Tolkien

67%
Tolkien

Film nás seznámí s nadaným mladíkem, který v pouhých 16 letech potkal svou životní lásku a v 19 začal studovat na Oxfordu filologii, lingvistiku a anglistiku. A později se stane otcem moderní fantasy literatury.




Recenze: Tolkien

Kinobox.cz
75%

Nedostaneme sice kdovíjak strhující životopisné drama a klíčová romantická linie mohla být mnohem silnější, ale zase máme možnost poznat legendárního spisovatele v jeho nejosobnější rovině a obdivovat jeho fantazii, která se formovala v průběhu celého jeho mládí.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Dobře ztvárněný životopis génia a průkopníka fantasy žánru. Nevím jak moc je reálné, jak J.R.R. ke svým námětům k románům přišel, ale je to dobře zasazeno do děje. Musím přiznat, že mě film chvílemi i uspával, a hlušší pasáže mě moc nepotěšily. Celkově 65%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Fakt jsem doufal, že to tady ta první světová trošku obzvláštní, ale je to hodně těžkopádné. Prostě další takové to suché zkostnatělé životopisné drama.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Intimně a poctivě převyprávěné mládí autora nejslavnějších románů století. Není to však film o Pánovi prstenů ani o Hobbitovi - je to příběh o Tolkienovi, o jeho lásce, ztrátách, přátelích a zásadních zkušenostech či setkáních, které formovali jeho představivost, jeho náhled na otázky kolem dobra a zla a především jeho vztah k samotnému jazyku. Nečekejte hollywoodské oslavné chorály a velikášské umělé sekvence a dostanete procítěný a uvěřitelný obrázek obyčejného neobyčejného člověka, sympaticky představující prvorozené zlomky jeho kultovních děl, s jejichž obeznámením tvůrci dopředu počítají. Některé prázdnější sekvence mi sice připomínali, že bych tenhle životopis rád viděl i v těch velikášských hollywoodských rukách, ale jsem přesvědčen, že sám Tolkien by se nezlobil. Nicholas Hoult přesný, Thomas Newman zase jednou stopro okouzlující.


Dodatečné informace

Původní název:
Tolkien (více)
  • USA Tolkien
Premiéra v ČR:
24. 7. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
8,65 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Tolkien je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch