Tolkien

67%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
30 208 bodů
6.5
Dobře ztvárněný životopis génia a průkopníka fantasy žánru. Nevím jak moc je reálné, jak J.R.R. ke svým námětům k románům přišel, ale je to dobře zasazeno do děje. Musím přiznat, že mě film chvílemi i uspával, a hlušší pasáže mě moc nepotěšily. Celkově 65%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Fakt jsem doufal, že to tady ta první světová trošku obzvláštní, ale je to hodně těžkopádné. Prostě další takové to suché zkostnatělé životopisné drama.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Intimně a poctivě převyprávěné mládí autora nejslavnějších románů století. Není to však film o Pánovi prstenů ani o Hobbitovi - je to příběh o Tolkienovi, o jeho lásce, ztrátách, přátelích a zásadních zkušenostech či setkáních, které formovali jeho představivost, jeho náhled na otázky kolem dobra a zla a především jeho vztah k samotnému jazyku. Nečekejte hollywoodské oslavné chorály a velikášské umělé sekvence a dostanete procítěný a uvěřitelný obrázek obyčejného neobyčejného člověka, sympaticky představující prvorozené zlomky jeho kultovních děl, s jejichž obeznámením tvůrci dopředu počítají. Některé prázdnější sekvence mi sice připomínali, že bych tenhle životopis rád viděl i v těch velikášských hollywoodských rukách, ale jsem přesvědčen, že sám Tolkien by se nezlobil. Nicholas Hoult přesný, Thomas Newman zase jednou stopro okouzlující.
avenis
avenis
8 398 bodů
8.5
Že se Tolkien inspiroval Prstenem Nibelungů jsem nevěděla, dokud jsem se nepodívala na film Království prstenu (2004). Tam mě to napadlo. Životopisný film o autorovi knihy, která je v současnosti kladena skoro na úroveň Bible, mi tuto teorii jen potvrdil. A ostatní souvislosti, první světová a Mordor... všechno to pak dává větší smysl. Film se mi líbil. A drobné historické nepřesnosti mě nezajímají. (19.8.2021)
Floridsky
4 376 bodů
4
Tolkien je úžasný spisovatel. Napsal řadu parádních knih a vytvořil fantastický fantasy svět; Středozem. Bohužel tento snímek popisující jeho život od dětství po psaní Hobita mě moc nebavil.
kknk2
kknk2
2 989 bodů
6
Mám J. R. R. Tolkiena velmi ráda, ale tenhle film není pro fanoušky. Dokud nezačnete moc přemýšlet, jde o pohodový film. Po shlédnutí si uvědomíte, že se v něm vlastně nic nestalo, u většiny scén pochybujete o pravdivosti a marně hledáte hloubku filmu. P.S. Za moji mamku 85%
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
8
Kdo mě alespoň trošičku zná, moc dobře ví, že svět Středozemě, zejména pak moje milovaná filmová trilogie, je pro mě něco jako modla, která často určuje, koho budu mít rád a koho ne. A to by bylo, abych si životopisný snímek o otci toho světa nechal ujít, ještě k tomu s věčně sympatickým Nicholasem Houltem v hlavní roli. Tolkien není film pro každého. A nemyslím žánrově, ale hlavně obsahově. Pokud autorovu tvorbu znáte pouze prostřednictvím filmových adaptací, film vás možná nebude zas až tak bavit. Pokud se vám však do rukou dostaly knihy nejen Hobita a Pána prstenů, ale také třeba Silmarillion, Artušův pád, plus nějaké jeho spisy o germánské mytologii, kouzlo některých scén a okamžiků pochopíte a film si o to víc užijete. Film není žádný manifest Tolkienových budoucích výtvorů, je to zejména o něm a jeho životě. Odkazy na veškerá jeho díla jsou téměř ve většině scén, plus scéna z kavárny, kde Tolkien vysvětluje své milé, co je to Celador, patří mezi úplně ty nejhezčí. Ten film má prostě atmosféru, co na tom, že některé části se občas táhnou, plus sekvence s 1. světovou válkou byla trochu zmatečná, to nejdůležitější zvládá film opravdu dobře. Kdyby se ale nebál tomu dodat ještě trochu víc šťávy, vůbec bych se nezlobil.
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
6
Životopis o Tolkienovi na který se sice pěkně kouká, ale to je tak všechno. Obsahově to je strašný klišé. Přátelství, láska, odhodlání a další. Viděl jsem to jednou a podruhé snad už radši ani nechci.
Petr ze severu
Petr ze severu
9 bodů
10
Velmi pěkné životopisné drama. Fanouškům Pána prstenů vřele doporučuji.