Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

81%

Zajímavosti 32

  • V závěrečných titulcích je věnování: "Věnováno Brianu Goldnerovi, jsme mu navždy vděční".
  • Legendární francouzská popová zpěvačka Mylène Farmer vystoupila na soundtracku k filmu pro francouzské publikum s písní a videoklipem "L'Emprise", jehož autorem je Woodkid.
  • Během scény na hřbitově Simon použije "Klerikův žeton", aby mohl seslat kouzlo "Mluv s mrtvými", které hrdinům umožní vyslechnout padlé bojovníky. Žeton je mince se symbolem kostlivé ruky svírající šupiny. Jedná se o posvátný symbol Kelemvora, boha mrtvých, laskavého hrdiny, který převzal vládu od Myrkula, mnohem zlejšího božstva. Podrobně je to popsáno v knize "Waterdeep", třetí knize Avatarské trilogie o období známém jako "Čas soužení".
  • Film vychází ze stolní RPG hry Dungeons & Dragons, odehrává se v prostředí kampaně Forgotten Realms a nemá žádnou spojitost s filmovou trilogií vydanou v letech 2000-2012.
  • Brian Goldner, zesnulý generální ředitel společnosti Hasbro, je ve filmu uveden jako producent. Film byl uveden do kin téměř rok a půl po jeho smrti.
  • Jonathan Goldstein v rozhovoru pro Screen Rant 2023 hovořil o rovnováze mezi ukázáním backstory různých postav (Rudí čarodějové, Smaragdová enkláva, Harperové atd.) a posunutím příběhu vpřed, plus o důvodu klíčového přetáčení: "Všichni jsou opravdu skvělí a mají tolik zajímavé historie, ale nakonec si myslím, že chybou některých filmů v tomto žánru je, že se touto historií příliš zabývají a ztrácejí pozornost na hlavní cestu své postavy. Takže jsme se snažili všechny tyhle věci udělat co nejefektivněji. Flashback k Thayovi, který je ve filmu, byl vlastně pozdějším přetočením, které jsme udělali, protože jsme měli z diváků pocit, že jim není jasné, co Sophina a Szass Tam mají za lubem. Mluvili jsme o zaklínadle smrti Beckoning. Ale neukázali jsme jeho důsledky. A tak, jak se říká, je lepší ukázat než vyprávět. Tak jsme to udělali."
  • Film měl původně vzniknout u Warner Bros Pictures po vyhraném soudním sporu s Universal Pictures (kde měl Chris Morgan napsat scénář a režírovat), ale později byl přesunut k Paramount Pictures a Allspark Pictures.
  • Film se natáčel od 12. dubna 2021 do 19. srpna 2021. Datum premiéry bylo posunuto na listopad 2021, aby se přizpůsobilo Misi: Impossible Odplata - První část (2023) a později na květen 2022 a březen 2023 kvůli pandemii COVID-19.
  • Joe Manganiello, sám vášnivý fanoušek D&D, v podcastu Happy Sad Confused prozradil, že je spoluautorem scénáře D&D, ale není známo, zda byl začleněn do scénáře Johna Francise Daleyho a Jonathana Goldsteina. Manganiello si zahrál D&D v hostující roli ve filmu Teorie velkého třesku (2007).
  • Shane Mahan se snažil ocenit další přínos, který k postavám, jako jsou Rudí čarodějové, včetně Sofiny (Daisy Head), přispěl vedoucí protetických vlasů a make-upu Alessandro Bertolazzi a jeho tým. Další maskérský tým pod vedením Davida Malinowského se na filmu také významně podílel, když vytvořil uši postav a rohy Doric (Sophia Lillis). "Byla to skutečná komunita mnoha opravdu skvělých umělců, kteří pracovali společně," říká Mahan.
  • Navzdory pozitivním recenzím byl film kasovním zklamáním, a to především kvůli tomu, že byl uveden do kin týden po filmu John Wick: Kapitola 4 (2023) a týden před filmem Super Mario Bros. ve filmu (2023).
  • Čtvrtý film o Dungeons and Dragons a zároveň restart.
  • Promítání v kinech předcházel nahraný vzkaz od hlavních herců (Justice Smith, Sophia Lillis, Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page a Hugh Grant), kteří bez kostýmů děkovali divákům, že přišli na film do kina. Text vzkazu, který byl rozdělen po řádcích mezi zúčastněné herce (Smithová a Lillisová neměly žádné repliky), zněl: "V našem filmu hrajeme hrdiny. Ale skutečnými filmovými hrdiny jste vy všichni. Protože jste tady a sledujete film tak, jak má být viděn: v kině. Na velkém plátně, obklopeni dalšími filmovými fanoušky. Jíte popcorn, který nějakým způsobem chutná lépe než popcorn kdekoli jinde. Miluju chození do kina! Oni taky, protože jsou to hrdinové. Vy jste filmoví hrdinové. A my vám děkujeme za to, že jste nejlepší součástí chození do kina. A teď si prosím vychutnejte Dungeons & Dragons: Čest mezi zloději." Jednalo se o součást celoprůmyslové kampaně, která měla povzbudit návštěvníky kin k návratu do kin po pandemii COVID-19, kdy zvýšená obliba streamovacích služeb drasticky snížila prodej vstupenek.
  • John Francis Daley a Jonathan Goldstein byli osloveni k režii tohoto filmu poté, co opustili Flash (2023).
  • V předchozích verzích hry Dungeons and Dragons se používalo několik schopností. Tiefling, který nebyl ani modrý, ani červený, čerpá z verze 3.5 a starších, kde byly "tělové" odstíny. Druid divoce se měnící v sovího medvěda je ve 3.5 možný pomocí featu nebo prestižní třídy. Druidova schopnost divoce se přetvářet a útočit ve stejném tahu byla ve 3.5 také featem.
  • Dračí kancléř Norixius, kterého hrál Bryan Larkin, byl efektní tvor tvořený složitou obličejovou částí hlavy, kloubovými drápy a nohama, ocasem a kostýmem. Protože Norixius musel pronést značné množství dialogů, společnost Legacy Effects zorganizovala systém snímání pohybu obličeje, který artikuloval obličej a vypadal, že postava mluví. "Jednalo se o systém Faceware, program pro rozpoznávání obličeje, kdy David Covarrubias nosil toto zařízení," vysvětlil Shane Mahan. "Mělo kameru namířenou zpět na Daveův obličej a promítalo jeho tvář do avatara v počítači." "Synchronizovalo by se to s Bryanem," dodal Mahan. "Takže cokoli by Dave udělal v souhře s Bryanem, oči, obočí, ústa, čelist, to by se v reálném čase přeneslo až do Dragonbornu. Sledoval by to a napodoboval by vokály toho, co dělal Bryan, a prostě by to sledoval."
  • Hugh Grant se v rozhovoru pro britské vydání časopisu Total Film Magazine přiznal, že hned první den natáčení ztratil na place nervy. Kvůli nedorozumění křičel na ženu, kterou si spletl s vedoucím filmu, aby zjistil, že je to místní gardedáma. Grant se později za své chování omluvil.
  • Film sdílí místa natáčení se sérií o Harrym Potterovi. Zvláště patrné je to při některých interiérových scénách, které se přesně shodují se scénami na chodbách z Bradavic.
  • Děj filmu se odehrává ve Forgotten Realms.
  • Socha před arénou Neverwinteru jasně zobrazuje lorda Nashera Alagondara přesně tak, jak se objevuje ve hře Neverwinter Nights 2.
  • John Francis Daley, spoluautor scénáře a spolurežisér tohoto filmu, hrál v seriálu Freaks and Geeks (1999-2000), kde je jeho postava Sama Weira velkým fanouškem D&D a v závěrečné epizodě "Discos and Dragons" je vidět, jak tuto hru hraje se svými přáteli.
  • Kancléř Jarnathan, Aarakokra, je velký dvounohý tvor podobný ptáku, kterého na place hraje herec Clayton Grover v obleku Legacy Effects a s animatronickou hlavou. "Clayton byl v obleku skvělý," řekl Shane Mahan. "Je to také kaskadér a mechanismy, které musel nosit, opravdu, ale opravdu přijal." Mezi tyto mechanismy patřila křídla, která se mohla plně rozvinout do šířky asi 13 stop. Jednalo se o umělé peří napojené na mechanické zařízení, které existovalo pod Jarnathanovým pláštěm. Grover také nosil chůdy s drápy na nohou, které mu přidávaly přibližně metr a půl na výšce, a kloubové rukavice s drápy. Jarnathův obličej byl rádiem řízený animatronický prvek, který seděl nad Groverovou hlavou, z níž mu koukalo peří v oblasti krku obleku. "Když byl v tomto kostýmu, měřil téměř osm stop," poznamenává Mahan. "Byl to opravdu zdařilý výtvor, pokud jde o to, že v sobě měl Claytona, udržel ho při životě a neztratil rovnováhu."
  • V záběru z nadhledu, kdy Edgin a Holga procházejí městem, můžete vidět dvě rezavé příšery, jak se perou o kovový šrot, který tomuto druhu slouží jako potrava.
  • V rozhovoru pro časopis SFX Michelle Rodriguez prozradila, že aby její postava Holga Kilgore byla autentičtější barbínou, nechala si narůst chlupy v podpaží. Také přibrala 15 kilogramů svalové hmoty.
  • Hugh Grant promluvil o svých obavách z tvrdého davu, kterým fanoušci Dungeons & Dragons mohou být, a také o svých nadějích, že si je získá na svou stranu. "Mám z hráčů velký strach, protože jsou velmi teritoriální, pokud jde o hru, kterou milují," řekl Grant. "Takže ji mohou chtít nenávidět... ale není jim to dovoleno."
  • Společnost Wizards of the Coast (která vlastní Dungeons and Dragons) vytvořila pro hlavní postavy bloky se statistikami zobrazujícími jejich schopnosti a atributy.
  • Postavy z televizního kresleného seriálu Dungeons & Dragons (1983) se objevují během her High Sun. Když Holga spatří jiný tým, který se těší, že našel truhlu, zastaví se, aby se podívala. Hank Strážce truhlu otevře a Bobby Barbar si vezme sekeru. Vedle nich stojí zlodějka Sheila a akrobatka Diana. Když skupina odchází, za podpisovým kloboukem kouzelníka Presta lze rozeznat jen hlavu Erika Kavalíra. Stejná skupina je na konci kola v "bezpečné kleci", kde si Erika Kavalíra dobře prohlédneš.
  • Všechna kouzla použitá ve filmu, ačkoli z velké části nepojmenovaná, jsou všechna kouzla používaná ve stolní RPG hře Dungeons & Dragons.
  • Režiséři se svěřili s vlivem Monty Pythonů na film, přičemž Jonathan Goldstein vysvětlil, že tvůrčí tým sice chtěl natočit komedii, ale nechtěl se vysmívat předloze. "Nikdy jsme nechtěli zajít příliš daleko, aby se z toho stala parodie na fantasy filmy, ale také jsme chtěli mít možnost přejít od něčeho strašidelného a tradičního fantasy k absurdní sekvenci téměř montypythonovského typu," řekl režisér.
  • Regé-Jean Page improvizoval scénu, kdy Xenk šlápne přímo na balvan, sotva přeruší krok.
  • Chris Pine souhlasil s účastí, protože role Edgina je pro hlavní postavu fantasy filmu velmi netypická a protože seděl u svého synovce při hraní kampaně D&D a viděl, jak se s kamarády baví.
  • Přestože se tvůrce Forgotten Realms Ed Greenwood nepodílel na výrobě filmu a jeho práce nebyla oceněna, film se mu líbil a řekl, že je to film, na který mohou být fanoušci D&D hrdí, aniž by museli obhajovat hru před nefanoušky, a dokonce se zmínil, že má v plánu ho vidět několikrát. Byl také rád, že vidí svůj výtvor věrně adaptovaný na velkém plátně.