Sicario: Nájemný vrah

77%

Zajímavosti 41

  • Když se Graver poprvé objeví v kanceláři FBI a ptá se na Kate, dozví se, že "od prvního dne vykopává dveře" a nikdy nepracovala na žádném případu od stolu. SWAT týmy FBI se skládají z řadových zvláštních agentů, kteří plní taktické úkoly podle potřeby. Pokud se nejedná o nejpřetíženější tým SWAT v historii, je neuvěřitelné, že Kate nikdy nepracovala na žádném případu.
  • V sekvenci, která následuje po zatčení v bance, se uvádí, že mohlo dojít k něčemu nezákonnému, na co by měl přijít daňový úřad. Provádění denních vkladů ve výši 9000 dolarů s cílem vyhnout se limitu pro vykazování hotovostních transakcí ve výši 10 000 dolarů je trestný čin známý jako "strukturování". Každý strážce zákona obeznámený s obchodem s narkotiky by to mohl vědět.
  • V časech 3:50 a 4:42 je ukázáno, že těla ukrytá v domnělém "domě únosců" mají pouze zabalené hlavy. Vzhledem k tomuto špatnému zabalení by zápach rozkladu nejenže učinil dům neobyvatelným, ale vyvolal by četné stížnosti sousedů, a tak by nebyl tajemstvím, dokud by jeden z kartelářů nevystřelil na Macera a místo toho netrefil zeď. Srovnejte to s velmi pečlivým zabalením "party na večeři" ve filmu John Wick (2014), které mohlo fungovat pro dlouhodobé skladování.
  • Po zatčení v bance se uvádí, že pachatelé každý den ukládali 9 000 dolarů, aby se vyhnuli vládnímu hlášení, což je forma strukturování. Zaměstnanci bank v USA jsou však vyškoleni, aby podezřelé vklady hotovosti hlásili. Ukládání 9 000 dolarů denně každý den po celé roky by se rozhodně počítalo za podezřelé.
  • Úvodní scéna se údajně odehrává v Chandleru ve státě AZ, ve slepé uličce domů obklopených písčitými, křovinatými kopci. V Chandleru ale žádné kopce nejsou. Chandler byl dříve zemědělskou oblastí, a proto je velmi plochý." Ve skutečnosti jihovýchodní Chandler lemuje několik nízkých kopců, jak je ukázáno.
  • V exteriérových scénách z ranveje na základně Luke AFB (která se ve skutečnosti nachází poblíž Phoenixu v Arizoně) je v pozadí vidět charakteristické pohoří Sandia (které se nachází v Albuquerque v Novém Mexiku).
  • Při vzletu z Luke AFB ukazují přelet dráhy s kurzem "35". Dráhy Luke jsou 03 a 21. Tato scéna byla s největší pravděpodobností natočena na letecké základně Altus v Oklahomě na základě počtu letadel C-17, vyprahlé lokality a skutečnosti, že Altus má dráhu "35".
  • Dopravní scény, které se údajně natáčely v Juárezu, zahrnují charakteristické zeleno-šedé autobusy "Pesero" a červenožluté taxíky Mexico City. Ani jeden z těchto typů veřejné dopravy v Juárezu neexistuje.
  • Na začátku filmu (asi ve 26. minutě) vidíme konvoj, který jede po dálnici do Ciudad Juárez. V odrazu posledního vozu je vidět ruské rameno, kterým jsou vozidla natáčena.
  • Záběr z interiéru červeného vozu Impala, který byl použit na místě činu na mostě, ukazuje, že v zapalování vozidla nejsou klíčky.
  • Ve scéně na hraničním přechodu, kdy se Alejandro snaží situaci zmírnit, říká padouchům "compas", což bylo v titulcích uvedeno jako "con paz" ("s mírem"). V severní části Mexika je "compas" zkratka pro "compadres" a pravděpodobnější výraz pro snahu uklidnit ty padouchy.
  • V úvodní sekvenci zásahu Kate a Reggie plní zatykač v Chandleru v americkém státě Phoenix společně s policejním týmem SWAT. Vzhledem k tomu, že se jedná o vyšetřování FBI, byla by hlavní taktickou jednotkou, která by prováděla zátah, zásahová jednotka Phoenix FBI Field Office, následovaná dalšími federálními týmy, jako je ICE SRT nebo taktická jednotka Border Patrol Tucson Sector (BORTAC). Chandler je od Phoenixu oddělená jurisdikce s vlastním policejním oddělením a týmem SWAT, takže pokud by byla použita místní taktická jednotka, byla by to SWAT policie Chandler nebo SWAT úřadu šerifa okresu Maricopa.
  • Podle zákona Posse Comitatus Act z roku 1878 a zákona o povstání z roku 1807 nemůže být americká armáda použita k prosazování práva na domácí půdě, pokud to výslovně nenařídil prezident Spojených států. I v takovém případě by byly pod vedením orgánů činných v trestním řízení a využívaly by vojenské důstojníky jako své spojky. CIA není orgánem činným v trestním řízení. Může sice řídit americké vojenské agenty v cizích zemích, ale nemohla by tak legálně činit uvnitř Spojených států, aniž by porušila řadu zákonů.
  • Během záběrů z dronu se zobrazuje údaj o zeměpisné délce 111 stupňů, 97 minut, 15,69 sekundy. Minuty v zeměpisné délce se překlopí na další stupeň po 60 minutách, takže tato zeměpisná poloha neexistuje.
  • Když si Kate a Reggie jdou do auta pro taktickou výbavu, Kate podá Reggiemu pár talířů a řekne: "Přední a zadní." Z toho vyplývá, že buď do svých nosičů plátů vkládají další traumatické pláty pro dodatečnou ochranu, nebo že jejich nosiče nemají vůbec žádné pancéřové pláty. Nicméně pláty, které mu podává, jsou boční pláty, které se vkládají do nosiče, aby pomohly chránit boky nositele.
  • Použití agentů FBI bylo zdůvodněno tím, že CIA nemůže provádět mise na území USA. To by platilo i pro operátory Delta Force. Příslušníci armády v činné službě nemohou být ozbrojeni a účastnit se operací vymáhání práva kvůli zákonu Posse Comitatus. (Výjimka pro protidrogové operace byla učiněna za Clintonovy vlády, proto byli odstřelovači Delta Force na místě a stříleli ve Waco, protože větvoví Davidiáni byli falešně obviněni z provozování laboratoře na výrobu metamfetaminu v areálu mužem, který chtěl zastávat vedoucí funkci, ale odešel, když byl David Koresh zvolen jejich vůdcem).
  • Když tým poprvé odjíždí do Mexika, mají někteří členové mexické policejní eskorty na vestách špatně napsané slovo "Policia", s přízvukem na prvním "i" místo na druhém. Na autech je slovo napsáno správně.
  • V první scéně policisté vyklízejí věci z kůlny na dvoře napadeného domu. Zpočátku mají oba muži při přiblížení kamery na rukou gumové rukavice. Jakmile kamera přiblíží záběr, najednou oba odklízejí věci holýma rukama.
  • Když FBI vjede do domu v Chandleru, vjede transportér pod velkou verandu vedle garáže. V pozdějších záběrech je veranda pryč a díra je ve zdi v jedné rovině s přední částí garáže.
  • Matt Graver se náhodně objevuje s různými barvami vlasů. Střídavě se střídají tmavě hnědé vlasy mladého muže bez šedin, někdy "slaný a pepřový" vzhled padesátiletého muže a někdy silnější šediny s proužky.
  • V úvodní scéně, kdy Kate vymetá pokoje v domě, který patří kartelu, ji těsně mine výstřel z brokovnice. Na oplátku vypálí několik ran, z nichž jedna zasáhne muže do levé tváře. V detailním záběru o chvíli později mužova tvář žádné střelné zranění neobsahuje.
  • Ve filmu hrají dva držitelé Oscara (Benicio Del Toro a Daniel Kaluuya) a jeden kandidát na Oscara (Josh Brolin).
  • Bar Wild Pony se nachází na silnici 314 SW v Los Lunas v Novém Mexiku, asi 29 mil jižně od Albuquerque v Novém Mexiku a 425 mil od Tucsonu v Arizoně, kde měli být Kate a Reggie.
  • Slovo "Sicario" znamená ve španělštině "nájemný vrah" nebo "pistolník". V italštině znamená také "placený vrah".
  • Vozy SUV Tahoe, kterými americký tým vjel do Mexika, mají texaské poznávací značky. Jedno z písmen na značkách je "I". V Texasu se písmena "I" a "O" na poznávacích značkách nikdy nepoužívají, aby si je strážci zákona nepletli s čísly "jedna" nebo "nula".
  • Zatímco v motelu provádíme sledování pomocí dronu a díváme se na dům Manuela Diaze, zeměpisná šířka a délka (31 15 25.9N, 110 53 23.5W) je ve skutečnosti místo v poušti v Nogales v mexické Sonoře. Nejedná se o místo v USA.
  • Emily Blunt v jednom z rozhovorů uvedla, že její postava měla původně hrát nahou scénu, ale odmítla ji hrát, a tak ji producenti vyřadili. Benicio del Toro, jehož postava v této scéně také vystupovala, její rozhodnutí podpořil. Řekl, že po spolupráci s ní ve filmu Vlkodlak (2010) se sblížili natolik, že jsou jako bratr a sestra, takže přinést spolu nahotu by bylo velmi trapné.
  • Juarez sousedí s jihem Spojených států a nachází se na severním konci Mexika. Natáčení scény "Za hranicí" však ve skutečnosti probíhalo na předměstí Mexico City v centrální oblasti země. Na některých klipech je vidět název obce "Cd. Neza" (zkratka pro Ciudad Nezahualcóyotl) a také volební transparent fandící starostovi zvolenému v roce natáčení.
  • Režisér Denis Villeneuve chtěl do role Emily Blunt poté, co ji viděl ve filmu Královna Viktorie (2009).
  • Emily Blunt začala natáčet čtyři měsíce po porodu dcery Hazel.
  • Kameraman Sir Roger Deakins se inspiroval fotografiemi Alexe Webba, zejména jeho snímkem "Crossings: Webb, zejména fotografií z americko-mexické hranice, která vyšla v roce 2003.
  • Transparent v Juarezu je špatně čitelný, ale je na něm jasně vidět nápis "Los Estamos Observando", což v překladu znamená "Pozorujeme vás".
  • Slovo "Sicario" pochází z latinského slova "Sicarius", což znamená "muž s dýkou". Římané tímto termínem označovali židovské horlivce, kteří zabíjeli římské občany pomocí "sica" neboli malé dýky ukryté v plášti. Kolem 1. století n. l. docházelo v provincii Judea k tolika vraždám, že postava "sicarius" byla kodifikována v římském právu ("Lex Cornelia de Sicariis et Veneficis - Korneliův zákon pro bodáky a traviče") z roku 81 n. l. V roce 81 n. l. byl "sicarius" označen jako "sicarius". Tato slova jsou rovněž odvozena od slovesa "secare", což znamená "krájet".
  • Pro sekvenci s termovizními a nočními brýlemi (které byly nefunkční) si rekvizitář nahřál podrážky bot, aby se jeho stopy výrazněji projevily v celé délce záběru. Byly použity dva systémy: jeden pro noční vidění a druhý pro termovizi, aby bylo možné rozlišit oba POV. Produkce měla k dispozici infračervenou kameru FLIR SC8300 pouze na jeden den.
  • Emily Blunt vytvořila postavu Kate Macerové podle jedné ze čtyř agentek FBI, s nimiž mluvila při přípravě na roli a které popsala jako "plaché" a "samotářské".
  • Herečce Emily Blunt (Kate Macer) bylo během natáčení v Mexiku tak špatně z otravy jídlem, že mezi záběry potřebovala kapačky, aby zvládla své scény.
  • Záběry z termovize byly pořízeny termovizní kamerou FLIR SC8300; nebyly přidány v postprodukci.
  • Scéna přechodu hranic byla jednou z nejsložitějších částí inscenace. Její natáčení trvalo tak dlouho, že byla postavena replika hraničního přechodu Juarez v plném měřítku. Natáčení na skutečném místě by si vyžádalo několikadenní uzavírky silnic, což by nebylo praktické.
  • Když režisér Denis Villeneuve diskutoval o hudbě se skladatelem Jóhannem Jóhannssonem, řekl, že chce, aby zněla jako hrozba. Jediným filmem, který Villeneuve použil jako srovnání, byly Čelisti (1975) režiséra Stevena Spielberga (hudba: John Williams).
  • Zatímco postava Benicia Del Tora ve filmu často mlčí, původně měl více replik. "V původním scénáři postava několikrát vysvětlovala Kate svůj původ," řekl Del Toro. "A to mi poskytlo informace o tom, kdo ten chlap je, ale přišlo mi trochu strnulé, když vám někdo, koho jste před patnácti minutami potkali, najednou vypráví, co se mu stalo a kdo je." Při spolupráci s režisérem Denisem Villeneuvem začal Del Toro některé dialogy škrtat, aby zachoval tajemství, kdo je jeho postava; Villeneuve odhadl, že vystřihli 90 % toho, co měl Del Toro původně říct podle scénáristy Taylora Sheridana. Stejně jako Del Toro i Villeneuve viděl sílu v tom, že postavu zbavil zádumčivého mlčení, a prohlásil, že dialogy patří do divadelních her a "filmy jsou o pohybu, charakteru a přítomnosti, a to všechno Benicio měl".
  • Vyčerpaný Josh Brolin, který právě dokončil film Everest (2015), tento film odmítl. Kameraman Sir Roger Deakins mu poslal e-mail, ve kterém ho prosil, aby se k projektu připojil. Protože to bylo od Deakinse tak netypické, že zaujal takové stanovisko, Brolin si to rozmyslel.