Le Mans '66

89%
Le Mans '66
Strhující legendární příběh o tom, jak konstruktér aut Carroll Shelby a britský jezdec Ken Miles postaví pro automobilku Ford revoluční závodní auto Ford GT40, aby s ním mohli zvítězit nad Enzem Ferrarim v závodu 24 hodin Le Mans ve Francii roku 1966. V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzické zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (Cinemart)



Recenze: Le Mans '66

Kinobox.cz
85%

Pokud Le Mans '66 vyzdvihuje nějaké hodnoty, jsou to jednoznačně ty, které vyznávají a zosobňují Shelby s Milesem. Přátelství, oddanost, spravedlivost, maximální zaujetí pro věc apod. Naopak ziskuchtivé obří korporáty jsou zde nahlíženy jako instituce, jež potlačují lidskou individualitu a výjimečnost ve prospěch (výnosnějšího) konformismu.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
Už když byl film v zárodku a začalo se psát kdo se na filmu bude podílet jsem věděl, že to bude skvělá jízda. No a po shlédnutí jsem si to jen potvrdil. Tohle je ten správný chlapský film, který však dokáže docenit i něžné pohlaví. Výborní heri, výborný příběh a hlavně výborný režisér, který přesně věděl co chce divákům předložit.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8.5
Srovnatelné s Rivaly, ale tady se člověk trošku více "nažere" benzínu a dostane do těla pár set koní. Příběh napsal život sám, zpracování skvělé a odpovídá rozpočtu. Film si zachoval tvář a není typicky americký. I přes délku filmu jsem si užil téměř každou minutu. 85%.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Už je to tak trochu klišé, ale Bale na plešouna. Zbytek tak nějak ok, ale chybí tomu ta divácká přívětivost, která by z FvF nedělala jen technicky skvělou (každá jízda v autě - wow), ale zároveň chladnou, předlouhou a emoce míjející podívanou. Slabší 4, s tím, že např Rivaly můžu každoročně, ale tohle mi asi stačilo jen jednou.

Dodatečné informace

Původní název:
Le Mans '66 (více)
  • USA Le Mans '66
Premiéra v ČR:
14. 11. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Le Mans '66 je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch