Borg/McEnroe

73%
Borg/McEnroe

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu.  Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav ”lce Borg” a ”Superbrat”. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company)




Recenze: Borg/McEnroe

Kinobox.cz
50%

Borg/McEnroe není vyloženě blbý film, a fanouškům tohoto sportu pravděpodobně bude vyhovovat. Ale je to přesně ten případ životopisného filmu, který nám předvede pár kusů něčího života, ale nedokáže těm střípkům dát patřičnou filmovou strukturu, která by fungovala jako něco víc než mechanická ilustrace.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Oheň a led. Přesně takoví byli John McEnroe a Björn Borg. Podle mne se Metzovi podařilo velmi věrně zachytit povahy hlavních hrdinů a vykreslit je tak,že více rozdílné ani být nemohly. Borg,který neprojevuje žádné emoce a McEnroe jako drzé dítě tenisu,které je velmi nevyrovnané a výbušné. Dobová atmosféra je zachycena výborně a i díky absolutně výbornému castingu působí tento životopisný snímek velmi věrohodně. Shia se do role Johna perfektně hodí,protože jsou oba dva velmi problémoví a Sverrir Gudnason jakoby Borgovi z oka vypadl. Neskutečná podoba. Snad díky Borgove klidné povaze nenabízí snímek přehršel emocí,ale i stou trochou dokázal Metz dobře naložit. Tenisové zápasy jsou natočeny svižně,ale místy je v nich až příliš střihu což působí rušivě. Samotné legendy kolem kterých se tento film točí s výsledkem nejsou moc spokojení a já nechápu proč. Podle mne je tento snímek velmi povedený. Můj divácky zážitek navíc umocňuje to,že jsem měl možnost vidět Borga a Johna naživo. Díky Laver Cupu jsem s nimi strávil v jedné aréně tři dny a mohl na vlastní oči vidět jejich rozdílné povahy. Zatímco Borg byl kliďas jako vždy,tak John tam skákal jak tajtrlík a občas pronesl peprnou poznámku. Jsem obrovský tenisový fanda a snad i proto půjdu s hodnocením neobjektivně nahoru,ale tento Wimbledonský zápas si to zaslouží. Každý kdo tento sport "gentlemanů" miluje ví,že to byl vrchol tohoto sportu. Nádherný zápas a výborný film. PS: Borg se k filmu přímo v O2 Aréně vyjádřil,že je snímek v pohodě,ale nesmíme zapomínat,že se stále jedná jen o FILM a jako takový si toho spoustu upravil.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Pěkný sportovní životopisný snímek vyšperkovaný tenisovými zápasy a skvělým retro vzhledem. Škoda, že více prostoru nedostal životní příběh Johna McEnroa. Pomalé tempo, klidný projev hodící se k ledovém klidu Borga. Pěkně ukázáno, že i on měl horkou krev a dokázal to svými rituály potlačit. Podobně to má podle mě i Rafael Nadal. Snímek potěšil, ale žádný kinematografický skvost to za mě není.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Srovnávání s Rivalama chápu, ale zatímco Howardova svižná režie z toho udělala hodně friendly filmek, tohle severské chladné drama zas tak přístupné není. Každopádně oba herci v hlavních rolích parádní.


Dodatečné informace

Původní název:
Borg/McEnroe (více)
  • Švédsko Borg/McEnroe
Premiéra v ČR:
28. 12. 2017
Distributor:
A-Company
Země původu:
Švédsko, Dánsko, Finsko
Rozpočet:
7,5 mil. USD
Tržby:
16,66 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné