ho také ukazuje, jak si lebedí bez trička ve vaně a naplno se projevuje jeho svalnatá postava. Scéna po premiéře v traileru vyvolala na internetu spoustu pozitivních ohlasů a komentářů, protože spojila fanoušky her, knih a Cavilla v oblíbený moment. Netflix a tvůrkyně seriálu Lauren Hissrichová žertovali, že scéna ve vaně je nyní součástí oficiálního kánonu (přestože seriál vychází z knih, a ne z her).
  • Henry Cavill si pro roli Zaklínače upravil neuvěřitelně hluboký mužský hlas (jak je slyšet v traileru), čímž snížil rejstřík svého už tak hlubokého hlasu. Doug Cockle, americký hlasový umělec, který propůjčil hlas Geraltovi v anglických jazykových verzích videoher, pochválil Cavillův hluboký hlas slovy: "Co jiného s ním chcete dělat? Nemůžete mu dát pisklavý newyorský přízvuk nebo něco podobného. Musí mít ten chraplavý hlas." Cockle uvedl, že ho po zveřejnění traileru kontaktovalo mnoho fanoušků s dotazem, zda Cavillův hluboký hlas ovlivnil Cockle vzhledem k tomu, že Cavill je velkým fanouškem videoher a hrál je několikrát, takže by měl být s Cocklovým hlasem velmi dobře obeznámen. Zprávy z natáčení také odhalily, že Cavill si svůj hluboký hlas na place zachoval i poté, co natáčení pro tento den skončilo.
  • Vladimír Furdík, zkušený kaskadér a bojový designér (známý ze seriálu Hra o trůny, který nakonec ztvárnil Nočního krále), ocenil bojové schopnosti Henryho Cavilla jako nejlepší, jaké kdy za svou desetiletou kariéru viděl. Furdik na východoevropském Comic-Conu 2019 dlouze hovořil o "tanečním" stylu boje, který vytvořil pro Cavillovu postavu Geralta: "Myslím, že Netflix udělal velmi dobré rozhodnutí, když roli svěřil Henrymu, protože neznám nikoho jiného na světě, kdo by vypadal jako Zaklínač. Ani žádného herce, který by měl s mečem tolik zkušeností jako Henry. Je to velmi dobrý bojovník. Takže pro mě nebylo těžké ho něco naučit. Při soubojích si dal hodně záležet. Další věc byla, že jsme nemohli kopírovat (Zaklínače) z videohry. Videohry jsou úplně jiné. Když se chystáte někoho zabít, můžete ho zabít z té nebo oné strany nebo z jiné strany. Můžete do něj vložit meč, a to mnoha způsoby. Doufám, že se vám jeho styl líbí, snažil jsem se mu dát tanečnější styl. Něco, co je bez námahy. Prochází bojem, jako by dokázal předvídat, co se stane. Tři vteřiny před tím, než někoho zabije, ví, jak ho zabije." Cavillovy schopnosti rychle se učit pochválil i na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 2019: "Henry je vynikající, bez něj by (Netflix) nebyli schopni (seriál Zaklínač) udělat, to mohu zaručit. Neznám žádného herce, který by to tak dobře uměl s mečem a celkově s bojovými scénami jako Henry. Nikdy jsem nepotkal nikoho, kdo by se dokázal naučit bojovou choreografii pro jednu scénu za dvě hodiny." Na otázku, zda je Cavill lepší než Furdikův herecký kolega ze seriálu Hra o trůny Kit Harrington, Furdik odpověděl: "Kit nemusel ve svých bojových scénách (jako Henry) dělat tak složité pohyby."
  • Henry Cavill prováděl všechny své kaskadérské kousky sám.
  • Henry Cavill předvedl tak přesný výkon, že ani nepotřeboval většinu dialogů napsaných pro tuto postavu, jak prozradila scenáristka a vedoucí seriálu Lauren Schmidtová, protože vše dokázal předat pouze svým výkonem. Řekla: "V první epizodě jsem Geraltovi napsala spoustu replik. Henry je všechny natočil a při střihu jsme některé z nich začali vytahovat. Henry do této postavy vnáší jemnosti, nachází emocionální odezvu v malých momentech a hraje to tak decentně, že chápete, co postava prožívá, aniž by nutně musela mít obrovské kusy dialogů. Když jsme se dostali do finále první série - nenatočili jsme ani polovinu dialogů, protože jsme věděli, že Henry toho s Geraltem dokáže udělat tolik, že to nevyžaduje moje slova."
  • Henry Cavill sám aktivně usiloval o roli Geralta, dokud ji nezískal. Když se Cavill poprvé dozvěděl, že se seriál chystá, opakovaně obtěžoval své agenty, aby mu zprostředkovali schůzku se společností Netflix. Nakonec Netflix souhlasil, že se s ním sejde, ale vedoucí seriálu Lauren Schmidtová ho zpočátku odmítla, protože ještě nenapsala ani slovo scénáře a nevěděla, o čem seriál bude. Po čtyřech měsících, kdy se seriál psal, Schmidtová vyzkoušela 207 herců pro roli Geralta, ale nemohla ho najít. Řekla, že při psaní scénáře jí v hlavě neustále zněl Cavillův hlas, který říkal Geraltovy repliky. Nakonec se čtyři měsíce po jejich prvním setkání s Cavillem setkala znovu a tentokrát během konkurzu, když před ní živě přečetl svým skutečným hlasem repliky, které napsala, okamžitě věděla, že Cavill je Geralt. Cavill uvedl, že bylo důležité projít celým procesem, aby se ujistil, že byl vybrán ten správný herec, a byl nadšený, že roli, kterou označil za svůj "splněný sen", nakonec získal. Dále dodal: "Byla to pro mě absolutní čest hrát Geralta, protože žije velmi blízko mému srdci".
  • Příprava Henryho Cavilla na roli spočívala v rozsáhlém tréninku s mečem (kromě náročného kulturistického tréninku, který byl nutný k přípravě postavy před kamerou). Řekl: "Veškerý volný čas, a když jsem nebyl na place, jsem trávil s mečem v ruce. Bylo to zvykání si na váhu meče, jeho každodenní používání. V místě, kde jsem bydlel, jsem měl tři meče a v práci čtyři. A byl to jen nepřetržitý trénink, trénink, trénink."