Čertoviny

56%
Čertoviny
Plakát traileru

Hlavními hrdiny pohádky Čertoviny jsou dva nešikovní čerti Popelák a Uhelák, kteří jsou vládcem pekel posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají. V přestrojení za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák totiž chce svoji dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta. Hanička však miluje čeledína Jana, a aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly.

„Pokračuji v podobě českého pekla a i čerta, které známe z pohádek Jana Drdy, Josefa Lady a dalších našich spisovatelů,“ říká klasik české filmové pohádky Zdeněk Troška. „Český čert je spíš nešikovný trumbera, než zákeřný škodič; rád by se bratříčkoval s člověkem, a pokud mu něco provede, je to spíš úsměvná čertovina, než zlomyslnost. Takže opět uvidíme čertiska, nad jejichž snažením dostat hříšné duše do pekla se budeme usmívat.“

Jakub Prachař je Popelák, jeden z ústřední dvojice čertů. „Nemá to v  životě jednoduchý, a tak si myslím, že se ho bát nemusíme. Je takovej zmatenej, protože se svým kolegou a klukama v pekle byli zvyklí na určité prostředí a najednou se dostanou do prostředí, který jim není úplně vlastní, a tam začínají problémy.“ A co Uhelák? „Bát se ho nemusíte, je to zlobidlo a třeštiprdlo,“ říká jeho herecký představitel Dominick Benedikt. (CinemArt CZ)




Recenze: Čertoviny

Kinobox.cz
50%

Pro koho film je? Pro malé děti. Pro fanoušky českých pohádek a venkova. Pro milovníky filmů Zdeňka Trošky. Ale i pro ty, kteří filmy Zdeňka Trošky tradičně nemají rádi, protože snímek je opravdu celkem dobře koukatelný. Jen mne mimo těch krásných kostýmů ničím nezaujal, nenadchl. A nebýt Radka Holuba a Ondřicha Navrátila, tak ani nepobavil. Škoda.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
6.5
Pěkná pohádka, která jen dokazuje, že Zdenda Troška je právě v tomto žánru nejjistější. Příběhově velmi příjemné, herci vesměs dobří, ale hlavně nádherná kamera, která zachytila veškerou krásu naši zemičky. V tomto je Troška opravdový machr. Plus dávám i za Čertovinu, kterou jsem měl možnost navštívit a v tomto filmu převzala roli pekla.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7.5
Troska proste pohadky umi, to se musi nechat. Krasna jihoceska krajina, jednoduchy pribeh, povedene triky (zase zadna vysoka skola, ale slusne). Ale predevsim vyborny casting (Karel Dobry jako vladce pekel, Prachar a Benedict jako nepodareni certi); jenom toho Jaromira Noska coby Kubicu by leckdo ozelel, uz tech jeho nafoukancu bylo vic nez dost a pokazdy stejny, nuda.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
8
Ať si kdo chce co chce říká, Zdeněk Troška ví, jak má vypadat pohádka. Na ČT by neuspěl. Jeho pohádky nejsou dostatečně unylé a nudné. Čertoviny mají příjemnou atmosféru, kvalitní herecké výkony, Hanička je pěkná, sympatická, písničky jsem si s chutí zazpívala. Jako vždy v Troškových pohádkách jsou skvělé i exteriéry. U Hlinska, kde se natáčelo, je vážně "po čertech" hezky! :-) A Karel Dobrý jako Lucifer nemá chybu. Též peklo se nadmíru povedlo, jen toho humoru mohlo být, pane Troško, trošku víc!! Když to srovnám třeba s Princeznou ze mlejna... Hlášky veškeré žádné. Jedině snad "Něco bleptneš a hned je z nás uhlí!"(čert Popelák v podání Jakuba Prachaře čertu Uhelákovi v podání Dominicka Benedikta.)

Dodatečné informace

Původní název:
Čertoviny (více)
  • Česká republika Čertoviny
Premiéra v ČR:
4. 1. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch