Duna

85%

Komentáře a recenze 92

Dle počtu bodů
sugi
752 bodů
7
.... viděl jsem obě předchozí verze ( 1984 a 2000 ). Duna 2021 je prostě úžasná , co se týká vizuálních efektů , ale co se týká vyprávění děje , je strašně pozadu oproti předchozím zpracováním . Film trvá přes dvě hodiny a kdyby se vyhodili všechny ty táhlé , nic neříkající scény , byl by to vynikající film o klasické stopáži . A to má být Duna rozdělena do třech dílů , jestli budou ostatní dva pokračování ve stejném duchu , bude to docela nuda . Možná jsem moc kritický , možná to bude tím , že jsem vidět předchozí zpracování a četl knihu a znám celý příběh až do konce .... Rada na závěr - ti co příběh neznáte , tak by to mohl být pro Vás zážitek a ti co ho znáte , připravte se na dlouhé , nic neříkající pasáže
thekalli
733 bodů
10
Esteticky opojné sci-fi dobrodružství z, pro mě doteď neznámého, světa, jehož vykreslení rodů, postav a důležitých postav mi vlezlo pod kůži v podstatě okamžitě. Timothée a Rebecca tu vládnou (viz. scéna ve stanu). Jednoduše, dobrodružství z Arrakisu mezi písečnými červi a Fremeny je bezpochyby nejlepší film minulého roku. 8.5/10.
Tomas.Abi
Tomas.Abi
706 bodů
10
Ať si kdo chce co chce říká, ale tento film patří k nejoriginálnějším kouskům posledních let a i díky tomuto filmu se mi rozšířili mé knižní obzory, neboť když jsem četl ve filmových novinkách, že se do kin chystá adaptace jedné z nejoriginálnějších sci-fi knižních sérií od Franka Herberta, věděl jsem s jistotou, co za knihy si koupím při další návštěvě knihkupectví. O knihách nemá smysl mluvit, protože jsou naprosto úžasné, ovšem povedlo se to samé očekávání splnit i filmu ? Za mě mou říci, že ano. Na tento film se vždy rád znovu a znovu podívám pro jeho krásnou vizualizaci, práci s barvami, střihem a tempu vyprávění celkového příběhu, nemluvě o soundtracku. Věřím tomu, že nepochybnou výhodou pro mě bylo i to, že jsem si před shlédnutím filmu přečetl knihu, takže jsem byl do vesmíru Duny už uveden. Naopak diváci, kteří knihu nečetli mohli být některými scénami a zobrazením postav zmateni a příběh nemuseli náležitě pochopit a ocenit, což je pro ně smůla, neboť mám pocit, že film byl natočen hlavně pro lidi, kteří knížky četli. Každopádně jsem byl i přes počáteční vlažnost velmi příjemně překvapen. Denis Villeneuve si dal na filmu opravdu záležet a filmu vtiskl osobitý charakter. Hans Zimmer se opět překonal a vytvořil naprosto úžasnou a originální hudbu, kterou jsem od něj neslyšel už léta, protože upřímně řečeno, při posledních filmech u kterých dělal muziku mi přišlo, že už vykrádá jen sám sebe. Kostýmy jsou dotažené do detailů a společně s designem vesmírných lodí a toptér skvěle dokreslují celý vesmír Duny. Výběr herců do daných charakterů se dle mého názoru také vydařil a nemohu říci, že by mě tam někdo vysloveně bil do očí. Zkrátka a dobře, Duna je ve filmovém světe větrem, který tvoří kouzlo pouštní krajiny, do které se musíte zákonitě zamilovat.
David Ženíšek
David Ženíšek
662 bodů
10
Úžasné scifi které by si nikdo neměl nechat ujít.
Ethan Hunt
Ethan Hunt
620 bodů
9
To je ten snímek, proč lidé chodí do kina. Klasicky režisér Denis Villeneuve si pohrál s barvami a tu suchou poušť bez života proměnil něco v úžasného podobně, jak je to v knížce a ještě k tomu neuvěřitelná hudba v pozadí nebo bych měl spíše napsat v popředí, jelikož Hans Zimmer se zase předvedl, jak je to u něj zvykem. Tyto aspekty posouvají tento snímek na jiný level. Je pravda že nekomu se to nemusí líbit je to trochu pomalejší sci-fi než na co jsme v poslední dobu zvyklí, ale nikde není psáno, že každé sci-fi musí být akční film z hollywoodu. Těším se na pokračování a doufám že to bude pecka jako první část.
Bibly_km7
Bibly_km7
489 bodů
8
Denis Villeneuve, Greig Fraser, Hans Zimmer, vynikajúci cast, dokonalé postavy, nádherné zábery a silný komplexný príbeh zasadený do ešte komplexnejšieho a nesmierne zaujímavého sveta. Toto všetko robí z prvej Duny fantastický úvod, do dúfajme veľkolepej ságy, ktorá nás, opäť dúfajme, v najbližších rokoch čaká. Na prvej Dune sa dá chváliť strašne veľa. Od fantastickej hudby, ktorá v divákovi burcuje všemožné emócie a kde veľkolepý Hans Zimmer nepochybne podal jeden zo svojich najlepších výkonov, až po dych vyrážajúce zábery, kde každý jeden, či sa jedná len o vyprahnuté piesočné duny alebo epické bojové scény počas noci, má nesmiernu hĺbku a zároveň z neho srší taká kreativita, že nemožno poprieť to, akými majstrami sú, za kamerou Greig Fraser a za režisérskym kreslom Denis Villeneuve. Film robí vizuálne ešte krajším aj farebná paleta a filtre, ktoré sa na plátne striedajú a skvelo pasujú k jednotlivým lokáciam. Hercov absolútne netreba vyzdvihovať, pretože kalibre ako Stellan Skarsgård, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac a Zendaya (samozrejme aj množstvo ďalších) zlý výkon jednoducho nepodajú. Hlavnou postavou je Paul Atreides, stvárnený Timothée Chalametom, ktorý na place určite nechal aj srdce, a svoju postavu stvárnil s nesmiernou uveriteľnosťou a emóciami. Teraz ale prichádza otázka, prečo hore svieti „len ohodnotenie 8/10. Tak ako som spomenul vyššie, príbeh je skutočne nesmierne komplexný, plný emócií, zvratov a nezabudnuteľných dialógov ale dávkovanie pre divákov je niekedy až nepekne pomalé. Toto je asi najväčší problém, ktorý s prvou Dunou veľa ľudí má. A aj ja, ktorý si vie užiť aj pomalšie filmy, kde je nejaká akcia „len" na prebratie divákov (Takým Vrahom Mesiaca Kvetov som bez problémov napálil plných kontroverzných 10), sa v tomto prípade musím pridať do tejto skupiny a potvrdím, že film bol v NIEKTORÝCH kratších momentoch aj pre mňa TAKMER až nudným. Samozrejme príbeh bol budovaný skvelo, no jednoducho si to v určitých okamihoch pýtalo rýchlejšie tempo. Na druhej strane sa dá pochopiť, že prvý diel je, povedzme, expozíciou k dielu druhému (k tomu viac samozrejme pod druhým dielom) a chcel nám predstaviť tento fantastický svet, ktorý nám v roku 1965 priniesol vo svojej knihe Frank Herbert, a ktorým sa inšpirovalo obrovské množstvo modernej sci - fi literatúry a filmografie. Duna diel prvý nie je dokonalým snímkom ale ani akčnou sci-fi jednohubkou, plnou akcie, superhrdinov a svetelných mečov. Duna je vysoko kvalitným blockbusterom, ktorý stavil na postavy, budovanie príbehu a do slova až umelecké zábery. Aby ste si ale nemysleli, aj prvá Duna má dávku akčných scén. Síce menšiu, no keď tá akcia príde, nespochybniteľne stojí za to a nedovolí vám odtrhnúť od nej oči. Prvá Duna sa v rámci možností krásne držala Herbertovej predlohy a prvú polovicu jeho úvodnej knihy do tejto ságy dokázala s úctou predstaviť na filmových plátnach.
  • Až umelecké zábery
  • Hudba
  • Herecké výkony
  • Komplexné postavy
  • Zaujímavý a prepravovaný príbeh (vďaka ide skôr knižnej predlohe)
  • Citelne pomalšie tempo
Komar55
Komar55
414 bodů
9
Velkolepý začátek pompézního sci-fi příběhu, který nejspíš nesedne každému, ale jakmile se na něj člověk naladí, okamžitě se pro něj stane jedním z těch nejlepsích, ne li dokonce nejlepší filmový zážitek za posledních několik desítek let. Já osobně jsem v kině nikdy nezažil takový ten pocit, že stojím u zrodu nějaké velké série a nikdy jsem nebyl přítomen u nějaké filmové události, která bude ještě dlouho potom ovlivňovat filmový průmysl. A tím filmem se pro mě stala Duna. Ne jen díky nepopsatelně dokonalé režii Denise Villeneuva, neuvěřitelně mrazivému soundtracku Hanse Zimmera nebo zkrátka dokonalému ztvárnění knižního Paula Timothée Chalametem, ale hlavně díky tomu neuvěřitelně dokonalému příběhu a pestrému promyšlenému světu, který po desetiletí inspiroval nesčetné množství autorů a režisérů. Tento film je pro mě zkrátka srdcová záležitost a filmová událost dekády.
chilli.off
chilli.off
289 bodů
9
většině lidem připadá duna nudná, nebo minimálně její druhá půlka, (poslední hodina). mě film bavil po celou dobu, absolutně jsem si ho užíval. návaznost na druhou dunu je perfektní
mirakom
mirakom
282 bodů
10
Velké očekávání, ale po prvním shlédnutí v kině zklamání z nepochopení příběhu a špatného úhlu pohledu ve 3D. Druhé shlédnutí jsem si již nesmírně užil. Duna a její dlouhý příběh by se asi spíše hodil na seriál, ale takhle to vypadá, že budeme mít, doufám, spoustu skvělých filmů. Dechberoucí vizuální efekty a masky. Parádní herecké obsazení a hudba. Doufám v návrat Momoi v pozdějších dílech (záleží které všechny knihy natočí). || 10/10 || Praha Flora IMAX | Theatrical Cut: 155 min | 3Dtit || ČSFD: mirakom
  • Vizuální efekty
  • Masky
  • Soundtrack
  • Obsazení
  • Příběh
richard.strelak
richard.strelak
251 bodů
9
První Duna získává ještě větší hodnotu s vydáním druhého dílu. To všechno co nemuselo v tu chvíli dávat smysl se nyní ukázalo jako geniální a naprosto ultimátní build up pro pokračování. Duna měla velmi těžkou pozici, ze které ale dokázala vytěžit maximum a dnes se ukazuje její důležitost a genialita, kdy se nad každým detailem uvažovalo o několik tahů dopředu a já věřím, že s vydáním třetí části vyplave spoustu dalších detailů.